https://imgix.femina.dk/media/2591bd889a1547fb98f76354bf66f7ba.jpg
Gravid

Tegnegrej til børn

10. december 2008
af Dorte Bruun Rasmussen
Foto: Scanpix
Det går ikke at have de helt store forventninger til det børnene kan præstere med en farveblyant. Men gør tegning til en del af hverdagen og lad det være lystbetonet for barnet.

Tuscher, farveblyanter og voksfarver. Gode tegneredskaber stimulerer dit barns tegneglæde. Men hvad skal du vælge?

Pak forventninger væk
Det bedste, du kan gøre, er at pakke forventningerne til dit barns kreative udfoldelser væk og udelukkende støtte hende ved at vise interesse for det, der dukker op på papiret. Det skal være lystbetonet, og barnet selv skal synes, at det er sjovt at bruge fantasien med papir og farver ved hånden. - Hvis du gerne vil motivere dit barn til tegnelivets glæder, kan du gøre tegning til en del af jeres hverdag og ferier, siger Karen Palsgaard daglig leder af Billedskolen i Furesø Kommune.

Tuscher er ikke udfordrende
- De bedste begynderfarver er bivoksblokke, som er nemme for barnet at holde på, fordi de er kantede. Farveblyanter - og helst nogle, der kan blandes op med vand (akvarelfarver) - er gode, når hun bliver lidt ældre. Tuscher bruger vi slet ikke på billedskolen, fordi man ikke kan blande dem, og de giver ikke de store udfordringer for barnet, siger Karen Palsgaard. Dit lille barns farveblyant skal selvfølgelig være giftfri, for du kan være sikker på, at den skal undersøges med munden, så længe dit barn er helt lille.

Tegningerne udvikler sig

1-3 år: Kradsestadiet, hvor dit barn tegner kruseduller. Hvis barnets tegning ligner noget, er det tilfældigt. Barnets første tegninger vil bestå af streger, som efterhånden bliver til stregkrads. Senere begynder barnet at tegne rundkrads.

4-6 år: Tegningerne begynder at have et indhold, og dit barn forsøger at tegne elementer fra virkeligheden. Hun begynder at kunne tegne figurer og andre ting, der ligner. De første tegninger af mennesker vil som regel være en cirkel med arme og ben. På et tidspunkt får barnets mennesketegning også krop og arme.

7 år og opefter: Dit barn begynder at kunne gengive motiver, der ligner virkeligheden meget, og hun kan efterhånden tegne tredimensionelt.

Kilde: Bogen om børnehavebarnet af Grethe Kragh-Müller

Tegneredskaber generelt

  • Skal være giftfri og ergonomisk korrekte at holde på - dvs. kantede.
  • Bør være tykke, for det gør det nemmere for dit lille barn at holde om dem.
  • Farverne bør være afvaskelige.
  • Tuscher skal have ventilerede hætter, så du ikke risikerer, at barnet bliver kvalt, hvis hun putter hætten i munden.
  • En farveblyant skal have en tyk stift, og den skal være brudsikker.
  • Voks(kridt) skal være tykt og nemt at holde på med en lille hånd, og det skal være brudsikkert.

Læs også:
Det rigtige legetøj
Legetøjsguiden

Læs også