Illustration af en graviditet uden for livmoderen
Gravid

Gravid uden for livmoderen

19. februar 2024
Olivia Zypikoff
Grafik: Olivia Zypikoff
Graviditet uden for livmoderen er en sjælden, men alvorlig tilstand, der kan påvirke enhver kvinde i den fødedygtige alder. Læs med og bliv klogere på graviditeter uden for livmoderen.

Det er en sjælden tilstand at blive gravid uden for livmoderen. Ifølge Sundhed.dk ses det hos 1,5 og 2 % af alle gravide.

Gravid uden for livmoderen: Hvad vil det sige?

En graviditet uden for livmoderen sker, når et æg, der er blevet befrugtet, sætter sig fast et sted uden for selve livmoderen. Det mest almindelige sted for sådan en graviditet er i æggelederen, i æggestokkene, livmoderhalsen eller endda i bughulen.

I de senere år er antallet af graviditeter uden for livmoderen steget betydeligt. I dag er cirka én ud af hver 42 graviditeter uden for livmoderen.

Kan graviditeten fortsætte?

En graviditet uden for livmoderen kan ikke fortsætte som en normal graviditet. Ofte sker der det, at der slet ikke vokser et foster. I nogle tilfælde stopper sådan en graviditet af sig selv. Men andre gange er det nødvendigt med en operation eller medicin for at hjælpe kvinden.

Det er vigtigt at vide, at graviditeter uden for livmoderen ikke kan blive til en baby. Hvis du tror, du har sådan en graviditet, er det en god idé at tale med en læge med det samme.

Hvad siger graviditetstesten?

En graviditetstest kan vise, om du er gravid, men den kan ikke fortælle, om graviditeten er uden for livmoderen. For at finde ud af, om du har en graviditet uden for livmoderen, er det nødvendigt med en ultralydsscanning. Den her scanning kan give et klart billede af, hvor graviditeten er placeret.

Hvordan stilles diagnosen?

Diagnosen stilles på samme måde som en helt normal graviditet. Lægen foretager en ultralydsscanning for at tjekke, hvor graviditeten sidder. Hvis det ikke er muligt at se, laver lægen samtidig en blodprøve, hvor graviditetshormonet (HCG) bliver målt. Blodprøven skal gentages tre dage senere, og ud fra ændringen af hormonindholdet er det muligt at afgøre, om det drejer sig om en normal graviditet, spontan abort eller en graviditet uden for livmoderen.

Hvad er symptomerne på graviditet uden for livmoderen?

Symptomerne på en graviditet uden for livmoderen er blødning fra underlivet, voldsomme underlivssmerter, udebleven menstruation og en positiv graviditetstest. Ligesom en normal graviditet opleves symptomerne først seks til otte uger efter undfangelsen.

Enkelte kvinder oplever ikke symptomer på graviditet.

Er det farligt at blive gravid uden for livmoderen?

En graviditet, der udvikler sig uden for livmoderens sikre omgivelser, bærer en indbygget risiko, som ikke bør overses.

En af de mest fremtrædende risici ved graviditet uden for livmoderen er risikoen for intern blødning. Det kan opstå, når den voksende graviditet presser på omgivelserne og forårsager blødning i bughulen. Det kan enten ske ved direkte blødning ud i bughulen eller ved at graviditeten medfører, at æggelederen brister, hvilket resulterer i en alvorlig blødning.

Hvordan behandles det? Ved mistanke om graviditet uden for livmoderen foretager lægerne en kikkertundersøgelse for at lokalisere og senere bortoperere den. “Dette foregår gennem tre små snit på omkring to centimeter, ét snit i navlen, og to snit i huden over skambenet”, skriver Netdokter.dk

Hvem bliver gravid uden for livmoderen?

  • Er du tidligere blevet opereret på æggestokkene eller æggelederne, kan det efterlade arvæv, der forstyrrer æggets normale bevægelse.
  • Kvinder, der ryger, har også en højere risiko for at udvikle en graviditet uden for livmoderen.
  • I nogle tilfælde er spiral grunden til, at gradvitet uden for livmoderen sker. Selv om spiral burde forhindre gravidtet, er der en lille risiko for at sædcellen sniger sig uden om.
  • Hvis man tidligere har været gravid uden for livmoderen, er risikoen for, at det sker igen større.
  • Kvinder, der tidligere har haft underlivsbetændelse fx med bakterien klamydia.

Kilder: netdokter.dk, sundhed.dk, rigshospitalet.dk

Læs også