https://imgix.femina.dk/media/520520b6c3964552bc515a4a5c8ae296.jpg
Familieliv

Stressede forældre kan give børn astma

21. juli 2009
af Line Hvid
Forældres psykiske helbred kan have lige så stor indflydelse på børns sundhed som miljøforurening.

Vi forsøger at beskytte vores børn mod alt fra parabener, farvestoffer og farlige E-numre. Men forældres psykiske helbred kan have lige så stor indflydelse på deres børns sundhed som miljøforurening. En ny amerikansk undersøgelse viser nemlig, at børn med stressede forældre har større sandsynlighed for at udvikle astma.

Undersøgelsen fulgte 2500 børn i tre år. Man undersøgte, om børnene udviklede astma i børnehaven, samtidig med, at man målte forældrenes stressniveau. Derudover indsamlede man information omkring, hvor meget luftforurening og passiv rygning, børnene var udsat for.

Resultatet viste, at det ikke var forældrenes stress, der var den afgørende faktor for, om børnene fik astma. Men kombinationen af forældre med et stresset liv samt det at blive udsat for luftforurening, øgede altså risikoen, for at børnene i undersøgelsen udviklede astma.

Stress betød i undersøgelsen, at man opfattede sit liv som uforudsigeligt, ukontrollerbart og overvældende. Måske er det forældrenes dårligt fungerende parforhold, der er familiens stressfaktor. Eller måske er hverdagen fyldt op med alt for mange gøremål. Det er i hvert fald værd at overveje, hvilket psykisk miljø ens børn vokser op i.

Læs også:
Undgå parfumeallergi
Luft ud og undgå allergi

Læs også