https://imgix.femina.dk/media/f421fba01c3942f48911412e25fd5a3e.jpg
Gravid

Gravid til Afrika

1. december 2008
af Dorthe Taxbøl
Med enkelte forholdsregler kan man godt rejse til ulande som gravid.

Jeg er gravid i 10. uge og glad og lykkelig. Men min kæreste og jeg har for længe siden planlagt en rundrejse i Afrika. Ikke med rygsæk, men dog low-budget. Jeg vil være i 20. uge, når vi rejser. Turen skulle vare et par måneder. Er der nogen særlige forholdsregler, jeg skal tage?
Tina

Kære Tina
Begynd med at kontakte Udenlandsvaccinationen på Seruminstituttet, selvom der er vaccinationer, som man ikke anbefaler til gravide: For eksempel en særlig leverbetændelse (hepatit A), gul feber, malaria med flere. Lægen kan fortælle, hvilke former for forebyggende medicin, du kan benytte.
Lad være med at bo helt så primitivt, som rygsækrejsende ofte gør. På den måde vil I være mere beskyttede mod smitsomme sygdomme. Husk også, at du ikke er så god til at klare varmen, når du er gravid. Og prøv at arrangere turen, så transporttiden fra et sted til et andet ikke bliver for lang. Lange stræk belaster dig.
Klæd dig i let bomuldstøj, og brug langærmede bluser og lange bukser om aftenen for at undgå myggestik. Medbring også et myggenet og noget til at hænge det op med, hvis I overnatter steder, hvor de ikke har myggenet. Undgå at gå ud, når solen står højest på himlen, og sørg for at drikke rigeligt med flaskevand fra morgenstunden. Turen kan sagtens gennemføres, hvis I er indstillede på at rejse på lidt andre vilkår, end I havde forestillet jer.
Husk rejseforsikring og blåt sygesikringsbevis. Drik ikke vand fra hanen, undgå isterninger lavet af postevand samt salat, der er skyllet i almindeligt vand, og spis kun kød, der er gennemstegt eller kogt. Det vil i hvert fald mindske risikoen for almindelige turistdiarreer.
Dorthe Taxbøl, jordemoder

Læs også