https://dk-femina-backend.imgix.net/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/7prim.jpg
Gravid

Gravid uge 7: Hjernen dannes

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 7 (også kaldet syvende uge), når du er 6+0 til 6+6. I slutningen af ugen måler barnet cirka en centimeter fra hoved til hale og vokser nu omkring en millimeter hver eneste dag

Baby:
Der ses små anlæg til ben og arme, der ligner små luffer. Linsen i øjet samt forstadier til hjernen dannes, og det lille hjerte galoperer af sted. Rygsøjlen, som blev anlagt i uge 5, ligger som to parallelle perlekæder fra hoved til hale. I slutningen af ugen måler barnet cirka en centimeter fra hoved til hale og vokser nu omkring en millimeter hver eneste dag.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Selvom du føler dig gravid med alle de forandringer, der sker i din krop, er det svært for dine omgivelser at se det på dig. Din livmoder vokser støt nu, og måske er du nødt til at hele tiden at skulle have et toilet i nærheden, fordi du føler, at du konstant skal tisse eller har trang til at kaste op. Ved en ultralydsscanning kan du se hjerteslagene, samt om der er én eller to. Længden på dit barn kan også måles.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:

Hvis I endnu ikke har bekendtgjort at du er gravid, kan det være en god idé at fortælle en cirkadato for terminen, da mange førstegangsfødende går over tiden. På den måde undgår I den daglige telefonstorm fra velmenende venner og familie, hvis du for eksempel går to uger over terminen, da de mange telefonopkald kan virke stressende for dig.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…

En enkeltstående lille pletblødning er sjældent alvorlig. Til gengæld skal du ved enhver kraftig eller tiltagende blødning omgående ringe til lægen eller fødegangen. Ligegyldigt hvor i din graviditet og hvornår på døgnet det sker. Jordemoderen vil blandt andet spørge dig om, hvor meget du bløder, om det er friskt eller gammelt, om du har smerter eller har foretaget dig noget, der kan tænkes at have fremprovokeret blødningen.

Læs også