Gravid
1. marts 2018

Mor ammer søskendepar samtidig

Flere vælger at stoppe med at amme deres første barn, når de har fået deres andet. Men ifølge eksperter kan det at amme søskende samtidig have flere fordele for både mor og barn.
Af: af Anette Snarby, oversat af Josefine Gammelgaard
Amning: Kvinde, der ammer

foto: Panthermedia

At få to børn meget tæt på hinanden byder på mange glæder og udfordringer. Et spørgsmål, en del mødre med to børn tæt på hinanden må tage stilling til, er, hvorvidt de skal fortsætte med at amme det ældste barn, efter det yngste er født.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes fuldt, til de er omkring 6 måneder. Delvis amning anbefales til 12 måneder eller længere, men ifølge den norske ”Nasjonal kompetansetjeneste for amming” findes der flere sundhedsmæssige fordele ved at amme børn i længere tid.

Langtidsamning og tandemamning (det at amme to børn med forskellig alder) er imidlertid noget, som fortsat vækker opsigt, og som de fleste nok foretrækker at gøre bag lukkede døre.

Mange ser tandemamning som underligt

En, der har erfaret dette, er norske Jeanette Langmo på 24, som er mor til to. Allerede under graviditeten med datteren Sanna på 8 måneder begyndte hun at få spørgsmål om, hvornår hun skulle stoppe med at amme sin ældste datter, Sophia på 2 år.

- Sophia var bare ni måneder, da jeg blev gravid, og jeg ville gerne amme hende lidt længere. Men fordi jeg fik så mange kommentarer og spørgsmål, var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg skulle gøre det, fortæller hun.

Jeanette tror, mange ser tandemamning som noget underligt, og at det derfor ikke er alle, der tør tale om det.

- Jeg fortæller stolt til andre, at jeg fortsat ammer min ældste, også selvom jeg nogle gange er lidt nervøs for deres reaktion. Jeg tror, der er flere, der vælger at amme søskendepar, end man kender til. Det er måske bare ikke noget, man går rundt og snakker så meget om, siger hun.

- Hvis jeg havde siddet på en bænk i indkøbscentret og ammet begge mine børn, så tror jeg, jeg ville få en del ubehagelige blikke, fordi folk ikke er så vant til at se søskende blive ammet samtidig.

LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsens anbefalinger om amning

Stressende med to på en gang

Men der er ifølge Jeanette også praktiske årsager til, at hun ikke tandemammer offentligt, da det naturligt nok kræver en del plads at amme to børn samtidig. Det kan også være en udfordring at få to små børn til at ligge helt stille sammen ved hvert sit bryst.

- Det er hyggeligt at amme, men nogle gange kan det være lidt stressende, fordi storesøster vender sig, mens hun bliver ammet. Lillesøster er hurtig til at blive færdig, mens storesøster bliver ved indtil jeg siger stop. Men jeg sørger for, at de også får noget ammetid alene med mig, så der er mere ro.

- De får som oftest bryst samtidig om morgenen, og efter at storesøster kommer hjem fra vuggestuen. Storesøster vil egentlig gerne have bryst ofte, når vi er hjemme sammen, men jeg prøver at begrænse det lidt for min egen skyld. Men når lillesøster skal have bryst, siger jeg altid ja til, at storesøster kan få også.

Bliver nogle gange ked af amningen

Jeanette har ikke oplevet særlig meget søskendejalousi. Men storesøster vil ikke have, at lillesøster ammes ved ”hendes” bryst.

- Når de begge ammes sammen kan storesøster blive ked af det, hvis lillesøster prikker hende for meget i håret og ansigtet med sine fingre. Andre gange ligger de og pjatter og fniser sammen. Når de har øjenkontakt med hinanden og fniser, mens de hygger sig ved hvert deres bryst, bliver mit moderhjerte ekstra varmt, smiler hun.

- Nogle dage er jeg også træt af at amme, fordi jeg kan føle, at der hænger et barn i mit bryst hele dagen. Det kan være trættende, men jeg fortryder ikke, at jeg har valgt at amme dem begge.

Præcis hvor længe hun kommer til at fortsætte med at amme, ved hun ikke endnu. Hun tror, det bliver svært at vænne storesøster af med det, mens lillesøster stadig får mælk.

- Jeg vil ikke have, at der skal være mere jalousi end nødvendigt. Men jeg håber, at den ældste selv vil stoppe, når hun føler sig klar til det. Mit første mål er at amme lillesøster til hun er minimum et år, hvilket kan blive en udfordring, fordi hun nogle gange ikke vil tage brystet.

Mange fordele ved tandemamning

Ammehjælper Tina Grytdal fra Ammehjelpen i Norge mener, at tandemamning kan gøre overgangen til rollen som storesøster eller lillebror mere enkel.

- Mor og barn kan opretholde et specielt bånd gennem graviditeten, efter at lillebror eller lillesøster er født. Børnene kommer også tæt på hinanden under tandemamning, siger hun.

- Ammer man gennem hele graviditeten, har man ofte rigelig med mælk til den nye baby allerede ved fødslen, hvilket gavner den nyfødte, som må ”arbejde” mindre for at få mælk. Hvis moren har problemer med tilstoppede mælkekanaler, kan ældre søskende hjælpe til med at løsne tilstopningen.

- For det ældste barn er tandemamningen også ideel, fordi det fortsat drager nytte af de fordele, modermælken har. Anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen og WHO er, at børn får modermælk til de er to år og gerne længere.

En ulempe med tandemamning kan ifølge Tina Grytdal være, at det for nogle mødre kan opleves som intenst, overvældende og trættende.

- Hvis moderen synes, at tandemamningen er ukomfortabel, kan det være lige så gavnligt at trappe ned eller afvænne det ældste barn med at blive ammet. Nogle børn vil ammes hele tiden, når mælken kommer efter fødslen af en yngre søskende, og hvis det bliver overvældende for moderen, skal hun sætte grænser. Tandemamning skal ikke ske for enhver pris. Man skal prioritere det yngste barn.

LÆS OGSÅ: Gør amning virkelig dit barn klogere?

Som regel trygt at amme gennem graviditeten

Rent praktisk er der mange måder at tandemamme på. Nogle vælger at have begge børn ved brystet samtidig, mens andre ammer dem efter hinanden. For enkelte mødre kan det være naturligt at have et fast bryst til hvert af børnene, mens andre vælger at give børnene fri tilgang til begge bryster.

I de fleste tilfælde er det også helt ufarligt at amme gennem en graviditet. En undtagelse kan være en øget risiko for for tidlig fødsel og blødninger.

- Så længe, moderen ikke har fået ammeforbud eller sex- og orgasmeforbud fra lægen, er det som udgangspunkt ikke noget problem at amme. Den stimulering af brysterne, som sker under amning, frigiver oxytocin, som kan give sammentrækninger. Oplever man ubehagelige eller stærke sammentrækninger under amning, skal man tage kontakt til sin læge for at sikre sig, at det ikke er for tidlige veer, siger Tina Grytdal.

- Det ufødte barn får næring nok, selvom moderen ammer storesøster eller storebror. Så længe moderen får en sund og varieret kost, er der ingen problemer. Det handler om at følge kroppens tegn på sult og tørst, og vægtøgning bør være det samme som hos ikke-ammende gravide. Ved særlige tilfælde, som for eksempel fejlernæring hos moderen, bør der være en opfølgning hos lægen eller på hospitalet.

Vigtigt at have realistiske forventninger til amningen

Modermælken ændrer sig gennem graviditet og fødsel, og råmælken er ekstra rig på næringsstoffer og antistoffer. Men det er ikke i mængder, som kan skade det ældste barn.

- Det er snarere et boost til immunforsvaret, men råmælken har en afførende effekt, som kan påvirke det ældste barn, siger Tina Grytdal.

- Hvis en tandemammende mor giver det ene bryst fast til den nyfødte og det andet bryst fast til det ældste barn, vil hun se en tydelig forskel på mælken i brysterne. Det sker på grund af et feedback-system, hvor mælken tilpasses efter barnets spyt, og der produceres mælk efter børnenes behov. Det er på den måde heller ikke nødvendigt at have et fast bryst til hvert af børnene. Uanset hvad er mælken er velegnet til begge børn.

Hvis man ønsker at amme søskende, er det vigtigt at have realistiske forventninger, og man skal være forberedt på ændringer.

- Lad være med at planlægge alt i forhold til amningen på forhånd. Tag det i stedet, som det kommer. Selv om amningen går strålende med det første barn, er det ikke nødvendigvis samme ved det næste barn. Den nyfødte skal have førsteprioritet, særligt de første dage, når den begrænsede råmælk kommer. Sandsynligvis ammer det første barn i mindre omgang uanset hvad, fordi det også spiser fast føde.

Læs mere om:

Læs også