abort
Gravid

Hun blev nægtet abort, selv om barnet ikke ville overleve: "Han gispede efter luft"

4. maj 2023
Af Alberte Ravn Skoglund
Foto: Unsplash
Deborah Dorbert blev tvunget til at gennemføre sin graviditet, selv om hun vidste, at barnet ikke ville overleve. Det skyldes de strenge abortlove i Florida.

Denne artikel blev første gang bragt af SE og HØR. Dette er en redigeret version.

– Han gispede efter luft et par gange, da jeg holdt ham. Jeg så mit barn tage sit første åndedrag, og jeg holdt ham, mens han tog sit sidste.

Den 3. marts fødte amerikanske Deborah Dorbert sin søn Milo, selv om hun vidste, at han ikke ville overleve.

Lægerne havde nemlig forudset den lille drengs død, da han ikke havde nogen nyrer.

Men på grund af abortlovene i Florida var den 33-årige mor tvunget til at gennemføre sin graviditet.

Det skriver CNN.

Graviditeten var forløbet fint, indtil hun var omkring 24 uger henne. Her viste en ultralydsscanning, at fosteret ikke havde nogle nyrer, og at Deborah Dorbert næsten ikke havde noget fostervand.

Udover at barnet ikke ville overleve fødslen, så var der stor chance for, at Deborah Dorbert ville blive ramt af alvorlige komplikationer ved at gennemføre graviditeten.

Vil forbyde abort efter sjette uge

I april måned underskrev Floridas guvernør Ron DeSantis et lovforslag, der forbyder abort i den amerikanske delstat efter sjette graviditetsuge.

Går dette lovforslag i gennem, vil det betyde, at statens nuværende 15 ugers-regel vil blive fjernet, og graviditeter vil fremover kun kunne afbrydes inden sjette uge af graviditeten.

Kun i tilfælde af voldtægt, og når morens liv er i fare, kan der gøres undtagelser.

Sidstnævnte kræver, at to læger skriftligt bekræfter, at det kan være livsfarligt for den gravide at gennemføre terminen.

Læger i Florida og andre stater med lignende love har dog været tøvende med at afslutte graviditeter. Straffen for at overtræde loven er nemlig høj - læger kan risikere store bøder eller sågar fængsel, hvis de udøver aborter uden korrekt grundlag.

Men ifølge lægerne var det for sent at afbryde graviditeten. For i Florida forbyder man næsten alle aborter efter 15 uger.

Derfor var Deborah Dorberts eneste mulighed at rejse til en anden stat, hvor loven tillod hende at få en abort.

Men da hverken hende eller hendes mand havde råd til at rejse, måtte hun bære barnet til fuld termin.

Herefter fulgte 13 smertefulde uger hvor Deborah Dorbert bar sin baby i maven velvidende, at han han ville dø. Det efterlod Deborah Dorbert med alvorlig angst og depression.

Læs også