https://imgix.femina.dk/media/article/tessa_nytaarstale-.png
Liv

Kære Tessa. Du behøver ikke vide alt, og du behøver heller ikke italesætte alt

7. januar 2021
af Mary Consolata Namagambe
Foto: Robin Skjoldborg, DR
KOMMENTAR: Hvis Tessa i sin nytårstale havde sagt "Black Lives Matter" eller nævnt ghettopakken, havde folk muligvis sagt, at det var "performativt", skriver debattør Mary Consolata Namagambe om rapper Tessas nytårstale på DR2, der er blevet hyldet af mange, men også har modtaget kritik for at undgå vigtige emner.

Kære Tessa,

Lad mig starte med at sige tak for din tale! Jeg må bøje mig i støvet. Det tager sin kvinde!! Shit du fik mig op af sofaen!!! Tak! (Der er intet ironisk i mit opslag her).

Jeg har læst den kritik, der er høvlet ned over dig! Fra kulturel appropriation til hvorfor du ikke nævnte BLM til ghettopakken osv.

Men Tessa: På vegne af dig vil jeg gerne spørge dem, der kritiserer dig, hvad de lavede, da de var 23 år gamle?

Kendte I til ordene kulturel appropriation eller intersektionalitet?

Kære Tessa

Kommentaren har debattør og stifter af virksomheden "She for She" Mary Consolata Namagambe delt på sin Instagram-profil @maryconsolatanamagambe. Den er gengivet i sin fulde længde.

Jeg så sådan her ud, da jeg var ung! Og gæt, hvad jeg tænkte på og gik op i!? (med henvisning til et billede, hun har delt på Instagram, red.)

Så kære Tessa! Alt har sin tid! Du behøver ikke vide alt, og du behøver heller ikke italesætte alt.

Jeg har fulgt Greta Thunberg, siden hun startede sin personlige kamp mod klimaændringerne med en skolestrejke i 2018, og jeg har læst hendes opslag, men jeg har aldrig delt hendes opslag fra hendes Instagramprofil.

Betyder det, at jeg ikke går op i klima? Nej!! Min kæphest er at snakke om racisme, og hvordan menstruation påvirker skolepiger og unge kvinder i Uganda!

Men lad os antage, at Tessa gjorde disse følgende ting:

Hvis Tessa i sin nytårstale havde sagt "Black Lives Matter" eller nævnt ghettopakken havde folk muligvis sagt, at det var "performativt" eller "does she even do the work?”

Havde Tessa sagt til Deadline, at de til næste år skal finde en afrodansk kvinde til deres platform, så havde folk måske sagt: “Tessa, når du ved, at du tager pladsen fra en minoritetskvinde, hvorfor gav du så ikke selv din plads?” eller “Hvorfor sætter du ikke et krav til Deadline om, at du f.eks. ikke vil tale medmindre (indsæt navn på afrodansker) kommer på?”

Jeg tror desværre ikke, at Tessa har så meget magt, som folk tillægger hende.

Jeg tror desværre ikke, at Tessa havde gjort det godt nok i nogens optik, uanset hvad hun havde sagt, fordi hun opererer i et system, som simpelthen ikke er godt nok.

Jeg vil således slutte af med dette: Hvis ikke kvinder var kvinder værst, havde vi nået lidt længere! Husk at give Gilli, LOC osv. den samme energi!

P.S.

Jeg krummer tæer, når folk siger, at Tessa approprierer sort æstetik/ghetto-æstetik og dermed gør ghetto til noget sort og de sorte til ghetto!

Sorthed er ikke altid lig med ghetto, og ghetto er ikke altid lig med sorthed. Sorthed indeholder mere end bare "ghetto".

Læs også