https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/baby/babyflytterind-prim.jpg
Gravid

Når baby flytter ind

1. juli 2013
af Fie Lundsgaard Olsen
Det kan hurtigt blive nødvendigt at tænke praktisk, når du skal bo med en baby. Her får du boligcoachens indretningsråd til dig, der går og venter på en lille, men pladskrævende ny beboer.

En nyfødt baby fylder ikke meget mere end en halv meter. Hun kan sove i en lift og blive skiftet på sofaen, hvis det skulle være nødvendigt. Men før I ved af det, går månederne, og I har en kravlende, savlende, råbende lille udforsker, der skal have tremmeseng, puslebord, tøjskab og bamser i bunkevis - og som helst ikke må få de små pilfingre i klemme.
Så hvad gør du med boligindretningen, når beboer nummer tre melder sin ankomst?

En grundig forberedelse før baby kommer
Boligcoach Kirsten Vengsgaard, der er uddannet arkitekt og coach, fortæller, at mange venter med at indrette barnets værelse, til det rent faktisk er ankommet. De føler måske, at de gerne vil stå med barnet i armene, før de kan indrette sig omkring det.

"Men ligesom du mentalt forbereder dig på barnets tilblivelse, kan du også sagtens forberede de fysiske omgivelser i boligen. Ud over at rydde op og smide ud kan I starte med en grundig rengøring af hele lejligheden og måske lappe huller i gulve og vægge. Desuden kan I med fordel sætte skabe og hylder på væggene i alle rum, så I får mere gulvplads," råder hun.

Skal du holde barnedåb? Find inspiration til festen her

Visuel ro, praktisk gulvplads
"Hvis I har ekstra værelser, kan I måske nøjes med at bytte om på rummenes funktioner, men I kan også sagtens dobbeltudnytte hver eneste kvadratmeter ved at sammenlægge funktioner eller rum. For eksempel er det praktisk at have pusleplads på badeværelset med adgang til vandhane og bruser. En arbejdsplade med under- og overhylder i ståhøjde boltet direkte ind i væggen på stærke hyldeknægte, eller en sammenklappelig pusleplads til vægmontering er fornuftigt," fortæller Kirsten Vengsgaard.

I det hele taget peger boligcoachen på, at ophængning af skabe, hylder og reoler er en rigtig god måde at få mere gulvplads på, og det letter rengøringen, som ellers kan være noget af en hurdle. Det giver også større visuel ro i alle rum, hvis opbevaringen af legetøj, tøj og pusleting hænger på væggene.

Når det kommer til sovearrangement, er det vigtigt, at barnets seng følger dets alder og størrelse. En baby skal ikke have en juniordyne og tremmeseng, men kan sove i en vugge i forældrenes soveværelse. I behøver altså ikke stå klar med hele udstyret, før barnet er blevet større.

Tag en kravletur
Det går lynende hurtigt, når en baby vokser, og pludselig kravler hun og piller ved alt. Når det kommer til sikkerhed, er det bedste, du kan gøre, bogstaveligt talt at sætte dig i barnets sted.

"Tag en kravletur rundt i dine rum, og se på alt med børneøjne. Se grundigt efter. Børn udforsker deres daglige omgivelser, så du kan sikre det bedst muligt ved at se det fra deres perspektiv. Kig på stikkontakter, ledninger, snublekanter, skabe med sundhedsfarlige væsker, trapper og steder med varme eller skarpe genstande," siger Kirsten Vengsgaard.

I nogle familier vælger man at "frede" bestemte rum for rod og legetøj. Men dit barn vil allerhelst være, hvor mor og far er, og vil kravle efter dig, hvor end du går. Så hvad kan I gøre for at holde en vis orden, selv om pladsen er trang?

"Du kan skabe ro og orden ved systematisk at samle børnerelaterede ting på ét sted, og så indrette resten efter devisen: Dit barn er, hvor du er. Tingene kan altså flyttes rundt, men skal altid ryddes det samme sted hen. Du kan også bygge eller købe lave siddemøbler med et polstret låg i toppen og låsbare hjul under. Møblet kan både fungere som sidde- og opbevaringsplads og kan samtidig med lidt fantasi bruges til vogn eller tog," foreslår hun.

Trangen til at udforske
Kirsten Vengsgaard tror ikke på, at man når særligt langt med forbud og formaninger. Og hun har selv gode erfaringer med, at man kan lære sine børn at omgås ting på en god måde ved at stimulere deres lyst til at udforske. Da hendes egen datter var lille, kom der et tidspunkt, hvor bogreolerne, der hang lige i børnehøjde, blev spændende.

"Uden så meget som at flytte en Aalto-vase lykkedes det mig faktisk at lære hende, hvordan hun kunne omgås bøger uden at beskadige dem, blive ked af det eller komme til skade. En dag tog jeg fat om hendes lille hånd, der greb ud efter en bog, og viste hende, hvordan hun forsigtigt kunne åbne den, bladre i den og sætte den på plads igen. Det samme med glas, blomster, toilettet og dørene, der kunne klemme fingrene og alle de andre ting i lejligheden. Det lykkedes mig at få en harmonisk og glad unge ud af det," siger hun.

Eksperten
Uddannet arkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus og certificeret life- og businesscoach ved Manning Inspire. Rådgiver blandt andet om at finde den rette bolig til de livsbehov, man har, men også om indretning, om- og tilbygning. Besøg hende på dinboligcoach.dk

5 gode råd om sikkerhed i boligen

  • Badeværelset: Gem rengøringsmidler, skarpe genstande og rengøringsmidler væk. Tænk i skridsikre underlag.
  • Sove-børneværelset: Tjek gardin- og persiennesnore, og gem stik og el væk. Børnemøbler fra før 1978 kan være malet med blyholdig maling, så tjek arvestykkerne godt.
  • Stuen: Afskærm pejs eller kamin, og sæt kantbeskyttere på bordhjørner m.m.
  • Køkkenet: Sæt børnesikring på skuffer og skabe med farligt indhold, og opbevar knive m.m. ind mod væggen på køkkenbordet.
  • Alle rum: Gem stik og ledninger væk, få sikkerhedshasper på vinduer og godkendt gitter for trappe i top og bund.

Få tips her til at gøre din baby glad

Vidste du, at …

… et par hjul på dine møbler, gør det nemt at om-indrette i en fart? På den måde kan sofabordet pludselig også bruges som sørøverskib.

… I ikke behøver dyre tumlemøbler, hvis I har en (folde-)madras liggende i stuen? Både en baby og en tumling vil elske at have et "helle", og det styrker grovmotorikken at kravle og hoppe.

Læs også