Gravid

5 lækre babyretter

af Uddrag fra En sund start på et godt liv af Anne Diemer Moisen 11. januar 2013
Det kan være svært at lave lækre babyretter, når det hele skal moses. Men det er ikke umuligt. Her er 5 gode bud!

Blomkåls- og squashmos med ærter og mynte(6-9 mdr.)Ingredienser 50 g squash i tern100 g blomkål i små buketter50 g ærter, gerne fra frost½ dl. vand2-3 friske hakkede mynteblade2 tsk. fedtstof, smør eller olie½-1 dl. modermælk, modermælkserstatning eller sødmælkFremgangsmåde • Læg blomkålen og squashen i en mikroovnsbeholder og tilsæt vandet.• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 900 watt i 1½ minut.• Herefter tilsættes de frosne ærter og myntebladene, og grøntsagerne gives yderligere 900 watt i 1½ minut.• Lad herefter grøntsagerne hvile i 2 minutter, hvorefter de moses med kogevandet og fedtstoffet.• Tilsæt herefter modermælken, modermælkserstatningen eller sødmælken, til den rette konsistens opnås.

Tilberedningstid: 10-15 minutterOpskriften giver: 3 store portioner eller 6 småFryseegnet: JaHoldbarhed køl: 1-2 døgnHoldbarhed frys: 1-2 månederTip:Tag mos fra til frost/køl før servering.Optøet mos må ikke genfryses.

Få flere opskrifter på babymadFyldt squash (9-12 mdr.)Ingredienser ½ squash (ca. 150 g)½ portion tomatris15 g skrællet gulerod skåret i små tern (ca. ¼ gulerod)1 knsp. timianGroft salt (fint salt kan også bruges)Evt. lidt reven ostFremgangsmåde • Vask squashen og flæk den på langs − du skal kun bruge den ene halvdel.• Skær evt. stilken af squashen og udhul squashen ved at fjernedet inderste bløde "kød" med en teske.• Drys squashens inderside med groft salt og lad den ligge i ca. ½ time.• Bland fyldet (undtagen den revne ost) til squashen sammen.• Skyl squashen under vand, og tør den godt af med et stykke køkkenrulle. Kom fyldet i squashen og drys evt. med revet ost.• Læg squashen på et fad eller i en stor mikroovnsbeholder uden låg og stilles i mikroovnen ved 900 watt i 3-4 minutter.• Lad squashen hvile i 2 minutter.

Tip: Du kan i stedet for squash også bruge udhulede 2-3 tomater.Toppen af tomaterne, hvor stilken har siddet, skæres af og kernerne skrabes ud med en teske.Tomaterne skal ikke drysses med salt. Resten af fremgangsmåden er som ved fyldt squash.

Pastinak- og æblemos(6-9 mdr.)Ingredienser 50 g skrællet pastinak i tern50 g skrællet æble i tern½ dl. vand2 tsk. fedtstof, smør eller olie½ dl. modermælk, modermælkserstatning eller sødmælkEvt. lidt hakket persilleFremgangsmåde • Pastinak- og æbleternene lægges i mikroovnsbeholder og vandet tilsættes.• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 900 watt i 2½ minutter.• Lad herefter pastinak- og æbleternene hvile i 2 minutter.• Mos pastinakken og æblet med kogevandet og fedtstoffet.• Tilsæt herefter modermælken, modermælkserstatningen eller sødmælken, til den rette konsistens opnås.• Pynt evt. med noget hakket persille.

Tilberedningstid: 10 minutter Opskriften giver: 1 stor portion eller 2 småFryseegnet: NejHoldbarhed køl: 1-2 døgnHusk: Retter drysset med frisk persille må ikke gemmes og genopvarmes, da persillen ikke er kogt med i retten.

Ratatouille(9-12 mdr.)Ingredienser 2 spsk. olie¼ løg150 g flåede tomater½ squash (ca. 150 g)1 peberfrugt½ fed knust hvidløg½ tsk. basilikumEvt. godt skyllet og hakket persilleFremgangsmåde • Flæk squashen og skær den i skiver.• Pil løget og skær det i tern.• Del peberfrugten og fjern kernerne og skær den i tern.• Kom olie, grøntsager, flåede tomater og basilikum i en mikroovnsbeholder.• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 900 watt i 2 minutter.• Rør i ratatouillen og stil den i mikroovnen ved 900 watt i 3 minutter igen.• Drys evt. den serverede ratatouille med hakket persille.

Tilberedningstid: 10-15 minutterOpskriften giver: 5 store portioner eller 10 småFryseegnet: JaHoldbarhed køl: 1-2 døgn

Bagerst: RismelsgrødForrest: Majsmelsgrød Majs- eller rismelsgrød- meget lille opstartsportion:Ingredienser ½ dl. modermælk eller modermælkserstatning1 tsk. majs- eller rismel½ tsk. fedtstof − smør eller olieFremgangsmåde• Modermælken eller modermælkserstatning hældes i en høj mikroovnsbeholder.• Majs- eller rismelet piskes ud i væsken, således at blandingen bliver jævn.• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 750 watt i 30 sekunder.• Der røres i grøden, så den bliver jævn.• Beholderen stilles i mikroovnen og gives igen 750 watt i 30 sekunder.• Lad grøden hvile i 2 minutter med låget på og tilsæt fedtstoffet.• Tilsæt ekstra modermælk eller modermælkserstatning, hvis grøden skal være tyndere.

- almindelig portionIngredienser1 dl. vand1 stor spsk. majs- eller rismel1 tsk. fedtstof − smør eller olie¼-½ dl. modermælk eller modermælkserstatningFremgangsmåde • Vandet hældes i en høj mikroovnsbeholder.• Ris- eller majsmelet piskes ud i væsken således at blandingen bliver jævn.• Beholderen stilles med et løst påsat låg i mikroovnen og gives 750 watt i 45 sekunder.• Der røres i grøden, så den bliver jævn• Beholderen stilles i mikroovnen og gives igen 750 watt i 45 sekunder.• Lad grøden hvile i 2 minutter med låget på og tilsæt fedtstoffet og dernæst modermælken eller modermælkserstatningen, så grøden får en passende konsistens.Tip:Maizena er ikke velegnet til grød, da det er et meget forarbejdet produkt, der ikke indeholder den samme mængde næring og energi som majsmel. Dit barn vil derfor ikke få sit energibehov dækket ved at spise grød lavet af Maizena.Lille portion: Grødens størrelse og konsistens er optimal til opstarts-perioden. Modermælken eller modermælkserstatningen mister nogle af sine vitaminer/mineraler ved at blive varmet så hårdt op, men da mængden af grøden, dit barn indtager, er meget lille i forhold til, hvad barnet indtager i løbet af dagen, betyder tabet meget lidt.

Få babymos og babygrød sendt direkte til døren >> Se mere herArtiklen indeholder affiliate-link