Gravid

Hvad sker der med din krop?

9. november 2009
af Karitte Lind Bejer
Foto iStockphoto
Få styr på, hvad der sker i løbet af din graviditet – og hvorfor!

Ømme bryster Gravide tager i gennemsnit 500 gram på udelukkende på brysterne. Årsagen er, at kroppen, ved hjælp af østrogen, forbereder sig på fødslen, og det betyder blandt andet, at kirtelvævet i brysterne vokser. Dertil kommer, at gravide øger mængden af fedtvæv i brysterne. Når brysterne vokser, skal huden udvide sig, og det kan give ømhed.

Kvalme Man kender faktisk endnu ikke forklaringen på, at halvdelen af alle gravide får kvalme i de første måneder, men man har en teori om, at kvalmen hænger sammen med kroppens produktion af HCG-hormon. Og man ved, at kvalmen oftest forsvinder efter 16. uge.

Ændrede smagsløg Også kaldet for "pica". Her gælder den samme forklaring som for kvalmen.

Vand i kroppen Alle gravide får mere væske i kroppen - i gennemsnit 4,5 kilo ekstra, og nogle kvinder helt op til ni kilo. Årsagen er livmoderens pres på dine vener, der gør det svært for blodet at løbe tilbage til hjertet. I stedet "aflejrer" vandet sig i hulrummene mellem dine celler, der hvor det nu er, men tyngdekraft en bestemmer, at det som regel foregår i fødder, ankler, ben og fingre.

Strækmærker Din hud må strække sig for at følge med omfanget af din mave, og mærkerne opstår, når de elastiske fibre i bindevævet rykker fra hinanden. Når det er sket, vokser de aldrig sammen igen. Dog ændrer mærkerne udseende og farve. Samme proces kan finde sted på barmen, hofterne og lårene, hvilket sker for cirka en tredjedel af alle gravide. Strækmærker kan også være arveligt betinget.

Hård afføring/forstoppelse Det hormon, der sørger for, at din livmoder ikke laver veer for tidligt, kan også afslappe dine tarme i en sådan grad, at du får hård mave eller forstoppelse, fordi de normale tarmbevægelser, også kaldet peristaltikken, næsten ophører. Oven i det er både mavesækken og tarmene klemt af livmoderen.

Kløe Efterhånden kan livmoderen lægge pres på lever-galde-systemet, der får sværere ved at udskille kroppens affaldsstoffer via tarmsystemet. I stedet hober de sig op i kroppen, og det kan give kløe.

Uren hud og øget hårvækst Når du er gravid, producerer din krop mere mandligt kønshormon end normalt, og det kan give bumser og øget hårvækst.

Store fødder Der er tre grunde til, at fødderne kan vokse under en graviditet. Du kan have vand i fødderne, du kan tage på på fødderne, og så kan den øgede vægt betyde, at svangen bliver presset nedad. Det sidste vil permanent gøre din fod længere.

Læs også: Sådan undgår du morgenkvalme