Vi_Unge
Liv

Hun var bange for, at beslutningen ville blive set som en svaghed. Men så strømmede reaktionerne ind

24. november 2023
Af Sigrid Glavind
Foto: Privat
En dag delte Nicoline Lykke med sine 77.000 følgere på TikTok, at hun havde sagt sit fuldtidsjob op. Beslutningen var ikke nem.

Nicoline Lykke på 26 år arbejder som social media manager for et parti på Christiansborg. Stillingen er deltid. Hun er glad, for på den måde har hun tid til sine interesser, sin TikTok-profil og sin kæreste. Men det havde hun ikke for kort tid siden.

Tidligere arbejdede Nicoline på et bureau. Hun arbejdede 37 timer om ugen – ofte mere. I hvert fald i hendes hoved. For arbejdspresset og opgaverne sad altid i hende, også når hun havde fri.

Efter mange spekulationer valgte hun at sige op.

– Jeg havde mange overvejelser ved at sige mit fuldtidsjob op. Hvad ville min familie sige? Og specielt min mor, for hun har rigtig høje forventninger til mig. Men også hvad alle andre synes, for det er jo så normalt at arbejde 37 timer, fortæller Nicoline.

En dag delte hun en video på sin TikTok-profil, hvor hun delte beslutningen med sine 77.000 følgere. Hun fortalte, at hun nok "aldrig kom til at have et rigtigt voksenjob", hvorefter hun forklarede, hvorfor hun sagde op, og hvilket job hun havde fået efterfølgende.

På line gennem livet

Mange unge har følelsen af, at de skal gå på line gennem livet. Der er kun en vej.

En undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd viser, at næsten hver anden unge mellem 15-24 år kun føler sig god nok, når de har succes på næsten alle punkter af deres liv.

De frygter at træde ved siden af. De frygter at fejle.

En ny rapport fra forskningsprojektet Sisterhood undersøger trivsel på ungdomsuddannelserne, og konkluderer, at de unge lider under en perfekthedskultur. En kultur, hvor man konstant skal præstere og gøre det, omgivelserne forventer af dem, når det fx kommer til uddannelse og senere arbejdsliv.

I samarbejde med organisationen GirlTalk vil vi bidrage til et opgør med den nulfejlskultur, der er med til at gøre det svært at være ung i 2023.

I november sætter vi - på tværs af nogle af landets største kvinde- og ungdomsmedier - fokus på de kvinder og piger, der har skabt deres helt egne snørklede veje.

Videoen gik viralt, og det var tydeligt, at utrolig mange kunne spejle sig i Nicolines følelse af, ikke at kunne leve op til samfundets forventninger. Og hvor skræmmende det kan virke at gøre noget, som ikke er normen.

Men Nicoline vidste også godt, at hun måtte vinke farvel til andre ting, når hun gik ned på deltid. Hun er f.eks. ikke på arbejdspladsen lige så meget, som de andre er, og går derfor glip af noget socialt sammenhold. Og så er der selvfølgelig økonomien.

– Jeg vælger måske nogle ting fra, fordi jeg prioriterer at have mere tid til mig selv. Men jeg har været på SU i mange år, så der skulle ikke så meget til at overgå det, smiler Nicoline.

Hun havde også en indre kamp med at acceptere sit eget valg. Tankerne kørte rundt. Var hun svag, hvorfor kunne andre klare et fuldtidsjob, og hvorfor kunne hun ikke?

– Jeg var bange for, at det ville blive set som en svaghed. Hvorfor kan jeg ikke holde til at arbejde 37 timer, når alle andre kan?, forklarer Nicoline.

Hvem er Nicoline Lykke?

  • 26 år gammel
  • Arbejder som social media manager på Christiansborg i København
  • Uddannet i international virksomhedskommunikation
  • Fortæller store og små ting i sit liv på sin TikTok-profil @nicolinelykke

Men da hun startede på sit deltidsjob på Christiansborg, var det, som om brikkerne pludselig faldt på plads. Hun kunne sænke skuldrene og mærkede, at livsglæden kom tilbage.

– Jeg er blevet så meget gladere, nu hvor jeg har mit deltidsarbejde. Jeg følte, jeg mistede mig selv i mit fuldtidsjob, fordi jeg ikke havde tid til mig selv. Jeg levede et hamsterhjulsliv, fortæller hun.

Og spørger du Nicoline, hvad hun har lært at sine erfaringer med jobmarkedet, så er svaret klart og tydeligt.

– Jeg synes, det er så vigtigt, at der kommer fokus på, at 37-timers-jobbet ikke er den eneste vej. Det er vigtigt at mærke efter, hvad man selv gerne vil, forklarer hun.

Hør Nicoline fortælle om sin oplevelse her:

Artiklen blev første gang bragt af Vi Unge. Dette er en redigeret version.

Vil du lytte til femina update? Så lyt til vores podcast, hvor vi en gang om ugen dykker ned i en af de største historier fra vores verden og folder den ud for dig. Du kan lytte til podcasten i appen Ally, i Apples podcast-app eller på Spotify:

Læs også