Bæresele: Det skal du vide om bæreseler til din baby
Gravid

Dét skal du vide om bæreseler

4. januar 2018
af Anne Romanelli
foto: Panthermedia
Kan man bruge bæreseler til nyfødte? Hvor længe må barnet sidde i en bæresele? Og hvordan skal barnet vende? Få svar på hyppige spørgsmål om bæreseler her.

Bæreseler

  • Bæreseler er særdeles nyttige at have med sig på tur og nogle gange også i hjemmet, da du får frie hænder og arme til at gøre praktiske ting. Og så giver det god kontakt til barnet, når du har det tæt på dig i bæreselen.

Men du kan selvfølgelig ikke have barnet hængende i sin bæresele hele dagen. Der skal også være tid og plads til, at barnet kan bevæge sig rundt.

LÆS OGSÅ: Bæreseler, barnevogne m.m.: Her er en komplet liste over nødvendigt babyudstyr!

Overvejer du at anskaffe en bæresele, så er følgende ting gode at vide:

Hvornår kan mit barn bruge bæresele?

En bæresele kan bruges allerede, fra dit barn er nyfødt, men her er der dog mange, der vælger en vikle frem for en almindelig bæresele. Vær opmærksom på, at det nyfødte barn skal have god hovedstøtte, da det endnu ikke kan holde hovedet selv. Bæreseler bruges typisk, indtil barnet er omkring 1 år, men der findes også mange, som kan bruges i længere tid. Dog bør man her tænke over, at barnet er tungere at bære rundt på, så din ryg belastes meget.

Sørg derfor altid for, at bæreselen placeres sådan, at ryggen skånes på den person, som bærer. Barnet skal bæres tæt på kroppen med tyngdepunktet højt, så det er vigtigt at indstille selen ordentligt. Desuden har børn generelt bedre af at ligge, sidde og gå selv (alt efter hvor de er i deres udviklingstrin), så kroppen bevæges, og musklerne trænes.

LÆS OGSÅ: Guide: Find den rigtige autostol

Hvor længe kan børn sidde i bæreseler ad gangen?

I starten må barnet ikke sidde mere end 20 minutter ad gangen i en bæresele, men efterhånden som barnet bliver større og stærkere, kan det sidde i bæreselen i længere tid. Generelt skal man dog se på, hvor meget barnet sidder ’fastlåst’ i samme stilling i løbet af dagen – f.eks. i bæresele, autostol og skråstol.

Når barnet sidder i en bæresele, sker der nemlig en belastning af barnets rygsøjle, og små børn har derfor bedre af at ligge/sidde/stå selv. Samtidig har de brug for stillingsskift, så hele kroppens muskulatur bevæges og trænes. Alternativet til en bæresele er en slynge. Den kan barnet være i lidt længere tid ad gangen, fordi barnet kan ligge ned i slyngen, og der således ikke er samme belastning af barnets rygsøjle.

LÆS OGSÅ: Dette er VIGTIGT, når du køber børnesko

Hvordan skal barnet vende i sin bæresele?

De første mange måneder skal barnet sidde, så det vender ansigtet ind mod den voksne, altså mave mod mave. Senere, når barnet er stærkt nok i nakke og hals til at holde og dreje hovedet selv, kan du kortvarigt vende dit barns ansigt ud mod verden. Det kan være dejligt for barnet i den alder at kunne se ud på verden, men vær opmærksom på, at dit barn bombarderes med indtryk, som kan være overvældende for de helt små. Vender barnet derimod med ansigtet ind mod dig, så krummer barnets ryg som et C, der er den naturlige krumning for et barn, indtil til det i 8-9 månedersalderen kan sidde sikkert selv på et fast underlag som f.eks. gulvet.

Når barnet sover, er det vigtigt at vende barnet, så I er ansigt til ansigt – og allerhelst at få barnet ned at ligge. Sørg for en bæresele med hovedstøtte, hvis barnet skal sove i den. Nogle bæreseler kan også bruges på ryggen, men vent også med dette, til barnet kan holde og støtte hovedet selv. Har du dit barn på ryggen, er det vigtigt, at bæreselen støtter barnets ryg godt.

Hvilken bæresele skal jeg vælge?

Vælg en bæresele, der i sig selv ikke vejer for meget, og som er lavet i åndbart materiale, så den er behagelig for både dig og dit barn. Det er også godt, hvis bæreselen kan justeres, så du kan bære den på både mave, ryg og hoften, så du og barnet kan variere mellem positionerne. Tænk desuden over, om den er nem at tage af og på, så du mindsker risikoen for, at barnet tabes, når du tager selen på.

Vær også opmærksom på, om hullerne til benene har en passende størrelse, så barnet ikke kan skride ud gennem hullerne. Vælg gerne en sele, der kan tilpasses dit barns størrelse, så den kan følge dit barns vækst. Det er også godt, hvis bæreselen har en bæltelignende støtte på hoften for den voksne. Tjek også, om bæreselen kan vaskes, og vælg gerne en økologisk bæresele, da dit barn har selen tæt på kroppen og kan finde på at sutte på den.

Bæresele, slynge eller vikle?

Ja, her bliver det lidt kompliceret. Kort sagt er en bæresele alt det, du kender med kliklåse, mavebælter og spænder. Slynger og vikler er lange stykker stof (ofte mindst 6 meter) - og det er egentlig to navne for samme ting. Og hvad man er til er et temperamentspørgsmål.

Når vi taler vikler, så findes der både stræk-vikler og fast-vikler. Strækviklen er særligt god til helt små børn, da stoffet holder tæt og blødt om det lille barn. Og så har de den store fordel, at de kan "monteres" inden, barnet puttes i - og så behøver man ikke være nervøs for at tabe baby!

Til gengæld kan strækviklen, på grund af det elastiske materiale, ikke bruges til børn, der vejer mere end 7-8 kilo. Det kan en fastvikle, som man egentlig kan bruge til man ikke orker at bære sit barn mere. Det er en utroligt alsidig måde at bære sit barn på, og de kan både bindes til rygbæring, på hofte eller foran.

Ulempen er, at de er relativt komplicerede at binde. Man skal altså øve sig lidt. Heldigvis er der masser af hjælp at hente hos fx Slyngeskolen, som har specialiseret sig i brug af babybæringsredskaber.

Kilder: Netsundhedsplejerske.dk, Sundhedsplejersken.dk

Babyudstyr - nødvendigt vs. unødvendigt:

Læs også