Gravid
Gravid

Gravide dropper jerntilskud: Sådan kan det skade barnet

1. juni 2016
af Anne Romanelli
En undersøgelse viser, at mange gravide dropper jerntilskuddet for at undgå forstoppelse og mavegener. Men det kan få alvorlige konsekvenser for barnet, advarer ekspert.

Jern er et livsvigtigt mineral, som kroppen har brug for til at transportere ilt til cellerne. Og det er særlig vigtigt for gravide.

En ny landsdækkende undersøgelse foretaget af aminoJern.dk viser dog, at over halvdelen af kvinder i alderen 18-50 år (53 %) ikke får jern nok gennem deres daglige kost – og at mere end hver fjerde kvinde (27 %) ikke ved, hvor vigtigt jern er for deres ufødte barn.

Lightsodavand i graviditeten kan skade dit barn

Dropper jern af frygt for maveproblemer

Gravide bliver rådet til at tage jerntilskud under deres graviditet, men mange er ikke klar over, at det ikke kun er for kvindens egen skyld, men også for barnets, at hun bør tage jern under sin graviditet.

- Desværre ved en del ikke, hvorfor det er vigtigt, at de tager jerntilskud. En del kvinder tager ikke jerntilskud, fordi de mener, det giver mavegener og forstoppelse. Derfor kan der være en tendens til, at nogle kvinder undlader at tage jern, siger Nils Milman, som er overlæge og mangeårig forsker i jernstofskiftet.

Hovedpinepiller kan skade dit foster

Kan få alvorlige konsekvenser for barnet

Han understregen, at jernmangel hos fosteret kan have mange negative konsekvenser for barnet – bl.a. lavere intelligens og indlæringsproblemer.

- Børn, der fødes med en god jernstatus, fødes oftere til termin, med en normal fødselsvægt, de er nemmere at trøste og sover bedre om natten. Hvis barnet fødes med jernmangel, kan det have alvorlige konsekvenser for barnets udvikling og medføre risiko for lavere IQ og indlæringsproblemer senere i livet. Derfor er det utrolig vigtigt, at der er fokus på konsekvenserne af jernmangel – især for gravide, forklarer han.

Hvor meget kaffe må man drikke som gravid?

Undersøgelsen viser, at kun 5 % af de adspurgte ved, at lavere IQ kan være én af konsekvenserne ved jernmangel under graviditeten.

Hvor meget må man løfte som gravid?

Regionale forskelle på jernindtag

Man kan også spore en regional forskel i danskernes indtag af jern i forbindelse med graviditet. I Region Syddanmark har 84 % taget et jerntilskud under deres graviditet, mod kun 68 % i Region Hovedstaden.

- I Region Hovedstaden har vi en større befolkningstæthed, hvilket muligvis gør, at man ikke er i så tæt kontakt med sin læge eller jordemoder som i de lidt mere tyndt befolkede områder. Det kan muligvis være årsagen til, at budskabet om jerntilskud ikke er fanget af alle, vurderer Nils Milman og tilføjer:

Må man solbade som gravid?

- Jern har altså betydning – ikke alene for den gravide, men faktisk i endnu højere grad for det ufødte barn. Derfor er det vigtigt at skabe opmærksomhed omkring konsekvenserne af jernmangel for gravide og deres ufødte børn og påpege, at der findes alternative jerntilskud, som ikke giver forstoppelse. Et eksempel er aminoJern, der optages 2-3 gange bedre i kroppen end traditionelle jerntilskud, siger han.

Tip: Her får du lige nu 15 % rabat på aminoJern til gravide >>

https://imgix.femina.dk/jern.jpg

Gravid uge for uge - så stor er din baby:

Læs også