Gravid

5 nye anbefalinger om mad til spædbørn og småbørn

af Anne Romanelli 24. februar 2015
Foto: Pantherstock
Sundshedsstyrelsen har offentliggjort en liste med 5 nye anbefalinger om barnets ernæring i dets første to leveår. Se anbefalingerne her!

Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en liste med 5 nye anbefalinger om barnets ernæring i de første to leveår.

Anbefalingerne indebærer en række ændringer i forhold til tidligere anbefalinger om mad til spædbørn og småbørn.

Læs også: FAQ om skemad

Det drejer sig bl.a. om, hvilken mælk barnet bør drikke i det første leveår, ligesom der også er nye anbefalinger for jerntilskud, gluten og små børns fiskeindtag.

De nye anbefalinger tager udgangspunkt i dokumenteret viden om, hvilken ernæring spædbørn og småbørn bør have for at vokse optimalt, og er bl.a. baseret på de nye nordiske næringsstofanbefalinger, de nye officielle danske kostråd og en rapport om behovet for nye anbefalinger udarbejdet for Sundhedsstyrelsen.

Se de 5 nye anbefalinger om mad til spædbørn og småbørn i galleriet nedenunder:

Mælk Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at børn ikke får komælk, men kun modermælk eller modermælkserstatning i hele det første leveår. Årsagen er, at komælk har et proteinindhold, der er cirka tre gange så højt som modermælk og et lavt jernindhold. Der er dokumentation for, at for meget protein i spædbørnsalderen har betydning for udviklingen af overvægt senere i livet.
Jern Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke længere jerntilskud til børn født til tiden i perioden 6-12 måneder. Behovet for jern bør fra 6-måneders alderen dækkes af en jernholdig kost med blandt andet kød og fisk. Børn født for tidligt skal stadig have jerntilskud.
Fisk Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen anbefaler nu, at børn under tre år ikke får store rovfisk som f.eks. tun. Det gælder også tun på dåse. Årsagen er, at der kan være risiko for, at barnet får for meget kviksølv gennem maden, og et højt indtag af kviksølv kan påvirke hjernens udvikling negativt.
Gluten Sundhedsstyrelsen anbefaler nu, at glutenholdige produkter gives i variation med ikke-glutenholdige produkter og i stigende mængde fra barnet begynder på skemad. Det vil sige, at glutenholdig kost kan gives, før barnet fylder 6 måneder.
Varieret kost Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden, at børnene tilbydes mange forskellige smags- og konsistensindtryk allerede fra 6-måneders alderen, og at børnene i denne alder også selv gives muligheden for at gribe efter maden. Læs også: Lær baby at spise selv med BLW-metoden