https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/amning/ammevejledningprim.jpg
Gravid

Ammevejledning – HOT teknik or NOT

28. marts 2014
af Ditte Bach, det private barselshotel
foto: Pantherstock
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at personalet primært giver HOT ammevejledning. HOT står for Hands Off Technicque. I praksis betyder det, at sundhedspersonalet primært giver mundtlig ammevejledning. Det er HOT ammevejledning du med stor sandsynlighed vil møde i praksis eller har mødt, hvis din baby allerede nu er kommet til verden.

HOT ammevejledning blev indført på baggrund af en kvalitativ undersøgelse fra 2006 (Weimers 2006), der viste, at 8 ud af 10 mødre synes, det var ubehageligt, når sundhedspersonalet tog fat om brystet. Dengang var det meget brugt at sundhedspersonalet kom ind på barselsstuen og "knappede" barnet på brystet og gik igen, hvilket mange kvinder selvsagt ikke brød sig om. Undersøgelsen viste også, at de nybagte mødre gerne ville forberedes på, at personalet tog fat om brystet og gerne have, at de forklarede, hvad de gjorde og hvorfor.

Fem myter om amning

HOT ammevejledning er dog stadig den ammevejledning, der udelukkende praktiseres - også til afhjælpning af ammeproblemer eksempelvis i ammeambulatorierne, hvor folk kommer ind med udfordringer med amningen.

Amningen skal fungere i praksis

Udgangspunktet for enhver amning er forskelligt, både fordi bryster er forskellige, men især fordi babyer er forskellige. Barnets fødselsvægt og hvilken graviditetsuge barnet er født i har meget at sige i forhold til amningen, det samme gælder fødslen og den første tid udenfor livmoderen. Det enkelte barns tålmodighed og temperament spiller også en rolle i forhold til amningen.

Det er vores opfattelse gennem mange års erfaring, at amning er et håndværk, der skal læres ved at forstå, hvordan du får det til at fungere i praksis for lige netop dine bryster og din baby. Der er ingen tvivl om, at det kan lette processen at få vist hvordan i praksis - selvfølgelig med respekt for, at du er et menneske med tanker og følelser.

Amning fra a-å

Du kan bede om at få Hands On ammevejledning

Da HOT ammevejledning blev indført var der god tid i det offentlige sundhedsvæsen til at hjælpe den enkelte nybagte mor med amningen. Dengang lå de nybagte mødre uanset om det var første barn eller andet barn (eller flere) 5 dage på hospitalet og vi sad ofte på sengekanten og gav vejledning, til barnet faldt mæt og tilfreds i søvn ved brystet. I dag er forholdene helt anderledes.

Det kan derfor være en god idé at vurdere, om du synes, at du har brug for hands on ammehjælp, enten mens du er på hospitalet eller hvis du har kontakt med ammeambulatoriet.

Synes du, at du har brug for at blive vist hvordan i praksis - at få Hands on ammevejldening, så spørg efter det. Personalet vil nemlig, ofte ikke tilbyde dig det af sig selv. Vær også forberedt på, at det ikke er alle i sundhedspersonalet, der kan vejlede dig hands on, da meget af den viden som sundhedspersonalet havde i hænderne før i tiden, da de kunne "knappe" en baby korrekt på brystet, er gået tabt. Kan den fagperson, du har tilknyttet ikke hjælpe dig, så spørg om der er en anden i personalet, der kan vise dig hvordan.

Hvor længe bør man amme? Læs mere her

Af Ditte Bach - Jordemoder, Det Private Barselshotel

Læs også