Børnetøj
Gravid

Stor kæde dropper drenge- og pigetøj

29. september 2017
af Johanne Klindt Gahrn
foto: PantherMedia
Skal piger partout gå i lyserødt og drenge i trøjer med biler på? Ikke hvis du spørger den britiske kæde John Lewis. Deres nye børnetøjskollektion er nemlig kønsneutral, og reaktionerne er voldsomme.

Hvis du fremover skal købe børnetøj i den britiske kæde af varehuse, John Lewis, skal du kigge længe efter drenge- og pigeafdelingen. Kæden har nemlig netop lanceret en ny serie af børnetøj, men i modsætning til tidligere er tøjet nu ikke mærket, om det er til drenge eller piger. Alt deres børnetøj til alderen 0-14 år bliver derimod fremover mærket ”unisex” – og ja, det gælder også kjoler og nederdele. Kædens forklaring lyder, at det bør være op til forældrene selv at bedømme, hvad de klæder poderne i. Det lyder måske tilforladeligt nok, men udmeldingen har fremkaldt stærke reaktioner fra flere sider.

Nedbryder kønsstereotyper

Ifølge John Lewis’ børnetøjschef Caroline Bettis er der en god grund til, at de har valgt at lave deres børnetøj kønsneutralt. Valget om at fjerne drenge- og pigemærkaterne fra nakken skyldes ifølge hende, at kæden ikke vil være med til at ”forstærke kønsstereotyper” og derigennem føre kønsrollemønstrene videre. Ved at lave tøjet kønsneutralt giver de i stedet kunderne mulighed for selv at vælge, om deres dreng skal have en kjole med dinosaurusser på, eller om deres pige skal gå i en trøje med Batman på brystet.

LÆS OGSÅ: Køn: må drenge gå i KJOLE?

Debatten om køn og kønsstereotyper har længe været et varmt emne, men varehusgiganten havde nok alligevel ikke regnet med, at deres belsutning ville skabe så meget vrede.

Flere kunder, citeret i "Express" har tweetet, at de væmmes over kædens beslutning, at der kun findes to køn, og også en katolsk præst har været ude med riven, da han skrev på Twitter, at det var ”wicked beyond comprehension”. Det er altså ikke lutter rosende ord, kæden har mødt, og særligt den konservative del af samfundet har haft bestemte holdninger til sagen.

LÆS OGSÅ: 26 unisex-navne: Din dreng kan også hedde Anne

Men det er dog ikke kun negative tilbagemeldinger, kæden har modtaget. Mange har givet udtryk for, at de bakker op om kædens beslutning om at fjerne drenge- og pigemærkaterne fra børnetøjet. Feministen "Glosswitch" skriver om, hvordan kønnet børnetøj er med til at fastholde nogle mønstre og hierarkier, og slutter af med at slå fast, at hun dagen efter vil sende sin søn i børnehave iført lyserødt tøj.

Selvom John Lewis er en af de første store high-street kæder, der udvisker grænsen mellem drenge- og pigetøj til børn, forudser flere, at det kun er et spørgsmål om tid, før flere følger deres eksempel. Flere mærker har allerede lagt kimen med kønsneutralt tøj til voksne, og kæder som H&M og Zara er allerede hoppet med på bølgen.

Læs også