
Tjek babys ble
11. september 2010Nyfødtes afføring minder om tjære og kaldes mekonium. Den indeholder det, den lille har spist og drukket med fostervandet - som hår og hudceller. Det nyfødte barn vil typisk have sin første afføring inden for det første døgn efter fødslen, men der kan sagtens gå op til to dage.
Når amningen er godt i gang
Allerede i løbet af et par dage vil afføringen gradvist ændre sig og blive lysere. Ammer du dit barn, bliver den gullig og minder i både farve og konsistens om remoulade. Lugten er sød og syrlig - sjældent decideret ubehagelig. Afføringen er i denne tid typisk blød, men kan være alt fra tynd til grynet. Nogle fylder bleen flere gange dagligt - andre nærmere en gang ugentligt. Begge dele er okay.
Flaskebørn har fastere afføring
Babyer, der får modermælkserstatning, vil typisk have en fastere afføring end de, der bliver ammet. Alt for fast afføring er dog ikke godt, da det kan være et tegn på forstoppelse, og kan være ubehageligt for barnet at få ud. Flaskebarnets afføring vil være mere grøn eller brunlig end brystbarnets. Typisk vil den også have en tendens til at lugte mere ubehageligt. Babyer, der får modermælkserstatning, har generelt ikke så ofte afføring end de, der får brystmælk.
Gem bleen til lægen
I takt med at junior får mere og mere skemad og op mod etårsalderen nogenlunde samme kost som den øvrige familie, vil afføringen igen ændre karakter. Den vil blive fastere og begynde at lugte mere "voksent". Virker dit barn utilpas og har underlig afføring, så kan det være en god ide at gemme bleen til lægen eller sundhedsplejersken. Det er lettere for dem at vurdere den fysiske vare end din beskrivelse af den.
Drastiske ændringer
At barnets afføring og hyppigheden ændrer sig, behøver ikke at være et tegn på, at der er noget galt. Men du skal være på vagt, hvis der sker et drastisk skift til diarré eller til meget hård mave, eller hvis du spotter blod i afføringen. Dit barn skal heller ikke virke besværet, forpint eller have deciderede smerter, når det skal af med afføringen. Er du i tvivl, så snak med din praktiserende læge eller sundhedsplejersken.