sjove facts om babyer
Annonce
Gravid

5 fantastiske ting, du (måske) ikke vidste om din baby

18. januar 2021
af Aller Creative Studio, annonce for Lactocare
Foto: Shutterstock
Vi ved godt, at de små poder er fantastiske, trættende, sjove, frustrerende og vores livs største kærlighed. Men der er nu alligevel nogle overraskelser her …
lactocare

Kender I det? Dagene kan være lange – men årene er korte?

Det føles som om, de lige er landet i vores arme, men lynhurtigt sker der en masse ret vilde ting med de små babyer, der meget hurtigt bliver til nuttede tumlinger.

Vidste I f.eks., at …:

1. … babyer fødes uden knæskaller?

De ser måske helt færdige ud, men de små babykroppe er stadig i gang med at udvikle sig, og når den lille lander i dine arme, er det altså uden knæskaller. Jep. I stedet har de brusk, som først i seks måneders alderen udvikles til knæskaller. Ret praktisk, for det er ofte der, de begynder at kravle af sted over stuegulvet.

2. … den lille tredobler sin vægt på et år?

I starten kan vi sagtens bære den lille med én arm, men i løbet af det første leveår har de fleste børn tredoblet(!) deres kampvægt, og det kan mærkes, når den lille i perioder helst vil bæres hele tiden. Det er vist meget godt, at dén udvikling ikke fortsætter i det uendelige.

3. … børn fødes med en steril tarm?

Når din baby kommer til verden, har den næsten ingen bakterier i sin tarm. Til sammenligning har du selv omkring 100 billioner(!). Det er først under fødslen, hvor barnet kommer i kontakt med en masse bakterier på sin vej gennem fødselskanalen, at det får tilført bakterier til tarmsystemet. Her vil nogle af dine bakterier ganske enkelt kolonisere dit barns tarm, og dermed er de med til at danne grundlaget for barnets basis-tarmflora. Og udvikling af tarmfloraen er vigtig, for 70 procent af vores immunforsvar sidder her. Men vi er jo nogle gavmilde typer, vi mødre. Så selv tak, unger.

lactocare til babyer

Tarmfloraen indeholder mange af bl.a. mælkesyrebakterierne bifidobakterier og laktobaciller. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle børn op til år 4 får 10 mikrogram D-vitamin, og her kan du vælge Lactocare Baby, som er D-dråber med mælkesyrebakterier. På den måde får barnet et ekstra tilskud af mælkesyrebakterier sammen med den anbefalede dosis D-vitamin. Find dem her.

4. … de fleste børn lærer at sige ’far’, før de siger ’mor’?

Det kan føles urimeligt i starten, men det er i virkeligheden meget praktisk, at de små tumlinger kalder på far (så får du måske et øjeblik for dig selv!). I 2011 lavede Syddansk Universitet en undersøgelse af, hvilke ord danske børn ofte siger som de første. Og her kom ’far’ ind på en stærk ottendeplads, mens ’mor’ kunne findes helt ned på en 14. plads. Efter ’Grrrr’ og ’mad’.

5. … din baby kan bære sin egen vægt?

Vi behøver ikke en gang prøve: Vi VED, at vi ikke kan løfte vores egen vægt i én hånd. Det kan din seje lille baby til gengæld. Griberefleksen hos de helt små gør, at de bliver ved med at holde fast om f.eks. din pegefinger, selv når du løfter den op. Refleksen forsvinder ved tre-firemåneders alderen.

Om Lactocare Baby

Lactocare Baby er D-dråber tilsat mælkesyrebakterier, du nemt kan give dit barn med pipette. Den anbefalede daglige dosis D-vitamin er en vigtig del af din babys sundhed – og er nødvendig for en normal vækst og knogleudvikling. Ved fødslen udgør bifidobakterier den største gruppe i spædbarnets mikroflora. Med alderen øges mangfoldigheden, og derved øges mængden af Lactobacillus. Det er en af grundene til, at Lactocare har valgt at bruge Lactobacillus-bakterier i Lactocares Baby dråber. Se mere her.

Læs også