Hvor mange uge er man gravid? Find ud af det her
Gravid

Hvor mange uger er man gravid? Få svaret her

9. februar 2021
af Ulla Nielsen, Redaktionen
Udgivet første gang 10. september 2006. Foto: Shutterstock
I hvor mange uger er jeg gravid, og hvordan finder man ud af, hvilken graviditetsuge, jeg er i? Her forklarer jordemoderen, hvordan du beregner en graviditets længde.

Det kan være forvirrende at finde ud af, hvilken graviditetsuge du er i, og det er heller ikke unormalt, at terminsdagen ændrer sig efter scanning.

Men hvorfor er det egentlig sådan?

– Man rykker på terminsdagen, hvis baby er mindre end forventet. Men det er meget normalt og ikke et tegn på, at der er noget galt. Det er i stedet et tegn på, at det befrugtede æg kravlede langsomt gennem æggelederen og ind i livmoderen, siger Stine Roswall.

Hun er jordemoder og hjælper dagligt gravide, fødende og nybagte forældre i sin private praksis.

Hvor mange uger er man gravid: Sådan beregnes graviditetens længe

I sundhedsvæsenet regner man altid en graviditets længde fra første dag i sidste menstruation, fortæller Stine Roswall.

Og eftersom de fleste har ægløsning omkring to uger før, de har menstruation, betyder det, at der ikke har været en baby i de første fjorten dage af det, man samlet set betegner som graviditeten.

– Derfor er selve fostrets alder altid to uger kortere end graviditetens alder, siger jordemoderen.

Når man regner en graviditets længde fra første dag i seneste menstruation, taler man om gestationsalderen.

Stine Roswall forklarer, at det altid er gestationsalderen, man går ud fra i sundhedssystemet, fordi det simpelthen er den letteste metode.

– Man kan jo ikke spørge en kvinde om, hvornår hun blev gravid, for det kræver, at hun ved, om det var det ene eller det andet samleje, hvornår ægget løsnede sig, og hvor lang tid gik der, før ægcellerne svømmede op og ramte ægget.

Længde på graviditet - gravid, hvor lang tid?

En svømmetur, der kan tage alt mellem én enkelt dag og en uge.

– Men vi kan som regel godt kigge i kalenderen og se, hvornår vi sidst har haft menstruation, og derfor regner man graviditeten fra dén dag, siger hun.

Stine Roswall

Uddannet jordemoder i 2010 og har frem til 2016 arbejdet på Hvidovre Hospital.

I 2017 startede hun sin private jordemoderpraksis, hvor hun tilbyder hjælp til gravide, fødende og nybagte forældre.

Hun har desuden podcasten "Gravid Podcast".

Samtidig understreger Stine Roswall, at gestationsalderen er et medicinsk målepunkt og ikke det egentlige tidspunkt for graviditeten.

For selvom man regner fra første dag i sidste menstruation, var man selvsagt ikke gravid i de dage, man blødte og i dagene op til ægløsning.

Regner man de to uger med fra sidste menstruation, varer en graviditet 40 uger.

Men eftersom det hverken er unormalt at gå over tid eller føde før terminsdagen, regnes en normal graviditet for at vare mellem 37 og 42 uger.

Hvorfor rykker terminsdagen sig?

I sundhedssystemet bruger man gestationsalderen til at udregne, hvor mange uger man har været gravid. Men af og til støder man på konceptionsalderen, der betegner den ”ægte graviditet”, forklarer Stine Roswall.

– Eftersom man udregner en graviditet fra første dag i sidste menstruation, bliver man teknisk set først gravid to uger inde i det, man betegner som graviditeten. Derfor er babyen altid lidt yngre end det, man beregner, siger hun.

Konceptionsalderen angiver altså det tidspunkt, hvor det befrugtede æg satte sig fast. Men den kan ikke bruges til ret meget, da den er svær at fastlægge, understreger jordemoderen.

– Det, konceptionsalderen til gengæld kan bruges til, er at forklare, hvorfor mange ved ultralydsscanninger oplever at få at vide, at terminsdatoen bliver rykket et par dage frem, fordi babyen er mindre end forventet.

– Men der er altså bare, fordi det befrugtede æg har været længere tid om at sætte sig fast.

Stine Roswall forklarer, at der er en vis mængde udvikling, det befrugtede æg kan gennemgå, inden det sætter sig fast i livmoderen, og så er der noget, det først kan komme videre med, når det har sat sig fast.

Læs også