https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/uge5prim.jpg
Gravid

Gravid uge 5: Du føler dig mere træt

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 5 (også kaldet femte uge), når du er 4+0 til 4+6. Der dannes tre vigtige lag i denne uge og snart vil det være muligt at se barnet på scanning

Baby:
Der dannes tre vigtige lag i denne uge. Det ene lag - ektodermen - bliver til blandt andet til overhud, tænder, negle, hår, talg- og brystkirtler og centralnervesystem. Det andet lag - mesodermen - danner blandt andet underhuden, urinveje, kønsorganer, blod, blodårer, kroppens hulrum samt muskulatur og skelet. Det sidste lag - endodermen - beklæder de indre organer såsom luftveje, tarme, urinveje, lunger og lever. Snart vil det være muligt at se barnet på scanning.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Hvis du tager en graviditetstest, vil den nu kunne spore graviditetshormonet hCG, da mængden af hormonet stiger hurtigt. Testen kan principielt være positiv fra den første dag, din menstruation udebliver.
Hvis du føler, at du skal tisse oftere nu, skyldes dette en øget blodtilstrømning af området omkring livmoderen. Føler du dig mere sulten og mere træt, er det også helt normalt.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Det er en myte, at du skal spise for to, når du er gravid! Den mængde mad, du skal indtage dagligt, afhænger af din forbrænding og dit aktivitetsniveau. Det er vigtigt, at du spiser sundt og varieret i din graviditet. Det gør du især ved at holde dig til følgende råd: frugt og grønt - gerne 6 stk. om dagen. Groft brød i stedet for hvidt, spar på sukkeret, sluk tørsten i vand, og spis gerne fisk flere gange om ugen, mens du er gravid.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…

Der oftest sendes flere hundreder millioner sædceller af sted ved en udløsning, men at det kun er få hundrede, der når frem til selve ægget? Omkring ægget ligger en ring af celler, som skal beskytte det. Mange af sædcellerne sætter sig fast på ægget og begynder at nedbryde "forsvarsmuren". I det øjeblik én sædcelle er trængt igennem den første ring, bliver den uigennemtrængelig for de resterende sædceller.

LÆS OGSÅ: Guide: Her får du gratis babypakker

Læs også