https://imgix.femina.dk/media/479f07c3131041399c78e5325795742a.jpg
Familieliv

Slip for at skælde børnene ud

7. juni 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Det hjælper alligevel ikke at skælde ud, så vælg en anden løsning, siger familierådgiver

Når dit barn for tredje gang kaster maden på gulvet, eller det er en kamp for at få barnet til at gå i seng, ender det måske ofte med, at du skælder det huden fuld.

Familierådgiver og forfatter til flere bøger om familielivet Pernille W. Lauritsen, siger, at det ikke nytter noget at skælde børn ud, hvis ønsket er, at de skal ændre adfærd. I stedet skal man som forældre kigge på, hvad intentionen er og vælge en metode, der mere hensigtsmæssig.

Ifølge familierådgiveren er det vigtigt at kigge på, hvorfor situationen pludselig eskalerer.
Hun mener, at det ofte skyldes, at vi tidligere har været for dårlige til at holde fast og har givet efter. Derfor skal vi som forældre blive bedre til at stå fast på vores beslutninger helt generelt. Og så skal vi søge en dialog med børnene i stedet for de mange vredesudbrud.

- Meget skæld ud er en vane. Nogle gange føler vi måske nærmest ikke, at vi har gjort vores
arbejde ordentligt som forældre, hvis vi ikke skælder ud, siger Pernille W. Lauritsen til Alive.dk og fortsætter:

- I situationen skal man se på, hvad formålet er. Tag en dyb vejrtrækning og forsøg at komme i kontakt med intentionen. Som forældre lægger vi under for rigtigt mange forestillinger om, hvordan tingene burde være, siger hun.

Bogen "Skæld mindre ud" kan købes her >>

Barnet hører alligevel ikke efter
Når du råber ad og bebrejder dit barn, så vil barnet automatisk trække sig ind i sig selv og undgå at lytte efter, fordi det gør ondt.

- Børn tåler ikke så meget kritik, før deres forsvarsmekanisme sætter ind. Barnet lukker af for at beskytte sine følelser, fordi skæld ud er som et angreb. I længden ødelægger skæld ud et barns selvværd, siger familierådgiveren, Pernille W. Lauritsen.

Sådan håndterer du svære situationer:

1. Når det lille barn leger med maden
I stedet for at skælde ud, så tag maden fra dem, når du mener, at grænsen er nået. Og forvent ikke for meget for tidligt af dit barn. Først fra 5-6-årsalderen er børn i stand til at opfatte et "nej" som om, at de skal stoppe med deres handling, hver gang du siger det.

2. Når et barn slår eller bider
Hvis barnet er under fem år, så sig: "Nej, det må du ikke - du må det her i stedet for." Dit nej skal være kærligt og fast. Er barnet fem eller derover, så søg en dialog med barnet, når du først har stoppet det. Der er det gammelt nok til at reflektere over sine handlinger og svare på dine fornuftige spørgsmål. Du bør altid senere selv dykke ned i, hvad baggrunden for barnets opførsel kan være.

3. Når barnet ikke vil gå i seng
I kampens hede skal du holde fast i din beslutning uden at råbe og skrige. Bagefter skal du se på, hvordan I kan ændre situationen på sigt. Det er altid vigtigt, at du er vedholdende, for det er ofte eftergivenhed, der resulterer i den her slags konflikter. Igen kan du med børn, der er fra fem år og op, søge en dialog og give barnet ansvar for at komme i seng. Måske skal der forhandles og laves regler, der skal overholdes. Og bliver de ikke det, skal der være konsekvens.

Endelig! Nu kan du få verdens mest effektive godnathistorie på dansk!

https://imgix.femina.dk/artikelbanner-kaninen-der-ikke-ville-sove-620.jpg

Læs også