Gravid

Må jeg flyve som gravid - og hvad med vaccinationer?

10. juli 2015
af Redaktionen
Foto: Pantherstock
Hvor langt henne i graviditeten kan jeg rejse på ferie? Må jeg flyve og blive vaccineret? Og hvordan er jeg dækket af rejseforsikringen? Som gravid kan man hurtigt komme i tvivl om, hvordan man skal forholde sig før og under ferien. Her får du nogle gode råd!

Som gravid kan du roligt tage på ferie i de første 8 måneder, hvis du ikke har de store gener. Husk blot at få styr på flyregler, vaccinationer og forsikringer, inden du rejser - og husk at lytte til din krops signaler, lyder rådet bl.a. fra sundhedsplejerske Else Guldager.

- Det er meget individuelt, hvad man kan holde til med en gravid mave, men langt de fleste gravide kvinder rejser på ferie uden problemer. Blot skal du huske på, at din krop er på arbejde for flere end dig, når du er gravid. For meget varme kan godt blive generende, når du bærer ekstra vægt, så måske rygsækturen til den romantiske øde ø skal vente. Sæt i det hele taget et tempo og vælg en destination, der passer godt til dig, siger hun.

Som udgangspunkt er andet trimester sædvanligvis en god periode at rejse i. Her er risikoen for spontan abort lav, den værste træthed og kvalme er som regel overstået, og mavens størrelse er endnu ikke i vejen.

At flyve som gravid

Skal du ud at flyve i forbindelse med din ferie, må du som hovedregel flyve indtil 4 uger inden termin, hvis du har haft en ukompliceret graviditet. Tjek altid med dit fly- eller rejseselskab, da flyselskaberne har forskellige regler.

Hvis du skal ud at flyve, når der er mindre end 4 uger, men mere end 2 uger til din termin, så er der som regel en tidsbegrænsning på flyrejsen på 4 timer, men det kan variere fra flyselskab til flyselskab. Når der er mindre end 2 uger til din termin, tillader flyselskaberne ikke, at gravide flyver.

Nogle flyselskaber kræver en lægeerklæring fra uge 28, så det er en god ide at tjekke hos det enkelte flyselskab, hvilke regler de har. Typisk skal du have en lægeerklæring udstedt indenfor de sidste 72 timer.

Vær opmærksom på, at du som gravid har en forøget risiko for at dehydrere under flyveturen, da luftfugtigheden i kabinen er meget lille. Derfor skal du sørge for drikke rigeligt med vand. Bevæg dig også jævnligt rundt i flyveren, da der er større risiko for vand i kroppen, snurren i benene og sågar blodpropper, hvis du sidder for stille under flyveturen.

Vaccinationer som gravid

Tal også med din læge eller jordemoder i god tid om vaccinationer og risikoen for at blive syg under rejsen. Visse vaccinationer gives nemlig ikke til gravide, og der f.eks. kan være rejsemål, du helt skal undgå - f.eks. destinationer med højrisiko for malaria.

På Sundhed.dk kan du læse mere om, hvilke sygdomme og vaccinationer gravide bør styre udenom i forbindelse med rejser >>

Det er selvfølgelig en individuel betragtning, om man vil risikere at lade sig vaccinere i forbindelse med rejser under graviditeten. Vær blot klar over, at nogle vaccinationer og noget medicin er direkte skadeligt for fostret.

I mange lande har de desuden et andet forhold til medicinsk behandling end i Danmark, og derfor bør du nøje overveje tilbudt behandling i udlandet, når du er gravid.

Rejseforsikring som gravid

Endelig skal du huske at undersøge, hvordan din forsikring dækker på rejsen, så du ikke skal bekymre dig, hvis du skulle blive syg eller komme ud for et uheld.

De fleste rejseforsikringer dækker gravide uden begrænsninger i op til 4 uger før fødselstidspunktet, men tjek altid, hvordan reglerne er hos dit eget forsikringsselskab, før du rejser.

- Gravide er som udgangspunkt godt dækket af en rejseforsikring langt hen i graviditeten. Forsikringen dækker dog ikke behandling eller hjemrejse i forbindelse med normale graviditetsgener. Det vil eksempelvis sige, at du ikke kan få rejsens pris refunderet, hvis du får morgenkvalme og kaster op under hele ferien eller får andre gener, som er almindelige i forbindelse med en graviditet, siger Lotte Schartau, ansvarlig for rejseforsikringer hos Codan.

Hun anbefaler også at tegne en afbestillingsforsikring, så du får rejsens pris retur, hvis du må aflyse din rejse på grund af komplikationer i forbindelse med din graviditet, eller hvis barnet kommer tidligere end forventet.

Husk desuden, at du fra den 1. august 2014 ved rejser i EU skal medbringe det blå sygesikringskort, da det gule sygesikringskort kun gælder i Danmark, Grønland og Færøerne. Det blå sygesikringskort dækker udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under et ophold i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz. Det blå sygesikringskort kan bestilles på Borger.dk. Bemærk, at det kan tage ca. 2-3 uger, fra du har bestilt det, til du får det tilsendt med posten.

Her får du 10 gode råd til rejser med børn >>

Læs også:

Høje temperaturer kan fremskynde din fødsel

Må man solbade som gravid?

Det må du, når du er gravid - og det må du ikke!

Gravid? Sådan skal din vægt være

Motion under graviditeten

Det skal du vide om sex under graviditeten

Her kan du finde familieferien:

DTF Travel


 

DTF Travel har samlet en oversigt over en lang række nøje udvalgte ferier, som er perfekte, hvis du skal rejse med børn. Hoteller og lejligheder ligger i nærheden af sommerlande, badelande, forlystelsesparker, attraktioner, museer, dyreparker og lignende.

Find din rejse her >>

FDM Travel


 

FDM Travel har et kæmpe udvalg af familierejser til især Sydeuropa, og du kan vælge blandt mange forskellige rejsetyper - fra camping til 'all inclusive'-hoteller og fra flyrejser til kør-selv-ferier. Alt sammen med det børnevenlige i fokus.

Find din rejse her >>

Sunweb


 

Sunweb har også et bredt udvalg af familieferier til Sydeuropa, men her er kun flyrejser og hoteller i fokus. Den smarte søgefunktion gør det nemt at sortere i udbuddet. Vælg bl.a., hvor langt der skal være til stranden, og om der skal være børneunderholdning.

Find din rejse her >>

Risskov Bilferie


 

Hos Risskov Bilferie finder du billige rejser til børnevenlige hoteller i ind- og udland - uanset om det er wellness i Tyskland, hygge i Danmark eller storbyferie i Europa. Der er oversigter over bl.a. swimmingpools og forlystelser, ligesom der er gode børnerabatter at hente.

Find din rejse her >>


Artiklen indeholder affiliatelinks


 

 

Læs også