Pink neglelak
Gravid

Gravid: Er neglelak skadeligt for mit kommende barn?

22. marts 2024
Olivia Zypikoff
Foto: Colourbox
Gravide kvinder anbefales at tage afstand fra parfumerede stoffer og kemikalier. Bliv her klogere på reglerne omkring brug af neglelak.

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Når du åbner en flaske neglelak, kan den skarpe lugt af kemikalier vække bekymring, især for gravide kvinder. Men hvad betyder denne lugt egentlig for kommende mødre og deres ufødte børn?

Neglelak indeholder kemi

Neglelak indeholder ofte kemiske stoffer såsom formaldehyd, toluen og dibutylphthalat (DBP), som er potentielt skadelige.

Når lakken påføres, kan der frigives dampe, der indeholder ovenstående kemikalier. Nogle gravide kvinder kan føle ubehag ved indånding af disse dampe, så det er en god idé at have åbne vinduer, når du skal bruge neglelak.

Vi optager også kemikalier gennem huden, forsøg derfor ikke at ramme huden, når du farver neglene.

Ja eller nej til neglelak?

Svaret på dette spørgsmål er både ja og nej.

Da påføring af neglelak ofte ikke tager mere end et par minutter, er det ikke længe, at kemikalierne bliver indåndet. Derfor, hvis du engang imellem farver neglene under graviditeten, burde det ikke gøre den store skade.

Men hvis du hver uge lægger ny neglelak og fjerner med acetone (neglelaksfjerner), udsætter du altså dit kommende barn for kemikalier, som anbefales at undgå.

Miljørstyelsen anbefaler

  1. Hvis du oplever ubehag eller hvis der er børn tilstede, når du bruger neglelak eller neglelaksfjerner, så sørg for udluftning.
  2. Hvis du oplever rødme, hævelse eller kløe, bør du holde op med at bruge det produkt, du mistænker for at være årsagen. Kontakt læge for at finde ud af, om du er allergisk, og hvad du er allergisk overfor.
  3. Prøv at minimere eller undgå hudkontakt, hvis du bruger neglelak, gelpolish eller neglelakfjerner. For produkter med akrylater er det vigtigt at undgå hudkontakt, og det anbefales derfor, at disse produkter påføres af en professionel negletekniker.
  4. Pas på hud og øjne, hvis du bruger neglebåndsfjerner med alkali (“potassium hydroxide”).
  5. Det er vigtigt at følge brugsanvisningen, hvis en sådan er vedlagt produktet.
  6. Opbevar negleprodukter utilgængeligt for børn.

Kilde: Miljøstyrelsen

Hvilken neglelak er bedst?

Køb dine neglelakker inden for de danske grænser – de er nemlig godkendt af EU og skulle gerne indeholde færre skadelige stoffer. Neglelakker produceret uden for EU kan muligvis indeholde ingredienser, som ikke er tilladt, hvilket kan udgøre en risiko for dit helbred.

Brug appen “Kemiluppen” af Forbrugerrådet Tænk og gå efter neglelakker med A-kolben. Læs her mere om, hvordan du tjekker dine produkter for uønsket kemi.

3 smukke og “sundere” neglelakker

Udforsk tre fantastiske neglelakker, der tilbyder skønhed med omtanke:

1. RIMMEL: Kind & Free Clean Plant Based Nail Polish

Rimmel præsenterer en helt vegansk neglelakserie, der er fri for parfume, mineralske olier og animalske ingredienser. Farverne har en skånsom og beskyttende formel med styrkende egenskaber fra alger.

Find Rimmel "Kind & Free" her

Rimmel neglelak, farve: rød

2. NAILBERRY: L'Oxygéné

Nailberry opfordrer til at "farve dine negle sundt" med deres smukke farver, der er 12-free, veganske, cruelty-free, glutenfri og Halal-certificerede.

Find Nailberry "L'Oxygéné" her

Nailberry Neglelak

3. IDUN MINERALS: Neglelak Anhydrit

Oplev levende og blændende farver med IDUN Minerals Nail Polish, en langtidsholdbar, højglans vegansk formel beriget med vitaminer og mandelolie. Den er parfumefri, fugtgivende og beskytter neglene med et jævnt lakeret resultat.

Find Idun Minerals "Neglelak Anhydrit" her

Idun neglelak

Læs om, hvordan parfume og hårfarvning kan skabe allergi hos det kommende barn nedenfor.

Læs også