https://dk-femina-backend.imgix.net/media/websites/mama/gravid/gravid-uge-for-uge/billeder-beskret/20prim.jpg
Gravid

Gravid uge 20: Sutter på tommelfinger

10. august 2018
af Birgit Thalwitzer, jordemoder.dk
foto: jordemoder.dk
Du er i uge 20 (også kaldet 20. uge), når du er 19+0 - 19+6. De medfødte reflekser såsom at sutte på tommelfinger og drikke fostervand bliver bevidste. Begge er også vigtige for barnets overlevelse efter fødslen.

Baby:
Har nu cirka en halv liter fostervand. Man mener, at barnet drikker cirka halvdelen af fostervandsmængden i døgnet. Fostervandet bliver "tisset" ud igen - og bare rolig, det er helt sterilt. De medfødte reflekser såsom at sutte på tommelfinger og drikke fostervand bliver bevidste. Begge er også vigtige for barnets overlevelse efter fødslen. I slutningen af ugen måler barnet cirka 20 centimeter og vejer omkring 450 gram. Lårbensknoglen måler cirka 3 centimeter.

Hvornår har du termin? Hvornår mærker du liv? Hvornår går du ind i hvert trimester?

Prøv Mama.dk’s terminsberegner her

Dig:
Måske begynder din navle at "vende vrangen ud", fordi livmoderen fylder godt op. Når du ligger på ryggen, kan du tydeligt se den. Hvis du endnu ikke har mærket liv, mens du har været gravid, vil du snarest mærke "bobler" i maven. Måske er du så heldig, at du allerede har mærket liv og måske endda gjort det et par uger. Du kan ikke forvente at mærke liv hver dag så tidligt i din graviditet. Fosterbevægelserne er også afhængige af, hvordan dit barn og moderkagen er placeret i livmoderen.

Hvor ondt gør det egentlig at føde? Og hvordan føles det – sådan helt ærligt? Lyt til Mamas fødselsberetninger i vores podcast her

Gode råd:
Alle det nyfødte barns sanser fungerer fra fødslen. Det ser på cirka 20-30 centimeters afstand og elsker at kigge på sine forældres ansigter. Barnet er født med evnen til kontakt og har behov for at knytte sig til én eller nogle få bestemte personer. Børn er forskellige, og lysten er kontakt er ikke ens. Samspillet kan foregå på mange måder ved for eksempel berøring, øjenkontakt, lyde og snak. Hud mod hud kontakt er en dejlig måde at være sammen med dit barn på.

LÆS OGSÅ: Det får du brug for til din nyfødte

Vidste du, at…
Mineralet magnesium, kan hjælpe dig ved lægkramper, forstoppelse, hovedpine og træthed? Gode kilder til dette gennem kosten er blandt andet grønne grøntsager, nødder og fuldkornsprodukter. Halsbrand er også en almindelig gene i den sidste del af din graviditet, fordi barnet fylder mere i maven og trykker opad mod mavesækken. Undgå fed og krydret mad og prøv i stedet med for eksempel kiks og mælk.

Læs også