https://imgix.femina.dk/media/628865fac93c41729147e95ff0d28ef1.jpg
Gravid

Når du skal vælge fødested

15. december 2009
af Gitte Roe Eriksen
Foto Colourbox, privat
Som gravid kan du frit vælge fødested. Og det kan du eventuelt gøre ud fra de enkelte sygehuses tilbud om fødselsforberedelse

De fleste sygehuse oplyser om deres tilbud på deres hjemmesider. Det er dog en god idé at ringe og sikre sig, at hjemmesidernes oplysninger stemmer overens med virkeligheden. Det er det sygehus, du vælger som fødested, der tilbyder dig fødselsforberedelse. Har du brug for yderligere fødselsforberedelse, findes der i dag et væld af private tilbud.

Hjemmefødsel
Ved forventet normal fødsel vælger du selv, om du ønsker at føde hjemme eller på sygehus. Ønsker du at føde hjemme, gælder samme tilbud om undersøgelser som ved sygehusfødsel. I de fleste kommuner er der oprettet jordemoderkonsultationer, men du har frit valg. Er det for eksempel lettere at gå til jordemoder i nærheden af din arbejdsplads, kan du gøre det og så skifte til jordemoderen nærmest dit hjem, når du går på barselorlov. Det er ikke sikkert, at den jordemoder, du har haft under graviditeten, har mulighed for at være med under fødslen.

Tilbud

Basistilbuddet til den gravide er som udgangspunkt:
• 3 konsultationer hos den praktiserende læge
• 2 ultralydsundersøgelser
• 4-7 jordemoderkonsultationer.
• Eventuelt graviditetsbesøg af sundhedsplejersken.
• Sundhedspersonalet bør foretage en individuel vurdering og ved behov supplere med yderligere tilbud.
Kilde: Anbefalinger for svangreomsorgen 2009 - Sundhedsstyrelsen

Se også:
Værd at vide om ambulant fødsel
Hjemmefødsel - for de få

Læs også