https://imgix.femina.dk/media/article/rygning_0.jpg
Gravid

Nyt univers skal støtte gravide til rygestop

16. januar 2017
af Anne Romanelli
Kræftens Bekæmpelse vil bryde tabuet for gravide, der ryger, og lancerer hjemmesiden Røgfri Baby. Målet er, at mere åbenhed om rygning under graviditeten vil støtte den kommende mor til røgfrihed og bane vej for et liv uden røg for barnet.

Tobakkens skadevirkninger er kendt af de fleste, og mange kæmper hårdt for at blive fri af afhængigheden.

En af de grupper, som kæmper særligt hårdt, er gravide, som ryger. Det er nemlig tabubelagt at ryge som gravid, og det gør, at skam, skyld og bekymring fylder hos en del af de rygende gravide.

- Min erfaring er, at alle gravide har håb og drømme for deres børn. Alle håber de, at børnene fødes med et godt helbred til et godt liv. Alle kommende forældre ønsker det bedste for deres barn. Det gælder også gravide, som ryger. Mange ved, at rygning under graviditeten er skadeligt, både for barnet og dem selv. Men det er en kamp mod afhængighed og vaner at omsætte den viden til et rygestop, siger Inge Olga Ibsen, overlæge og faglig leder af Familieambulatoriet i Region Syd.

Så mange gravide ryger - og her ryger de mest

Derfor lancerer Kræftens Bekæmpelse nu et nyt univers, der skal støtte gravide, som ryger, til at stoppe.

Hjælp til rygestop

For at støtte kvinderne består hjemmesiden ’Røgfri Baby’ blandt andet af små film med gravide, som fortæller om de udfordringer og konflikter de oplevede, da de stod med en positiv graviditetstest og skulle stoppe med at ryge. Derudover er der en animeret film, som viser, hvordan røgens skadelige stoffer påvirker fostret.

Går cigaretterne i mælken?

Ønsket er uden fordømmelse at tale til både fornuft og følelser hos kvinderne og på den måde inspirere og støtte dem til et rygestop.

- Mange af kvinderne forbinder cigaretterne med hygge og afslapning, men når man spørger nærmere ind til det, viser det sig, at rygningen faktisk er en stressfaktor. De vil på den ene side gerne ryge, men på den anden side vil de gerne gøre det bedste for deres barn. En sådan ambivalens er ubehagelig og presser dem. Men når de endelig slipper cigaretterne, oplever de en stor lettelse, siger Merete Mærsk, psykolog hos Kræftens Bekæmpelse.

Når man er klar til at sætte handling bag ønsket om røgfrihed, er der blandt andet hjælp at hente med de to apps Xhale og E-Kvit eller med personlig dialog med en rådgiver hos Stoplinien.

Se mere på www.røgfribaby.dk

6 mærkelige tegn på graviditet:

Læs også