https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/33prim.jpg
Gravid

Gravid uge 33: Kan trække vejret

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 33 (også kaldet 33. uge), når du er 32+0 - 32+6. På grund af åndedrætsøvelserne kommer der konstant til at cirkulere lidt fostervand i luftvejene og ud i lungerne. Det betyder ikke noget, da fostervandet i presseperioden presses ud af lungerne igen.

Baby:
Evnen til at regulere temperaturen modnes yderligere, og baby kan nu svede. På grund af åndedrætsøvelserne kommer der konstant til at cirkulere lidt fostervand i luftvejene og ud i lungerne. Det betyder ikke noget, da fostervandet i presseperioden presses ud af lungerne igen. I slutningen af ugen måler barnet cirka 42 centimeter og vejer omkring 2100 gram. Lårbenet måler cirka 6,2 centimeter, Maveomkredsen cirka 29,5 centimeter og hovedet 8,4 centimeter i diameter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Hvis du er gået på orlov nu, så benyt dig alt hvad du kan af muligheden for at tage en middags- eller eftermiddagslur. Hvis du ikke kan sove, så læg dig med en god bog og nyd, at tiden er helt din egen.
Hvis far har lyst, kan I eventuelt prøve at lytte efter hjertelyden med et køkkenrullerør eller med øret direkte på maveskindet. Hjertelyden lyttes bedst i den side, hvor baby har sin ryg, så lyt i modsatte side, hvor du mærker spark.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Selvom pladsen for din baby er begyndt at blive trang, skal du være opmærksom på at mærke bevægelser hver dag. Hvis du synes, du mærker mindre eller slet intet liv, kan det være en hjælp at sætte dig i sofaen, drikke et stort glas koldt vand hurtigt, eller spise noget sødt og puffe lidt til maven. Hvis der ikke er en reaktion på dette, kontakt da fødegangen.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…
Mange gravide føler sig som en "omvandrende radiator" og let kommer til at svede - det er
helt normalt. Du kan også føle dig som "en elefant i en porcelænsbutik", fordi maven hele tiden er i vejen. Fat mod - når du taler med en anden gravid kvinde, er du ikke den eneste. Hvis dine fødder vokser i løbet af din graviditet, kan det skyldes både væske og den øgede tyngde. Enkelte kvinder ender med at gå et halvt eller helt nummer op i skostørrelse.

Læs også