Liv

Gunhild Stordalen: "Hvis jeg får endnu et tilbagefald, er det slut"

af Henriette Eilertsen, kk.no 26. oktober 2020
Foto: Ritzau/Scanpix
For at overleve den sjældne sygdom systemtisk sklerodermi har den norske læge og klimaaktivist gennemgået en række hårde behandlinger. "Lægerne siger, at min krop ikke kan tåle en ny runde," siger hun. Det har tvunget hende til at lægge sit liv om.

Klimaaktivist, læge og EAT-grundlægger Gunhild Stordalen har altid haft et brændende engagement i kost og ernæring.

I maj afslørede hun, at hun frivilligt deltog i Ramadan — det vil sige faste, som hun mente har en række positive sundhedsmæssige fordele.

Nu åbner 41-årige Gunhild Stordalen også op for, hvordan hendes syn på søvn har ændret sig meget i nyere tid. For seks år siden blev hun diagnosticeret med den livstruende sygdom systemisk sklerodermi. Siden har hun ved flere lejligheder talt åbent om de op- og nedture, der hørte med til kampen mod den meget sjældne bindevævssygdom.

Så godt som rask

I december var hun glad for at kunne meddele, at hun var trappet ud af den medicin, som hun de seneste år har været afhængig af.

I et interview med den norske avis DN siger Stordalen, at hun betragter det som et mirakel og er overbevist om, at gode søvnrutiner har hjulpet hende på vej til bedring.

- Jeg har været en stræber hele mit liv, og jeg sætter en ære i at arbejde hårdt, træne hårdt og give alt. Jo flere arbejdstimer jeg lagde, jo mere stolt var jeg. Jeg kunne let arbejde 12 timer i træk. At få en masse søvn var spild, tænkte jeg. For hvad var pointen i at ligge ned som en søstjerne i otte timer, når jeg i stedet kunne arbejde, siger hun blandt andet til avisen.

LÆS OGSÅ: Gunhild Stordalen: Jeg havde ikke levet, hvis ikke det var for Petter

En stresset hverdag og en hård behandling mod sygdommen gjorde imidlertid, at trætheden ramte Stordalen, og det blev starten på et nyt og bedre forhold til meditation og søvn.

Gunhild Stordalen

Født i 1979 i Haugesund, Norge, er uddannet læge med doktorgrad i patologi og ortopædisk kirurgi. Hun bor for sig selv i Oslo, efter hun i efteråret 2019 blev skilt fra sin mand gennem 14 år, hotelkongen og milliardæren Petter Stordalen, der også har opkøbt rejsebureauet Spies. 

Hun har grundlagt og er i dag administrerende direktør for nonprofit-fonden EAT, der arbejder for at forandre det globale fødevaresystem og gøre det bæredygtigt, så der er mad nok til alle — også i fremtiden, hvor vi bliver endnu flere mennesker på Jorden — men uden at skade planeten.

I 2019 blev Gunhild Stordalen tildelt FN-udmærkelsen Global Leadership for sit arbejde med EAT.

- I dag er jeg blevet fuldstændig religiøs, når det kommer til at få otte timers søvn. Jeg nedprioriterer mange ting, for at det kan lade sig gøre, men jeg er overbevist om, at et godt søvnmønster har bidraget til, at jeg nu er så godt som rask.

- Selvom sundhed ikke er alt, er der ikke meget, der betyder noget uden et godt helbred. Hvis jeg får endnu et tilbagefald, er det slut. Lægerne siger, at min krop ikke kan tåle en ny runde, siger hun.

Nytårsforsæt

Stordalen understregede også tidligere på året, at søvn virkelig er noget, hun er begyndt at prioritere. Det gjorde hun, da hun delte sit nytårsforsæt på sin Instagram-profil.

”Et stort glas for et stort år fremover. Men et af mine nytårsforsæt er faktisk at drikke mindre og ikke for sent,” skrev Stordalen og tilføjede: ”For det andet ødelægger det min søvn. Selvom en drink eller to før sengetid kan hjælpe os med at falde i søvn hurtigere, bidrager det til dårligere søvnkvalitet senere på natten.”

Tager ikke livet for givet

I november 2019 kom nyheden om, at det nordiske magtpar Petter og Gunhild Stordalen gik hver til sit efter 14 år sammen. Som nævnt har Gunhild Stordalen tidligere talt åbent om den sjældne og livstruende sygdom og har ikke lagt skjul på, at hendes eksmand Petter Stordalen har været en stor støtte i sygdomsforløbet.

- Jeg ville ikke leve, hvis det ikke havde været for Petter. Jeg havde aldrig haft råd til at rejse til Holland og få den behandling to gange, fortalte hun i sommers til magasinet KK.

Efter at have fået diagnosen for seks år siden har hun gennemgået hårde og krævende behandlinger — herunder eksperimentel stamcelletransplantation i Holland.

- Jeg har haft begge ben i graven og har svævet mellem liv og død flere gange. Og når du er dødssyg, er det naturligt at kæmpe lige til det sidste.

 – At have nogen, der holder din hånd på den anden side, og som rejser med dig, er ikke en selvfølge. Det er heroisk. Petter satte sit eget liv på halvt tempo for at støtte mig. Han er en meget særlig person, sagde hun.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gunhild Stordalen sagde tidligere på året, at hun er indforstået med, at livet er en gave, der skal gøres brug af hver dag. Hun peger på vigtigheden af at tage sig af kroppen ved hjælp af motion og meditation som en del af nøglen til en bedre hverdag.

- Jeg er taknemmelig for hver dag, jeg får, uden smerter eller symptomer. Jeg tager ikke længere et godt helbred for givet. Jeg tager ikke livet for givet, sagde hun til Hjemmet tidligere på året.

Denne artikel blev oprindeligt publiceret på KK.no