https://imgix.femina.dk/media/94294703492a4a928638d0f7627187de.jpg
Gravid

5 lækre babyretter

11. januar 2013
af Uddrag fra En sund start på et godt liv af Anne Diemer Moisen
Det kan være svært at lave lækre babyretter, når det hele skal moses. Men det er ikke umuligt. Her er 5 gode bud!

Blomkåls- og squashmos med ærter og mynte

(6-9 mdr.)

Ingredienser
50 g squash i tern
100 g blomkål i små buketter
50 g ærter, gerne fra frost
½ dl. vand
2-3 friske hakkede mynteblade
2 tsk. fedtstof, smør eller olie
½-1 dl. modermælk, modermælkserstatning eller sødmælk

Fremgangsmåde
• Læg blomkålen og squashen i en mikroovnsbeholder og tilsæt vandet.
• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 900 watt i 1½ minut.
• Herefter tilsættes de frosne ærter og myntebladene, og grøntsagerne gives yderligere 900 watt i 1½ minut.
• Lad herefter grøntsagerne hvile i 2 minutter, hvorefter de moses med kogevandet og fedtstoffet.
• Tilsæt herefter modermælken, modermælkserstatningen eller sødmælken, til den rette konsistens opnås.

Tilberedningstid: 10-15 minutter
Opskriften giver: 3 store portioner eller 6 små
Fryseegnet: Ja
Holdbarhed køl: 1-2 døgn
Holdbarhed frys: 1-2 måneder

Tip:
Tag mos fra til frost/køl før servering.
Optøet mos må ikke genfryses.


Få flere opskrifter på babymad


Fyldt squash

(9-12 mdr.)

Ingredienser
½ squash (ca. 150 g)
½ portion tomatris
15 g skrællet gulerod skåret i små tern (ca. ¼ gulerod)
1 knsp. timian
Groft salt (fint salt kan også bruges)
Evt. lidt reven ost

Fremgangsmåde
• Vask squashen og flæk den på langs − du skal kun bruge den ene halvdel.
• Skær evt. stilken af squashen og udhul squashen ved at fjerne
det inderste bløde "kød" med en teske.
• Drys squashens inderside med groft salt og lad den ligge i ca. ½ time.
• Bland fyldet (undtagen den revne ost) til squashen sammen.
• Skyl squashen under vand, og tør den godt af med et stykke
køkkenrulle. Kom fyldet i squashen og drys evt. med revet ost.
• Læg squashen på et fad eller i en stor mikroovnsbeholder uden låg
og stilles i mikroovnen ved 900 watt i 3-4 minutter.
• Lad squashen hvile i 2 minutter.

Tip:
Du kan i stedet for squash også bruge udhulede 2-3 tomater.
Toppen af tomaterne, hvor stilken har siddet, skæres af og kernerne skrabes ud med en teske.
Tomaterne skal ikke drysses med salt. Resten af fremgangsmåden er som ved fyldt squash.

Pastinak- og æblemos

(6-9 mdr.)

Ingredienser
50 g skrællet pastinak i tern
50 g skrællet æble i tern
½ dl. vand
2 tsk. fedtstof, smør eller olie
½ dl. modermælk, modermælkserstatning eller sødmælk
Evt. lidt hakket persille

Fremgangsmåde
• Pastinak- og æbleternene lægges i mikroovnsbeholder og vandet tilsættes.
• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 900 watt i 2½ minutter.
• Lad herefter pastinak- og æbleternene hvile i 2 minutter.
• Mos pastinakken og æblet med kogevandet og fedtstoffet.
• Tilsæt herefter modermælken, modermælkserstatningen eller sødmælken, til den rette konsistens opnås.
• Pynt evt. med noget hakket persille.

Tilberedningstid: 10 minutter
Opskriften giver: 1 stor portion eller 2 små
Fryseegnet: Nej
Holdbarhed køl: 1-2 døgn

Husk:
Retter drysset med frisk persille må ikke gemmes og genopvarmes, da persillen ikke er kogt med i retten.

Ratatouille

(9-12 mdr.)

Ingredienser
2 spsk. olie
¼ løg
150 g flåede tomater
½ squash (ca. 150 g)
1 peberfrugt
½ fed knust hvidløg
½ tsk. basilikum
Evt. godt skyllet og hakket persille

Fremgangsmåde
• Flæk squashen og skær den i skiver.
• Pil løget og skær det i tern.
• Del peberfrugten og fjern kernerne og skær den i tern.
• Kom olie, grøntsager, flåede tomater og basilikum i en mikroovnsbeholder.
• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 900 watt i 2 minutter.
• Rør i ratatouillen og stil den i mikroovnen ved 900 watt i 3 minutter igen.
• Drys evt. den serverede ratatouille med hakket persille.

Tilberedningstid: 10-15 minutter
Opskriften giver: 5 store portioner eller 10 små
Fryseegnet: Ja
Holdbarhed køl: 1-2 døgn


Bagerst: Rismelsgrød
Forrest: Majsmelsgrød
Majs- eller rismelsgrød

- meget lille opstartsportion:
Ingredienser
½ dl. modermælk eller modermælkserstatning
1 tsk. majs- eller rismel
½ tsk. fedtstof − smør eller olie

Fremgangsmåde
• Modermælken eller modermælkserstatning hældes i en høj mikroovnsbeholder.
• Majs- eller rismelet piskes ud i væsken, således at blandingen bliver jævn.
• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 750 watt i 30 sekunder.
• Der røres i grøden, så den bliver jævn.
• Beholderen stilles i mikroovnen og gives igen 750 watt i 30 sekunder.
• Lad grøden hvile i 2 minutter med låget på og tilsæt fedtstoffet.
• Tilsæt ekstra modermælk eller modermælkserstatning, hvis grøden skal være tyndere.

- almindelig portion
Ingredienser
1 dl. vand
1 stor spsk. majs- eller rismel
1 tsk. fedtstof − smør eller olie
¼-½ dl. modermælk eller modermælkserstatning


Fremgangsmåde
• Vandet hældes i en høj mikroovnsbeholder.
• Ris- eller majsmelet piskes ud i væsken således at blandingen bliver jævn.
• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 750 watt i 45 sekunder.
• Der røres i grøden, så den bliver jævn
• Beholderen stilles i mikroovnen og gives igen 750 watt i 45 sekunder.
• Lad grøden hvile i 2 minutter med låget på og tilsæt fedtstoffet og dernæst modermælken eller modermælkserstatningen, så grøden får en passende konsistens.

Tip:
Maizena er ikke velegnet til grød, da det er et meget forarbejdet produkt, der ikke indeholder den samme mængde næring og energi som majsmel. Dit barn vil derfor ikke få sit energibehov dækket ved at spise grød lavet af Maizena.
Lille portion: Grødens størrelse og konsistens er optimal til opstarts-perioden. Modermælken eller modermælkserstatningen mister nogle af sine vitaminer/mineraler ved at blive varmet så hårdt op, men da mængden af grøden, dit barn indtager, er meget lille i forhold til, hvad barnet indtager i løbet af dagen, betyder tabet meget lidt.


Få babymos og babygrød sendt direkte til døren >> Se mere her

Artiklen indeholder affiliate-link

Læs også