https://imgix.femina.dk/media/a352ef52ddd74aa585ad5380c54a1b97.jpg
Gravid

Få dækket dit mineralbehov

23. august 2010
af Ulla johanne Johansson
Foto: Colourbox
Du har brug for ekstra mineraler under din graviditet

Der findes 15 forskellige mineraler, der er nødvendige for os. Visse mineraler, som kun er nødvendige i meget små mængder, kaldes sporstoffer, mens for eksempel kalcium og jern er vigtige i større mængder.

Jern
Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide at tage jerntilskud fra den 10. gravditetsuge eller senest den 18. graviditetsuge. Det skyldes, at jern er den almindeligste mangelvare i vores kost, og behovet for jern stiger, når du er gravid.
Jern udfører en række vigtige opgaver for dig og barnet. Det er en vigtig bestanddel af kroppens celler og findes blandt andet i de røde blodceller, der transporterer ilt fra lungerne og ud i kroppen. I muskelvævet binder jernet ilten som en reserve, hvis der er kraftig muskelaktivitet, der kræver et højt iltindhold til cellerne.
Kroppen optager kun en ganske lille del af det jern, der er i maden. Ofte under en tiendedel og i mange tilfælde kun en procent. C-vitamin kan fremme optagelsen af jern, hvis du spiser frugt og grønt samtidig med den jernholdige fødevare. Kød, fisk og fjerkræ stimulerer også optagelsen af jern, mens te, kaffe og chokolade/kakao har den modsatte effekt, hvis du drikker det til dit måltid.
Gode jernkilder er for eksempel tørrede abrikoser, havregryn og rugbrød.

Læs mere:
Flere jernholdige fødevarer

Kalcium
Kalcium eller kalk i daglig tale forbindes først og fremmest med et stærkt skelet, hvor også 99 procent af kroppens kalcium findes. Kalciums vigtigste opgave er at opbygge og reparere knoglerne, men det spiller også en rolle for samspillet mellem nerver og muskler og for at regulere blodtrykket. Mælkeprodukter er den vigtigste kalciumkilde.
Til gravide anbefaler Sundhedsstyrelsen 900 mg kalcium pr. dag. Det svarer til fem til seks dl mælk og to skiver ost. Voksne har normalt kun brug for 800 mg.

Læs mere:
Økologisk mælk godt for fostret

Zink
Det er et vigtigt mineral for væksten, immunforsvaret og sårheling, men mangel på zink forekommer sjældent. Kød-, mælke- og fuldkornsprodukter indeholder zink.

Natrium
Det indgår i salt. Vi har brug for natrium, men vi får ofte for meget af det - specielt i den vestlige verden. For meget natrium kan give forhøjet blodtryk. Du bør indtage cirka 6-7 g. salt dagligt. 65-75 procent kommer fra færdigpakkede fødevarer.

Jod
Mangel på jod kan påvirke skjoldbruskkirtlen, så den ikke kan danne de hormoner, der styrer kroppens stofskifte. Fisk og mælk er de fødevarer som indeholder mest jod, men der er også tilsat jod i køkkensalt.

Kalium
Kalium er med til at sikre et normalt blodtryk, og at muskler og nerver fungerer. Der er rigeligt med kalium i den mad, vi spiser. Frugt - især bananer - grøntsager, fuldkornsprodukter og kartofler indeholder meget kalium, men også mælk og ost er rige på kalium.

Kilde: Sund mad til gravide og ammende af Gunilla Lindeberg og Marie Löf

Læs mere:
Spis sundt under graviditeten
undgå de usunde spiseflip

Læs også