Gravid
15. januar 2014

Her er markedets forskellige typer p-piller

Der findes flere forskellige former for prævention, og én af de mere populære er p-pillen. Men hvordan er det nu egentlig p-piller fungerer, hvilke typer findes der, og hvilken bør man vælge? Vi guider dig sammen med gynækolog Christine Felding rundt i junglen af p-piller.
Af: af Therese Bindslev
P-piller

Foto: Shutterstock

Hvorfor p-piller?

P-piller er et præventionsmiddel, der anvendes, når en pige/kvinde ønsker at forhindre gravditet. Nogle får udskrevet p-piller af andre grunde, som fx hormonelle ubalancer, som kan påvirke kroppen negativt.

P-piller fungerer på tre forskellige måder

  1. De forhindrer ægløsningen.
  2. De flader slimhinden i livmoderen ud, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast.
  3. De gør slimen i livmoderhalsen uigennemtrængelig for sædceller.

Sådan bruges p-piller?

Hver pakke med p-piller indeholder en indlægsseddel, som det er vigtigt at læse grundigt, inden du starter. Anbefalingerne kan variere afhængigt af mærket, så det er vigtigt at følge anvisningerne nøje.

Start med at tage den første pille på menstruationens første dag for at opnå fuld beskyttelse med det samme. Derefter kan du enten tage en pille dagligt i 21 dage og holde en pause på syv dage, hvor du vil opleve en mindre blødning, eller du kan tage pillerne uden pause mellem pakkerne. Du kan vælge at holde pause efter hver anden eller tredje pakke eller fortsætte, indtil der opstår pletblødninger, og holde pause der.

En pause må ikke vare mere end syv dage, og efter hver pause skal du tage mindst en hel pakke, før du holder en ny pause. Nogle p-piller har flere end 21 piller i en pakke, hvoraf nogle kan være hormonfrie og bruges under blødning. De hormonfrie piller er markeret, så du kan følge din cyklus.

Det er afgørende for beskyttelsen, at du tager p-pillerne korrekt og undgår at glemme dem.

Hvornår virker p-pillerne?

P-piller virker med det samme, hvis du begynder på dem inden for de første fem dage af din menstruation. Det nemmeste er, hvis du tager den første pille den første dag, du bløder.

Hvilke typer p-piller findes der?

Overordnet set findes der to forskellige typer piller: p-piller og mini-piller. Minipiller findes som tabletter, men også som sprøjter og p-stav, samt hormonspiralerne Mirena og Jaydess indeholder det samme som minipiller. P-piller fås primært som tabletter og findes i mange forskellige varianter.

Desuden findes også plaster og som p-ring med samme indhold som p-piller. I princippet virker de alle sammen ens, men nogle er bedre, hvis man for eksempel har meget uren hud (Diane Mite samt Yasmin-familien).

Hvad er forskellen på minipiller og p-piller?

Minipiller og p-piller er begge former for hormonel prævention, men de adskiller sig ved, at p-piller indeholder både østrogen og gestagen, mens minipiller kun indeholder gestagen.

P-piller forhindrer ægløsning og ændrer livmoderslimhinden, mens minipiller primært gør slimen i livmoderhalsen tykkere for at hindre sædcellernes bevægelse. Minipiller tages dagligt uden pause og er ofte et valg for dem, der ikke tåler østrogen, mens p-piller tilbyder en bredere beskyttelse ved også at hæmme ægløsningen.

Hvordan finder man ud af, hvilken type p-piller man bør tage?

Den bedste måde at finde ud af, hvilken type p-piller man bør tage, er hos en konsultation hos lægen. Lægen udskriver p-piller efter alder, smerter, blødning og helbred, derfor afgør lægen, hvilken slags som passer bedst til dig.

Der findes forskellige typer af p-piller, som afhænger af sammensætningen af hormoner. De to mest kendte er monofasepiller og flerfasepiller:

Momofasepiller: I en pakke indeholder alle pillerne den samme mængde hormon. Pakken består som regel af 21 piller, nogle indeholder 28, men så er de sidste syv piller uden hormon.

Flerfasepiller: I en pakke indeholder pillerne forskellig mængde hormon fra pille til pille. Flerfasepiller skal tages i en bestemt rækkefølge. Pakken indeholder næsten altid 21 piller.

Hvad er prisen på p-piller?

P-piller koster mellem 30-250 kr. En pakke indeholder tre måneders forbrug. Prisen afhænger af varianten og mærket, man bruger.

Læs mere om:

Læs også