Gravid
4. januar 2018

Guide: Vælg den rette bæresele

Kan man bruge bæreseler til nyfødte? Hvor længe må barnet sidde i en bæresele? Og hvordan skal barnet vende? Få svar på hyppige spørgsmål om bæreseler her
Af: af Anne Romanelli & Olivia Zypikoff
Vælg den rette bæresele

foto: Panthermedia

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Bæreseler

Bæreseler er utroligt praktiske både på tur og hjemme, da de giver dig mulighed for at have frie hænder og arme til at udføre praktiske opgaver. Desuden fremmer de en god kontakt med barnet, da det holdes tæt på dig i bæreselen.

Selvfølgelig kan barnet ikke tilbringe hele dagen i bæreselen; det er vigtigt, at barnet også får tid og plads til at bevæge sig frit. Hvis du overvejer at købe en bæresele, er det nyttigt at vide følgende:

Hvornår kan mit barn bruge bæresele?

En bæresele kan bruges allerede, fra dit barn er nyfødt, men her er der dog mange, der vælger en vikle frem for en almindelig bæresele. Vær opmærksom på, at det nyfødte barn skal have god hovedstøtte, da det endnu ikke kan holde hovedet selv. Bæreseler bruges typisk, indtil barnet er omkring 1 år, men der findes også mange, som kan bruges i længere tid. Dog bør man her tænke over, at barnet er tungere at bære rundt på, så din ryg belastes meget.

Sørg derfor altid for, at bæreselen placeres sådan, at ryggen skånes på den person, som bærer. Barnet skal bæres tæt på kroppen med tyngdepunktet højt, så det er vigtigt at indstille selen ordentligt. Desuden har børn generelt bedre af at ligge, sidde og gå selv (alt efter hvor de er i deres udviklingstrin), så kroppen bevæges, og musklerne trænes.

Hvor længe kan børn sidde i bæreseler ad gangen?

Der er ikke nogen fast tidsbegrænsning for, hvor længe baby må sidde i en bæresele eller vikle, men det er vigtigt at holde øje med barnets velbefindende og sikre god støtte, især for ryg og nakke.

Mange tror at bæreseler eller vikler hæmmer børns motorik – det er en misforståelse, da et barn som sidder i bæresele, vikle eller andet bæreredskab er ofte meget motorisk aktive, medmindre bæreren sidder helt stille. Lige så snart bæreren bevæger sig rundt, er barnet nødt til at bruge sine muskler for at følge bærerens rytme. Ergonomisk korrekt bæring støtter barnets rygsøjle og fjerner belastningen, hvilket er en fordel sammenlignet med autostole eller skråstole

Hvordan skal barnet vende i sin bæresele?

De første mange måneder skal barnet sidde, så det vender ansigtet ind mod den voksne, altså mave mod mave. Senere, når barnet er stærkt nok i nakke og hals til at holde og dreje hovedet selv, kan du kortvarigt vende dit barns ansigt ud mod verden.

Det kan være skønt for barnet at se verden, men vær opmærksom på, at det kan blive overvældet af de mange indtryk. Vender barnet derimod med ansigtet ind mod dig, så krummer barnets ryg som et C, der er den naturlige krumning for et barn, indtil til det i 8-9 månedersalderen kan sidde sikkert selv på et fast underlag som f.eks. gulvet.

Når barnet sover, er det vigtigt at vende barnet, så I er ansigt til ansigt – og allerhelst at få barnet ned at ligge. Sørg for en bæresele med hovedstøtte, hvis barnet skal sove i den. Nogle bæreseler kan også bruges på ryggen, men vent også med dette, til barnet kan holde og støtte hovedet selv. Har du dit barn på ryggen, er det vigtigt, at bæreselen støtter barnets ryg godt.

Hvilken bæresele skal jeg vælge?

Vælg en bæresele, der i sig selv ikke vejer for meget, og som er lavet i åndbart materiale, så den er behagelig for både dig og dit barn. Det er også godt, hvis bæreselen kan justeres, så du kan bære den på både mave, ryg og hoften, så du og barnet kan variere mellem positionerne. Tænk desuden over, om den er nem at tage af og på, så du mindsker risikoen for, at barnet tabes, når du tager selen på.

Vær også opmærksom på, om hullerne til benene har en passende størrelse, så barnet ikke kan skride ud gennem hullerne. Vælg gerne en sele, der kan tilpasses dit barns størrelse, så den kan følge dit barns vækst. Det er også godt, hvis bæreselen har en bæltelignende støtte på hoften for den voksne. Tjek også, om bæreselen kan vaskes, og vælg gerne en økologisk bæresele, da dit barn har selen tæt på kroppen og kan finde på at sutte på den.

Hvilken bæresele er den bedste?

Forbrugerrådet Tænk er kendt for at teste for sikkerhed og uønsket kemi. De har testet og bedømt 12 forskellige bæreseler, vikler og bindeseler – bedømmelsen er foretaget af to ergonomiske eksperter. Her får du top fem fra deres liste over bedste bæreseler:

Bæresele, slynge eller vikle?

Ja, her bliver det lidt kompliceret. Kort sagt er en bæresele alt det, du kender med kliklåse, mavebælter og spænder. Slynger og vikler er lange stykker stof (ofte mindst 6 meter) – og det er egentlig to navne for samme ting. Og hvad man er til er et temperamentsspørgsmål.

Når vi taler vikler, så findes der både stræk-vikler og fastvikler. Strækviklen er særligt god til helt små børn, da stoffet holder tæt og blødt om det lille barn. Og så har de den store fordel, at de kan "monteres" inden, barnet puttes i – og så behøver man ikke være nervøs for at tabe baby!

Til gengæld kan strækviklen, på grund af det elastiske materiale, ikke bruges til børn, der vejer mere end 7-8 kilo. Det kan en fastvikle, som man egentlig kan bruge til man ikke orker at bære sit barn mere. Det er en utroligt alsidig måde at bære sit barn på, og de kan både bindes til rygbæring, på hofte eller foran.

Ulempen er, at de er relativt komplicerede at binde. Man skal altså øve sig lidt. Heldigvis er der masser af hjælp at hente hos f.eks. Slyngeskolen, som har specialiseret sig i brug af babybæringsredskaber.

Kilder: Netsundhedsplejerske.dk, Sundhedsplejersken.dk, Teank.dk

Læs mere om:

Læs også