Bleskift
Gravid

Sådan skifter du ble på din baby

1. marts 2005Opdateret 23. juli
af Ulla Nielsen & Isabella Jacobsen
Foto: Shutterstock
At skifte en ble kan virke som det mest simple, men der er mange ting, du skal være opmærksom på, når du skifter dit barns ble. Vi har samlet alt du skal vide her!

Hvordan skifter man ble?

  1. Placer en ble under dit barn med velcrolukningen mod ryggen. Hvis barnet har en tissemand, så sørg for, at den peger nedad.
  2. Fold forsiden af bleen op og fastgør velcrolukningen på forsiden.
  3. Kontroller, at kanterne omkring benene er foldet ud for at sikre lækagebeskyttelse. Det gør du ved at trække en finger indenfor kanten af bleen langs lårene.

Hvis dit barn kun har tisset, behøver du ikke at vaske hver gang. Når du vasker barnets numse, så brug en klud eller vattot opvredet i lunkent vand. Du behøver ikke bruge sæbe. Hvis der sidder flager af afføring fast på huden, kan du fjerne det med en tot vat med lidt olie på. Så behøver du ikke gnubbe så hårdt på huden.

Sørg for at komme ind i alle folder i lysken og på lårene, og tør godt efter med et håndklæde eller en stofble, så numsen og alle folder er tørre, før du giver en ny ble på.

Intimhygiejne for drenge og piger

Drenge skal vaskes omkring penis og testiklerne, men undgå at trække forhuden på penis tilbage. Piger skal vaskes og tørres fra skeden og bagud mod endetarmen for at forhindre, at den bakteriefyldte afføring kommer op i urinrøret og skeden. Hvis der sidder afføring mellem skamlæberne, kan du forsigtigt trække dem til side og vaske rent - stadig bagud.

Gå aldrig fra dit barn

Husk, at du aldrig bør gå fra dit barn, når det ligger på puslebordet. Hvis du skal have fat i noget, så hold altid godt fast i dit barn først og ræk så ud efter det, du mangler.

Hvornår er det bedst at skifte ble?

Det er bedst at skifte bleen, når den er våd eller beskidt. Hvis du bemærker, at bleen er våd eller fyldt, er det tid til at skifte den. Det er også vigtigt at skifte bleen straks efter, at din baby har lavet afføring for at forhindre hudirritation.

En undtagelse er om natten, hvor du helst bør lade dit barn slippe for bleskift - medmindre der er tale om afføring. Ved at lade dit barn få fred om natten, får de mulighed for at sove igennem.

Da alle babyer er unikke, kan det være meget forskelligt, hvornår og hvor ofte deres ble skal skiftes. Derfor bør du mærke efter hos dit barn og skifte bleen regelmæssigt derefter.

Er det bedst at skifte ble før eller efter amning?

Det kan variere fra baby til baby om det er bedst at skifte ble før eller efter amning, da det blandt andet afhænger af babyens alder, spisevaner og præferencer.

Nogle forældre foretrækker at skifte bleen før amning for at vække babyen og forberede dem til måltidet. Andre foretrækker at amme først for at berolige babyen og sikre, at de er mætte og mere samarbejdsvillige under bleskiftet.

Det er vigtigt at finde ud af, hvad der fungerer bedst for dig og din baby, så jeres rutine kan justeres derefter.

Hvor lang tid må man have ble på?

Der findes ikke en fast regel for, hvor længe din baby må have ble på. Det anbefales dog at skifte bleen regelmæssigt for at holde babyens hud tør og sund.

Har din baby kun tisset lidt i bleen, behøver du ikke straks at skifte den. Hvis den derimod er våd mod barnets hud eller er meget fyldt, bør den skiftes. Det vigtigste er, at du er opmærksom på dit barns signaler og skifter bleen, når det er nødvendigt.

Har din baby derimod lavet afføring, skal bleen skiftes med det samme for at undgå, at fugten og varmen forårsager irritation på dit barns hud. På den måde undgår dit barn rød numse eller bleeksem.

Kilder: Libero.dk & Babykasse.dk

Læs også