Beate var jomfru, til hun var 41
Kærlighed og sex

Beate var jomfru, til hun var 41: "Jeg følte mig kikset"

4. juni 2020
af Line Feltholt
Foto: Shutterstock
Op mod hver 10. voksne dansker er stadig jomfru. Langt de fleste er veluddannede og har gode liv, og for de færreste skyldes det grumme oplevelser tidligere i livet. De er bare aldrig kommet i gang med sex. Sådan har det været for Beate Mikkelsen, som først er blevet seksuelt aktiv, efter hun fyldte 40.

Da hun var 17 år, havde hun et par mislykkede forsøg. Hun var lidt for fuld, og de fyre, hun valgte, var nok heller ikke de rette.

Oplevelserne var formentlig hverken bedre eller dårligere end så mange andre famlende teenageres. Men der skulle gå næsten 25 år, før hun gjorde det igen.

– Det var nogle meget gennemsnitlige første gange, jeg havde, tror jeg. Lidt småkiksede, og det lykkedes ikke rigtigt. Vi kunne ikke finde ud af det – det er nok meget normalt de første gange.

- Men det gav mig lidt berøringsangst, så jeg trak mig fra det. Det skulle så vise sig, at det gik helt i stå, fortæller Beate Mikkelsen, der i dag er 43 år og har levet hele sit voksenliv uden sex.

Mere udbredt end du tror

Ifølge en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen har knap en fjerdedel af 18-23-årige danskere aldrig haft sex.

Det er, på trods af at gennemsnitsalderen for, hvornår vi danskere har sex første gang, er 16 år. Dertil kommer, at et sted mellem 6 og 10 procent af danskere over 24 år stadig ikke har haft sex.

Med andre ord er op mod hver 10. voksne dansker i 20’erne, 30’erne, 40’erne eller ældre stadig jomfruer, fortæller sexolog og forsker Anne-Katrine Hansen.

Dermed er der flere voksne jomfruer blandt danskerne, end der er astmatikere eller diabetikere, som betragtes som nogle af de helt store folkesygdomme.

– Der findes næsten ingen forskning på området, men den smule, der er, viser, at 6-10 procent af den voksne danske befolkning ikke er debuteret seksuelt, siger Anne-Katrine Hansen, der tidligere har været tilknyttet Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital og i dag er selvstændigt praktiserende sexolog og psykolog i Aarhus.

– Det er mere udbredt, end mange ville tro. Og det er helt almindelige mennesker. Fra alle samfundslag. Både den succesfulde 40-årige kvinde fra den kreative klasse og håndværkeren, lyder erfaringen fra privatpraktiserende sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen, der har flere voksne jomfruer blandt sine klienter.

LÆS OGSÅ: Sandt eller falsk? 7 myter omkring sex

Kunne ikke følge med veninderne

Da Beate Mikkelsen var 17 år og havde sine første halvmislykkede forsøg med sex, bebrejdede hun sig selv, at det ikke gik, og at hun ikke havde været tændt.

– Hvad er der galt med mig, når jeg ikke kan nyde sex? Sådan tænkte jeg, fortæller hun.

Hun oplevede det, som om alle hendes veninder nød det og kunne finde ud af det. Det var i hvert fald sådan, det lød, når de fortalte om deres fantastiske seksuelle oplevelser. Samtidig døjede hun selv med overvægt.

– Min overvægt gjorde, at jeg følte mig kikset. Og jeg var flov over, at jeg ikke rigtig kunne det her med at give den ”maks gas” seksuelt som mine veninder. Så jeg trak mig bare fra det seksuelle. Mere og mere, som årene gik, fortæller hun.

Med mere og mere mener hun, at det hverken blev til flirteri, dating, kærester eller – senere hen – mand og børn.

De andres forspring

Og det er faktisk et meget typisk forløb for voksne jomfruer, forklarer sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen. Der er en opfattelse i samfundet af, at den seksuelle debut typisk bør ske i tiden omkring 9. klasse eller 1. g. Bliver det senere end det, kan det blive svært at komme i gang.

– Går du ud af 3. g. uden at have haft sex, står du ikke ved det længere. Allerede dér bliver det pinligt. Nu har de andre et forspring på omkring tre år, og dermed er der også en forventning om, at du kan visse ting.

- Er du ikke kommet med på bølgen sammen med de andre, skal der ske noget heldigt – som at du får en kæreste, som opfanger din usikkerhed og forstår den. Men nogle kvinder møder bare ikke lige den fyr, fortæller Signe V. Bentzen.

Jo længere tid der går, desto værre bliver forventningspresset, og jo dårligere i stand til at performe føler disse kvinder sig.

– På et tidspunkt bliver det angsten for angsten. Så bliver det selve sex, der bliver det farlige. Mange af dem er skønne kvinder, som masser af mænd gerne vil have, men de bliver så bange for ikke at slå til, at de går i panik, når de mærker, at mænd begærer dem, forklarer sexolog Signe V. Bentzen.

Fokus var et andet sted

Når der kunne gå år efter år uden sex i Beate Mikkelsens liv, skyldtes det præstationspresset, men også en række mere eller mindre tilfældige omstændigheder.

– Jeg tog en videregående uddannelse og valgte i stedet at have fokus der. Derefter kom jeg ud i arbejdslivet og kørte karriere. Jeg vænnede mig til ikke at have kærester eller sex. Behovet forsvandt.

- Jeg har altid haft det fint i mit eget selskab, så jeg har aldrig haft problemer med, at det var sådan, det var, fortæller hun.

Der blev heller ikke skubbet på fra folk omkring hende. I de yngre år spurgte veninder og familie, om ikke hun skulle have en kæreste, men:

– Det er mange år siden, nogen har spurgt ind til det. Folks måde at omtale det på ændrede sig fra ”når Beate får en kæreste” til ”hvis Beate får en kæreste” til helt at stoppe på et tidspunkt, fortæller hun.

Beate tilføjer:

– Jeg har aldrig haft et brændende ønske om at få børn. Havde jeg haft det, var jeg nok kommet i gang med det seksuelle, fortæller hun.

Kvinder kan lukke ned

Men endnu mere udslagsgivende er, at hun egentlig ikke oplevede at have en sexdrift.

– Jeg har mange gange tænkt, at det havde jeg nok bare ikke behov for, forklarer Beate.

Sexolog Signe V. Bentzen genkender fra sine klienter – jomfruer eller ej – at de fleste mennesker er i stand til at lukke ned for sexlysten. Det gælder både i ægteskaber og for folk, der aldrig er kommet i gang med sex.

– Særligt vi kvinder kan det der med at lukke fuldstændig ned. Mange gør det, efter de har fået børn. Det er lidt sådan med sexdriften ”use it or lose it”, forklarer Signe V. Bentzen.

At Beate Mikkelsen bare aldrig rigtig kom i gang, passer fint med det typiske billede for mennesker, der har en sen sexdebut.

De fleste er helt almindelige mennesker

Der findes ikke meget forskning på området, men i Danmark er sexolog Anne-Katrine Hansen i gang med et studie, hvor hun har interviewet voksne jomfruer i alderen 24 år og opefter. Der er en række lighedspunkter i deres historier.

– Rigtig mange voksne jomfruer udtrykker selv det her med, at hvis man ikke rigtig er kommet i gang på samme tidspunkt som sine jævnaldrende, bliver det svært at komme ud af starthullerne. Det bliver en hurdle, fortæller Anne-Katrine Hansen.

Man kunne måske tro, at der ville være voldtægt eller andre typer overgreb i bagagen hos voksne jomfruer, men det er ikke tilfældet.

Der ligger ifølge forskeren som regel ikke nogen traumatiske oplevelser bag voksne jomfruers sene eller manglende sexdebut.

– At voksne jomfruer skulle have været udsat for noget, er ikke det billede, jeg har fået. Nogle af dem kommer fra en kristen baggrund, hvor sex var noget, man gemte til efter ægteskabet.

- Langt de fleste er helt almindelige mennesker, der aldrig har været udsat for noget, men hvor den manglende seksuelle erfaring er blevet en større og større hurdle. Næsten alle har en lang eller mellemlang uddannelse. Så det er folk, der på alle andre punkter er en del af samfundet, fortæller forskeren.

Stopper forhold

Et andet fællestræk ved dem er, at de fleste har et ønske om at komme i gang med sex.

– Det er ret gennemgående, at de gerne vil i gang. Det er ikke aseksuelle mennesker, fortæller Anne-Katrine Hansen.

Det var først, da Beate Mikkelsen for nogle år siden var forbi en psykolog i forbindelse med en stressperiode på jobbet, at der blev åbnet for hendes lyst til at komme i gang med det seksuelle.

Når hun alligevel gik hos ham og havde fået god tillid til ham, ville hun ”vende den også”, som hun udtrykker det.

– Psykologen satte tanker i gang hos mig. Den klassiske, hvad er det værste, der kan ske-agtigt? Hvis det bliver kikset, hvad så? Det åbnede op for noget hos mig, fortæller hun.

For med alderen havde der udviklet sig en flovhed over som voksent menneske ikke at have erfaring med sex.

– Jeg havde det svært med at være uerfaren i en erfaren verden. Præstationsangsten blev en hæmsko. Jo ældre jeg blev, jo flovere blev jeg over tanken om at skulle fortælle en anden person, som jeg skulle i seng med, at jeg ikke havde nogen erfaring.

- Og hvad skulle jeg stille op med hans penis? Hvad forventede han af mig som kvinde? fortæller hun.

Sexolog Signe V. Bentzen oplever, at voksne jomfruer typisk går glip af kærligheden ved at have ingen eller meget kortvarige affærer, alene fordi de ikke tør tage skridtet videre til sex.

– Nogle af dem fortsætter kun romancen, indtil de ikke kan udsætte at have sex med partneren længere. Så stopper de forholdet. De går i panik, hver gang de befinder sig i en situation, hvor det kan udvikle sig til sex.

- De bliver for eksempel bange for, at det ikke bliver godt nok, bange for, hvad de skal stille op med en penis, eller bange for ikke at blive våd. Der er så mange ting, de er bange for på én gang, at det hele går i knude for dem, forklarer Signe V. Bentzen.

Ninja i viden

Snakken med psykologen åbnede op for en lyst hos Beate Mikkelsen til at tage hul på den del af sit liv. Og så snart et par meget tætte venner, der som de eneste kendte til hendes seksuelle historie, fik nys om det, blev der sat ind med peptalk.

– I det øjeblik de kunne mærke en vis interesse – at nu blev der åbnet en dør på klem – så var de bare ”nu skal du ud og give den gas”, fortæller hun.

Hun gik i gang med dating-apps for halvandet år siden. Det første halve år tog hun det stille og roligt. Hun datede nogle stykker, uden at det blev til sex.

– Jeg var åben, men også usikker på, hvilke typer jeg gik efter. Det havde jeg jo ingen erfaring med.

Én ting vidste hun dog godt: Hun drømte om at møde en overskudsagtig fyr, som var okay med, at det ikke var ”jordskælvsagtig sex” fra start af.

– Jeg var – og er stadig – i tvivl om, hvilken rolle jeg som kvinde skal spille. Ikke så meget, hvis manden er vildt aktiv, og jeg bare skal følge med og tage imod, men mere, hvis jeg også skal tilfredsstille ham og være initiativrig. Der mangler jeg de der teenage- og ungdomsår, hvor man leger sig frem og finder ud af, hvad der fungerer og ikke fungerer.

- Men jeg vidste også godt, at den eneste måde at blive klogere på var at tage en dyb indånding og kaste mig ud i det, som hun siger.

Sexolog Signe V. Bentzen starter meget forskellige steder med sine klienter, når hun skal hjælpe dem i gang med sexlivet.

– Nogle har aldrig kysset. Så starter vi der. Andre har aldrig datet, så taler vi om det. Nogle har brug for at vide, hvordan en penis fungerer. Så kigger vi på det, så de ved lidt mere om, hvordan den skal håndteres.

- Det vigtigste er, at vi tager babysteps, og at de bliver klædt på til alt det, de føler sig bagud med. Det handler om at gøre dem til ninjaer i viden og få dem til at gå ud at bruge det. I helt små bidder ad gangen, fortæller Signe V. Bentzen.

Nærmest koldsved

Efter et halvt års uskyldig dating i form af kaffeaftaler med forskellige mænd mødte Beate Mikkelsen manden, som blev hendes første seksuelle oplevelse som voksen kvinde. Der var noget trygt ved ham. Hun vidste, at det ville blive ham.

– Da jeg kørte ud til ham, havde jeg en mistanke om, at det godt kunne blive den aften. Jeg havde også tanker om, at måske ville det ikke føles rart. Men så måtte det være sådan. Jeg var nået dertil, at sex også skulle være en del af mit liv, fortæller hun.

Hun havde ganske rigtigt sex med ham senere den aften. Hun var vildt nervøs. Det var ikke bare noget, hun gjorde.

– Der var nærmest koldsved, forklarer hun.

Da hun og manden lå i sengen, og der blev lagt op til sex, fik hun lyst til at løbe sin vej. Men hun talte hurtigt sig selv til fornuft, for løb hun sin vej, var der en reel risiko for, at hendes seksuelle debut aldrig ville komme til at ske. Hun måtte få det bedste ud af det. Briste eller bære. Og det bar.

– Det var okay. Jeg følte mig ikke helt så kikset som frygtet, fortæller hun om oplevelsen, som den 41-årige Beate Mikkelsen opfattede som en ret stor succes.

– Han fik vækket den dér i mig, at det kunne jeg godt bruge noget mere af. Altså sex.

Sen debut kan være en fordel

Sexolog Signe V. Bentzen oplever, at for mange af hendes klienter er det ud over stepperne og ret problemfrit, når først de har fået hul på seksuallivet.

Har de fundet sig en god partner, der tager det stille og roligt, at de mangler erfaring, kan der endda være fordele for et par i, at den ene har en sen sexdebut.

– Den type par kommer til at snakke meget mere om sex, og om, hvad de kan lide og ikke lide, hvad de har lyst til og brug for, end de fleste andre par, hvor knalderiet bliver rutine efter tre-fire gange, og man aldrig rigtig får spurgt, hvad den anden kan lide, eller får sagt, hvad man selv kan lide, inden det er for sent og bliver for pinligt at afsløre, at partneren har slikket forkert de sidste seks år.

- Der kan sagtens komme en gave ud af at have en sen sexdebut, fordi det kan kræve meget mere kommunikation med sin sexpartner, forklarer Signe V. Bentzen.

Efter den første oplevelse var Beate Mikkelsen da også både stolt af sig selv og lettet over, at hun havde lyst til mere. I det efterfølgende år har hun datet mange mænd og også haft sex med nogle af dem.

Kun én af dem har hun haft tillid til at fortælle om sin manglende erfaring. Han spurgte hende blandt andet om, hvad der tændte hende. Hun blev selv overrasket over svaret, som var:

– Ja, det er sgu et godt spørgsmål. Jeg har aldrig rigtig leget med mig selv heller. Jeg nåede slet ikke at vække den lyst i mine teenageår til at tilfredsstille mig selv. Så én ting er, at jeg er usikker på, hvordan jeg tilfredsstiller en mand, men jeg skal også finde ud af, hvad der føles godt for mig. Men det er heldigvis en sjov rejse, synes jeg, siger Beate Mikkelsen og tilføjer:

– Men jeg er stadig i den kategori, at jeg har meget at lære. Jeg føler mig stadig 20 år bagud. Jeg er stadig usikker. Der er stadig den der med, om jeg kan leve op til det, hver gang jeg møder en ny mand.

Fortryder ikke

Næste skridt for Beate er at få en kæreste for første gang i sit voksenliv. Kærligheden var nu også en del af udgangspunktet, da hun gik i gang med sex.

– Det var ikke sex alene, der fik mig i gang. Det var egentlig hele konstellationen. Jeg ville gerne være i et parforhold, og det vil jeg stadig. Nu ved jeg så, hvor dejligt det er, når der også er god sex involveret.

I dag – efter et års tid med sex i sit liv – har tanken strejfet Beate Mikkelsen, om hun har spildt en masse år ved først at komme i gang med sex i 40’erne. Men at tænke sådan får hun ikke noget ud af.

– Og de mænd, jeg har været sammen med, er overhovedet ikke falmet, selv om de også er i 40’erne. Så jeg synes, der er håb for mange gode år endnu, hvor jeg kan nyde den del af livet også. Jeg kan godt ærgre mig, men jeg fortryder ikke alle de år, der er gået uden sex. For jeg kan ikke lave om på dem.

Hun kan godt ærgre sig over, at hun ikke fandt vej til en psykolog eller sexolog noget før, så flovheden over ikke at have erfaring havde været dealet med lidt tidligere.

– Og havde jeg mødt en mand noget tidligere, som jeg følte mig tryg med, så havde jeg nok også kastet mig ud i det før.

Én anden ting kan også ærgre Beate. En ting, der først er gået op for hende i forbindelse med tilblivelsen af denne artikel. At hun ikke har vidst, at der var andre som hende.

– Jeg blev overrasket over, at I ville skrive en artikel om det her emne. Jeg tænkte: ”Jamen så må der jo være andre end mig”. Det vidste jeg ikke, at der var. Havde jeg vidst det, var der ingen grund til at føle sig så alene med det.

Beate Mikkelsen er et opdigtet navn.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også