https://imgix.femina.dk/media/9f85b0a6257049788a247a8079983756.jpg
Gravid

Kræsne børn? Få 9 gode råd mod kræsenhed

5. september 2018
Redigeret d. 5. september 2018 (udgivet første gang d. 14. februar 2011) - af Marie Tromborg, foto: Panthermedia
Mange forældre laver en anden ret til børnene end til sig selv. Det er den sikre opskrift på kræsne børn.

De fleste af os kender scenen alt for godt: Du har lavet lækker mad. Mad, du er sikker på dit barn vil elske. Og du serverer det i den helt rigtige tallerken (det SKAL jo være den med dyrene/Spiderman/ect.). Og den lille (eller halvstore) vrænger og erklærer, at nej - det har aboslut ingen interesse. Som i slet ingen.

Pænt frustrerende. Men husk, du er ikke den eneste, der har tyet til havregryn eller kogt pasta i en fart bare for at få noget mad ned i barnet! Prøv dog i stedet med disse 9 råd:

LÆS OGSÅ: Du bliver klogere af at få børn

Ni råd mod kræsenhed

1. Skab en god stemning. Vi taber alle appetitten, hvis der er dårlig stemning ved bordet.
2. Lav børnevenlig mad. Server maden adskilt, så barnet har valgmuligheder.
3. Gør det til en fælles oplevelse. Kommentér gerne maden og sig f.eks. "mmm - sikke noget mørt kød".
4. Drop tvangen. Måltidet skal ikke være forbundet med skældud. Det gør ikke noget, at barnet kun spiser majs en aften, hvis det f.eks. spiste agurk dagen før.
5. Lad børnene være med til at lave mad og dække bord.
6. Lad gerne barnet spise lidt, mens I laver mad.
7. Drop sukker før aftensmaden. Sukker spolerer sultfornemmelsen.
8. Brug ikke slik, kager eller andet usundt som belønning for at spise den sunde mad. Det sender et signal om, at det usunde er bedre end sunde
9. Servér mindst én ting, som du ved barnet kan lide. Det giver barnet mulighed for at gå i gang med at spise og få mod på at smage nogle andre ting.
Kilde: Helen Lyng Hansen, netsundhedsplejerske.dk

Børn bestemmer menuen

Det er ikke kun, når det kommer til den fysiske placering, at børn har indtaget bordenden ved aftensmåltidet.
I hver fjerde familie laver forældrene særskilt mad til børnene en eller flere gange om ugen. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Interresearch har foretaget blandt forældre med børn i alderen 3-10 år.

Og når vi giver vores børn særbehandling ved aftenmåltidet, så beder vi selv om, at de bliver kræsne. Det vurderer Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring på Professionshøjskolen Metropol.

- Børnene får noget, de ikke brokker sig over, og vi slipper for diskussionerne. Det er en myte, at børn ikke kan lide spændende mad, og jeg undrer mig over, at vi som forældre ikke giver børnene nogle gode og sunde madoplevelser fra starten, siger han til Søndagsavisen.

De hyppigste retter ved børnefamiliernes middagsborde er, ifølge Preben Vestergaard Hansen, pizza, kylling og spaghetti med kødsovs.

LÆS OGSÅ: Når aftensmaden er en kamp

Start fra de er små

Vil du gerne lære dine børn at spise forskellig og anderledes mad, så er det nemmest at starte, når børnene kun er syv-otte måneder gamle.

- Her putter børnene naturligt ting i munden og smager på alting. Så det handler om, at man giver dem så meget forskelligt som overhovedet i den periode, siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der står bag netsundhedsplejerske.dk til Søndagsavisen.

Men det handler også om kulturen omkring måltidet, vurderer madhistoriker Bi Skaarup. Hun mener, at vores egne holdning til måltidet sagtens kunne tåle et grundigt eftersyn.

- Måltidet er længe blevet forsømt i det her land - det er blevet et nødvendigt onde, der skal overstås, siger Bi Skaarup.

Og her kunne danskerne godt lade sig inspirere af sydeuropæerne.

- I den franske familie er måltidet ikke til debat. Her spiser børnene det, der bliver serveret. Men her er der også en anden kærlighed til måltidet, siger hun.

Læs mere om børn og deres kræsenhed

Læs også