https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/moed-en-mor/vickiejo-prim.jpg
Familieliv

Vickie Jo: ”Jeg er opdraget i faste rammer”

16. september 2013
af Frida Paustian
For danser Vickie Jo er der ingen tilfældige sengetider eller børn, der får lov til at bestemme det hele. Vickie Jo sværger nemlig til faste rutiner og forudsigelighed, når det gælder opdragelse.

Har du nogle gode fødselstips?
”Jeg valgte ikke at gå til fødselsforberedelse, men da fødslen nærmede sig, begyndte jeg at blive jeg nervøs. Indtil én sagde til mig: "Bare tænk på dem, du ikke bryder dig om. Hvis de kan føde, så kan du også". Det synes jeg var meget sjovt. Når fødslen først går i gang, tror jeg ikke, jeg kan give nogen gode råd. Det er så forskelligt. Vi har nogle fantastiske læger og jordmødre, så lyt til dem. Jeg synes til gengæld, der mangler mere hjælp omkring amning.”

Hvad gør I for at få hverdagen til at hænge sammen?
”Når Jesper er hjemme fra arbejde, er han super god til at tage Malou Jo, så jeg kan få lavet mad til hende. Mens den ene bader hende, laver den anden mad. Fra klokken 18 til klokken 20 kører det hele i rutine. Jeg bryder mig ikke specielt meget om det, men det er nødvendigt, og jeg glædes over at opdage, at Jesper og jeg er det vildeste team. Det virker og gør tingene meget lettere.
Min mor gav mig et godt råd: Vær på forkant med alt det, du kan. Få nu vasket de sutteflasker og få vasket det tøj dagligt, for lige pludselig har barn og mor en offdag, og så er der ikke noget rent tøj og ingen rene sutteflasker, når du står og skal skynde dig ud af døren. Det skaber stress og irritation.”

Hvordan ser en almindelig dag ud for dig?
"Malou Jo sover igennem nu, efter jeg i fire dage kæmpede med, at hun ikke skulle spise om natten. Hun sover fra klokken 20 til klokken 6 om morgenen. Det var en kamp, der var super vigtig for mig, inden jeg startede på arbejde, og inden vi skulle på ferie. Og jeg er et helt andet menneske nu.
Om morgenen får hun lov til at ligge en lille halv time og pludre. Jeg er absolut ikke morgenmenneske, så natteroderiet trækker virkelig tænder ud på mig. Ved syvtiden henter min mand Malou Jo ind til mig i sengen, hvor vi lige ligger et kvarter og hygger, og så står jeg op og laver grød til hende. Derefter får Malou Jo tøj på og leger lidt.
Lidt over klokken otte sover hun en times tid, mens jeg får redt seng, drukket min anden omgang morgenkaffe og tjekket mails. Hvis vi skal noget, skynder jeg mig i bad, og ellers venter jeg til næste lur. Som sagt er jeg ikke morgenmenneske, så der skal mange kopper kaffe til, før jeg kommer i gang, ha ha.
Malou får aftensmad omkring klokken 18. Derefter kommer hun i bad, får nattøj på og så lægger jeg hende på sofaen dækket lidt til og uden legetøj, mens Jesper og jeg spiser. Her falder hun typisk lidt til ro, inden hun får aftenflaske og bliver puttet mellem klokken 19.30 og 20.00. Jeg er MEGET striks med rytme og sengetider.
Jeg er så privilegeret, at min mor arbejder om aftenen og samtidig bor 500 meter fra os, så hun kommer hver dag og hjælper mig, hvilket er SÅ vidunderligt. Enten leger hun med Malou Jo, eller også ordner hun vasketøj. Hvis jeg har været oppe hele natten, tager hun Malou Jo med hjem, så jeg kan få sovet lidt. Det er guld værd, og det er en kæmpe hjælp for os til at få hverdagen til at køre. Bare det at vi lige får lidt hjælp til at tømme opvaskemaskine, hængt vasketøj op og så videre, gør hverdagen meget lettere.”

Er I til grænser eller er I mere ’loose’ i jeres opdragelse?
”Jeg er selv opdraget med gammeldags værdier. Det er jeg super glad for. Min mand og jeg er heldigvis enige om opdragelse. Så vi er bestemt til grænser. For os er det vigtig, at lære Malou Jo ting som, at man ikke taler, når voksne taler. Man siger pænt goddag, når der kommer gæster. Og man spørger, om man må gå fra bordet.
Malou skal lære, at der står ting fremme, hun ikke nødvendigvis må røre, og så skal hun fuldføre den sport, hun vælger at starte til, så hun ikke stopper efter tre gange, men følger hele forløbet. Til gengæld vil vi prøve at skabe et åbent hjem for hende, hvor alle vennerne kan komme, og hvor hun kan tale med os om alt.”

Hvad er det bedste råd, du har fået som mor?
”Faste regler! Husk, at dit barn ikke kender til noget, så det er dig, der har ansvar for at sætte rammerne. Jeg må tilstå, at jeg får røde knopper af dem, der konstant spørger deres to-årige om alt! Lad nu være, tag ansvar og sæt nogle regler og faste rammer. Ellers kommer børnene til at styre det hele. Jeg er selv opdraget i faste rammer, og det har jeg bestemt tænkt mig at følge i min opdragelse.”

Hvad har det betydet for din karriere at få barn?
”Der er ingen tvivl om, at jeg fravælger nogle muligheder på arbejdsmarkedet i nogle år, når jeg vælger at få et barn. Som jeg ser det, er det super svært at have to karrierer med et barn, men vi har alligevel valgt, at vi begge gerne vil have en karriere. Så må vi se, hvordan det går! Det kræver utrolig meget planlægning og hjælp fra bedsteforældrene.
Det har irriteret mig meget, at det altid er kvinden, der meget ofrer sin karriere til fordel for familien. Måske er det, fordi kvinden tit bliver glemt på arbejdsmarkedet, mens hun er på barsel. Så er det sværere for hende at komme tilbage.
Modsat er jeg sikker på, at mødre kommer tilbage på arbejdsmarkedet med nye kompetencer. Der sker helt klart noget med os kvinder, når vi bliver mødre. Vi bliver mere fokuserede og stærke. Jeg har også fået øjnene op for, at arbejde ikke er alt, efter jeg har fået Malou Jo. Jeg elsker at arbejde og får en masse energi af det, men mine prioriteter har ændret sig. Min familie kommer først.”

Har det også givet dig nye perspektiver på livet?
”Min forfængelighed er blevet mindre, hvilket jeg virkelig godt kan lide. Jeg hviler endnu mere i mig selv og føler mig hel. Selvfølgelig kan det irritere mig grænseløst, at jeg bliver ved med at have den lille topmave efter fødslen, men i det store hele er jeg blevet gladere for mig selv. Når jeg kigger på min mand, kan jeg godt synes, det er vildt, at vi har skabt vores lille datter, og at vores ægteskab har fået endnu en opgave, nemlig at holde sammen i modgang. Der er ingen tvivl om, man bliver sat på prøve, når man får sådan en lille én. Det er sundt.”

Hvornår har du følt dig utilstrækkelig?
”Jeg havde brystbetændelse i 10 uger og måtte to gange på hospitalet for at få hevet betændelse ud af mine bylder. Da jeg havde været på tre penicillinkure i træk, og det ikke blev bedre, måtte jeg tage den beslutning at stoppe med at amme. Jeg græd uafbrudt i to dage, for jeg følte ikke, jeg kunne være der for Malou Jo. Det var den rigtige beslutning, men det var super hårdt.”

Hvordan holder I fast i jeres parforhold?
”Før min mand og jeg blev forældre var i hvert fald helt enige om, at vi ikke ville få problemer i vores parforhold. Men da vi ingen søvn fik, og vores baby skreg, så opdagede vi, at det kræver meget af parforholdet at få børn! Vi har også været der, haha! For Jesper og jeg betød det meget at tage ud og spise i tre timer uden Malou Jo, hvor vi fik talt sammen som par, som ægtefolk, som kærester og som team.
Det bedste råd, jeg kan give til parforholdet generelt, er god kommunikation. Lad være med at tage de store diskussioner, når I er oppe i det røde felt. Det kommer der ikke noget konstruktivt ud af.”

Har du fundet nogen gode apps til familielivet?
"Den bedste app, jeg kender, er "Total Baby". Den er fantastisk, lige når du er blevet mor. Du skriver ind, hvilket bryst du sidst har ammet med, hvor længe det tog, hvornår baby sover og så videre. Du kan se, hvad barnet spiser i gennemsnit og få en fornemmelse af, om der måske er lidt rytme, som du så kan begynde at indrette dig efter. Den var super god for mig, for i starten var jeg så forvirret og træt, at jeg tit var i tvivl, hvilket bryst jeg var nået til.”

Blå bog
Vickie Jo Ringgaard Diget, 31 år, er danser og kendt fra Vild med dans.
Hun driver VickiJo.dk, som tilbyder undervisning, shows og motivationscoaching.
Sammen med sin mand Jesper Diget har hun datteren Malou Jo på knapt et år.

Læs også