
Tykke gravide med risiko for komplikationer
18. januar 2012Man siger, at gravide kvinder har en særlig glans over sig, og at de strutter af glæde og liv, når de går rundt med deres gravide maver. Men det er ikke alle gravide, der udelukkende strutter med maven. Nye tal fra Ugeskrift For Læger viser, at hver tredje gravide herhjemme er overvægtig, mens 12 procent er svært overvægtige. Og det er ikke problemfrit at have så mange overflødige kilo i forbindelse med sin graviditet, lyder det fra Rikke Farnum, der er jordemoder og sygeplejerske hos Jordemoderhuset.com, der holder til i centrum af København.
- Der er rigtig mange komplikationer forbundet med det at være overvægtig, og antallet af komplikationer og risikoen for at blive ramt af en af komplikationerne stiger med vægten, siger Rikke Farnum til Alive.dk.
Allerede problemer inden undfangelsen
Og allerede inden barnet bliver undfanget oplever de overvægtige kvinder problemer med de mange kilo.
- Det er sværere overhovedet at blive gravid, hvis man er overvægtig. Det er et faktum, at overvægtige kvinders fertilitet ikke er lige så god som normalvægtige kvinder, siger Rikke Farnum.
Når barnet så er blevet undfanget, vil de overvægtige kvinder risikere at opleve komplikationer, som normalvægtige kvinder ikke har så stor risiko for. Og allerede i løbet af det første trimester melder komplikationerne sig, lyder det fra Lea Toft, der også er jordemoder hos Jordemoderhuset.com.
- Man har forøget risiko for spontan abort. Der er en øget risiko for misdannelser og her kan der være tale om alt fra mindre problemstillinger til så store misdannelser, at man vil blive anbefalet at få en senabort, forklarer Lea Toft.
Graviditetssukkersyge kan senere give sukkersyge
En anden komplikation, som i højere grad rammer gravide, der er overvægtige, er graviditetsbetinget sukkersyge. To til tre procent af alle gravide får graviditetsbetinget sukkersyge, men blandt de overvægtige er der mellem syv og 11 gange større risiko.
- Dertil skal det tilføjes, at der er en 60 procent større risiko for, at dem der, har haft graviditetsbetinget sukkersyge, får almindelig sukkersyge senere i livet. Og det er en voldsom risiko, der i den grad kan forringe ens livskvalitet. Det man kan gøre for at undgå at få graviditetsbetinget sukkersyge er at motionere og spise sundt i forbindelse med sin graviditet, siger Lea Toft og tilføjer, at overvægtige gravide også har en øget risiko for at få svangerskabsforgiftning.
Men det er ikke kun i løbet af de ni måneder, at overvægtige har risiko for alvorlige komplikationer. I forbindelse med selve fødslen, er der en stor risiko for, at der bliver født et rigtig stort barn, der kan være meget svært at føde.
- Og her er der ikke nødvendigvis tale om store og sunde børn. Det er i mange tilfælde børn, der har brug for behandling, fortsætter hun.
Og komplikationerne af moderens overvægt stopper ikke ved fødslen, for når barnet så endelig er kommet til verden, kan overvægten være skyld i flere komplikationer i forbindelse med amningen, som ofte er svær at få ordentligt i gang hos de overvægtige mødre.
Fakta
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at overvægtige og svært overvægtige kvinder begrænser deres vægtstigning i forbindelse med graviditeten.
Anbefalet vægtøgning i forbindelse med graviditet.
Undervægtige: 13-18 kilo
Normal vægt: 10-15 kilo
Overvægtige: 8-10 kilo
Svært overvægtige: 6-9 kilo
Kilde: Sundhedsstyrelsen