https://imgix.femina.dk/media/187c47984ec844d4bcce18cb016517d9.jpg
Gravid

Jordemoder: Du skal gøre det som føles rigtigt

13. marts 2012
af Mia Qvist Scheelsbeck, Newsdesk, Aller Media
Foto: All Over Press
Skal man sige nej til de omtalte stikpiller? Ifølge en jordemoder skal man lytte til sig selv

Man skal huske, at det er ens egen fødsel, og at man skal gøre det, man føler er rigtigt ved fødslen.

Sådan lyder budskabet fra Rikke Farnum, der er jordemoder ved Jordemoderhuset i København.

Der har nemlig været stor diskussion omkring, hvorvidt den omtalte stikpille Cytotec er farlig for fødende kvinder, da den kan udløse vestorme, der kan give barnet iltmangel. Mange danske kvinder bliver nemlig sendt hjem igen efter, de har fået stikpillen. Der kan gå op til to-tre dage, fra man får stikpillen, til man føder.

Alt er blot anbefalinger
Rikke Farnum vil dog hverken råde til, at man siger ja eller nej til at få en stikpille, hvis man er gået meget over tid.

- Man skal lytte til de informationer, man får. Man skal huske, det er ens egen fødsel, og at alle informationer, der bliver givet fra jordemødre og læger, er anbefalinger.
Spørg dig selv, om du har lyst til det, og vær ikke bange for at spørge til, om der er andre muligheder, siger Rikke Farnum til Alive.dk.

Hun understreger, at det er meget individuelt, om der skal en stikpille eller noget andet til for at sætte gang i en fødsel. Kvinder får som regel altid tilbudt en hindeløsning som den første mulighed for at sætte gang i fødslen, når de er gået over tid. Ved en hindeløsning undersøger jordemoderen kvinden og kan, hvis kvindens livmoderhals er en smule åben, løsne fosterhinden fra livmoderhalsen og livmoderhulen, hvilket kan fremskynde veer ved, at hormonet prostaglandin frigives.

Flere skal sættes igang
Ifølge Rikke Farnum er der dog flere kvinder end tidligere, der får tilbuddet om at blive sat i gang, da anbefalingerne omkring, hvornår man fra hospitalets side tilbyder at sætte en kvinde i gang, har rykket sig det seneste år.

- Grænsen har tidligere været på 42+0 uger. Nu har mange hospitaler rykket på definitionerne, så det nogle steder er 41 uger og 6 dage, og andre steder er det 41 uger og tre dage, siger Rikke Farnum.

Diskussionen om Cytotec stammer fra en ny undersøgelse, der viser, at 14 ud af 22 fødeafdelinger i Danmark bruger Cytotec, som også bruges til behandling af mavesår, til at sætte fødsler i gang. Herefter sendes de fødende kvinder ofte hjem.

Læs også