https://dk-femina-backend.imgix.net/media/article/kvinder.jpg
Gravid

Din højde kan påvirke længden af din graviditet

20. november 2015
af Anne Romanelli
En stor international undersøgelse viser, at der er sammenhæng mellem en mors højde og hendes risiko for at føde for tidligt.

En undersøgelse af hele 3.500 nybagte mødre fra hhv. Danmark, Norge og Finland peger på, at lave kvinder har større risiko for at føde for tidligt end høje kvinder.

Undersøgelsen, der er publiceret i det anerkendte lægetidsskrift PLoS Medicine, bekræfter også, hvad tidligere forskning har vist: At lave kvinder også har større sandsynlighed for at føde små børn.

Derfor varer en graviditet 40 uger

- Hvad der end måtte have indflydelse på en mors vækst, såsom hendes gener, kost og andre livsstilsvaner, så ser det ud til at påvirke, hvor lang en graviditet hun har. Vi tror, at det forhold kan skyldes enten, at en mors højde også påvirker størrelsen af hendes livmoder og bækken, eller at højden også påvirker moderens stofskifte - og hvor meget energi hun kan videreføre til en voksende baby inden fødslen, siger forskningsleder Louis Muglia til fitpregnancy.com.

Hvad kan ’lave’ mødre så gøre ved det?

Lave kvinder kan af naturlige årsager ikke gøre så meget ved deres højde, men der er ingen grund til at gå i panik, hvis man er lav og gravid, understreger Louis Maglia.

Høje temperaturer kan fremskynde din fødsel

Der er nemlig andre ting, man kan gøre i stedet for at mindske risikoen for en for tidlig fødsel, forklarer han:

- Højden er kun en af mange faktorer, som har noget at sige for risikoen for en for tidlig fødsel. Du kan forbedre oddsene for at føde til tiden, hvis du har en sund vægt i starten af graviditeten og holder din vægtstigning på et passende niveau under resten af din graviditet. Undgår du at ryge som gravid, og venter du mindst 18-23 måneder mellem to graviditeter, så falder risikoen for en for tidlig fødsel også, siger han.

Forskerne oplyser desværre ikke, hvad der defineres som hhv. ‘lave’ kvinder og ‘høje’ kvinder.

Læs også:

Præmatur: Hvorfor føder nogle for tidligt?

Terminsdato & vægt: Der er forskel på køn allerede fra fødslen

Gravid? Sådan skal din vægt være

Gravid uge for uge - så stor er din baby:

Læs også