https://imgix.femina.dk/media/billeder/2012/september/cmbryster-prim.jpg
Gravid

Revner på brystvorter

1. marts 2005
af Ulla Nielsen
Alle diende mødre kan, især i begyndelsen af ammeperioden, få revner på brystvorterne. De kommer ofte af, at du og dit barn ikke har den rigtige

Alle diende mødre kan, især i begyndelsen af ammeperioden, få revner på brystvorterne. De kommer ofte af, at du og dit barn ikke har den rigtige teknik, når det bliver lagt til brystet og dier. Måske har barnet for yderligt fat om brystvorten og kommer derved til at "gnave hul på dig" (se "die" og "amning").
Har du fået en revne, så læg først barnet til ved det andet bryst. Så har barnet suget kraftigst ved det første bryst, inden du lægger det til den sårede side. Forsøg dig med en ammestilling, der er anderledes, end du plejer. Så vil barnets træk på brystvorten være på andre steder, og din brystvorte vil blive belastet på en anden måde (se også "mælkeknuder").
Inden du lægger barnet til, kan du bedøve med en isklump holdt mod det revnede område (isklumpen kan du svøbe ind i en lille klud - så bliver du ikke styrtende våd). Spørg sundhedsplejersken til råds om diverse cremer eller lignenede til behandlign af revnerne.
Lad i øvrigt brystvorterne lufttørre og undgå ammeindlæg, som er alt for tætte (eller med plasticindlæg). Uldindlæg er gode, med mindre du er overfølsom over for lanolin.

Læs også