https://imgix.femina.dk/media/e52d65aab6c54e45aba4b024df049276.jpg
Familieliv

Vi er bange for børns seksualitet

26. maj 2011
af Ea Ørum
Foto: All Over Press
Voksne forbyder børns seksuelle lege, og det er synd for børnene, siger eksperter.

Børn, der leger "doktor", "far, mor og børn" eller går en tur i "puderummet", er blevet flere forældres store skræk. Det peger både fagfolks egne erfaringer og nye undersøgelser på. Den seneste rapport "Doktorleg i Børnehaven" viser således også, at halvdelen af alle pædagoger møder forældre, der er bekymrede for børnenes seksuelle lege, og at nogle børnehaver derfor nu forbyder børnene at tumle uden tøj på eller kysse hinanden på munden. "Det er synd for børnene", siger eksperterne.

Skyld og skam
- Når noget forbydes, så siger man også, at det er forkert, og så frembringer man følelser som f.eks. skyld og skam, og det kan skabe et forkvaklet forhold til sex senere i livet, siger Margrethe Brun Hansen til alive.dk.

Hun har arbejdet med børn som psykolog i 40 år og ser betydelige ændringer i tilgangen til børnenes seksualitet.

- At børn har en seksualitet er naturligt, men det er blevet tabuemne for forældre og pædagoger. Der er opstået noget flovt og skamfuldt omkring det, og jeg tror, det hænger sammen med frygten for pædofili, som man er blevet meget bevidst om. Jeg møder forældre, som dårligt tør sige tissemand eller tissekone, når det drejer sig om deres børn. Men pædofili har jo intet med barnets seksualitet at gøre. Barnet har en seksualitet, der er sund og naturlig - den hører bare ikke sammen med voksnes, siger Margrethe Brun Hansen.

Seksualisering forskrækker
Susanne Broeng, der er leder af Kempler Instituttet, hvor man udvikler familieterapi, nikker genkendende til forskrækkelsen over børns seksualitet.

- Vi lever i en seksualiseret kultur, hvor man ikke tager så let på nøgenhed. Nøgenhed forbindes i dag med sex, og derfor mener forældre, at børn bør beskyttes imod det. At børn har deres egen seksualitet, der aldrig må blandes sammen med voksens, kan være svært for forældrene at forstå, fordi "sex" og "børn" gør dem angste for pædofili, siger Susanne Broeng til alive.dk.

Lær dit barn at sætte grænser
Begge eksperter er også enige om, at børn skal lære selv at sætte grænser, og at voksne ikke altid skal pakke dem ind i vat, således at børnene ikke selv lære at sige "stop" og "av". Børn skal også selv lære at sætte grænser og sige fra - især mht. de seksuelle lege, for erfaringerne herfra tager børnene også med sig ind i voksenlivet.

- Forældre er næsten blevet for overbeskyttende - til tider overvåger de næsten deres børn. Der er ikke så mange huler længere, hvor børn kan gøre sig usynlige og føle sig frem, og så lære de ikke selv at sætte grænser. Forældre skal lære børn, at sex er en privatsag, ikke at seksualitet er skamfuldt. Det kan man gøre ved at sige, at "hvis man vil røre ved sig selv, må man gå ind på sit værelse" - ikke at de skal holde op, siger Margrethe Brun Hansen og Susanne Broeng samstemmigt.

Læs også:

Vi er uenige om børneopdragelsen
Hvor høflig opdrager du dit barn til at være?

Læs også