Familieliv
11. januar 2014

Skilsmisse - Når I ikke kan blive enige

I har lige gemmengået en skilsmisse, og skal nu afgøre, hvor børnene skal bo. Og I kan ikke blive enige. Læs her hvordan statsforvaltningen griber problemet an.
Af: af Tanja Graabæk
https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/parforhold/skilsmissejuridiskprim.jpg

foto: Panterstock

Hvad hvis forældre ikke kan blive enige?
Efter en skilsmisse ser verden meget anderledes ud, end du typisk forestiller dig. I kunne som forældre tidligere træffe de overordnede beslutninger selv. Nu tages beslutningskompetencen ud af hænderne på jer, hvis I ikke kan blive enige. Det gælder alle fremtidige rammer for barnet. Lige fra hvem barnet skal bo hos og hvor meget den anden forælder må se barnet. Lige fra udenlandsrejser til retten til at flytte. Statsforvaltningen træffer afgørelserne.

Det er vigtigt at huske, at Statsforvaltningen ofte oplever verden helt anderledes, end I gør. De tager udgangspunkt i en ældre familiestruktur end jeres nødvendigvis er. De deler ikke sol og vind lige. Når det er slået fast, hvor barnet skal bo, så ser de kun på den anden forælders forhold. Du møder samtidig en ny verden af terminologier og retlige regler, som typisk virker meget fremmede og langt fra din hverdag. Endeligt kræver kontakten til myndighederne altid meget tålmodighed, da de har meget lange sagsbehandlingstider. Vores råd er derfor, at du ikke undervurderer betydningen af en sag hos Statsforvaltningen. Deres afgørelser kommer til at bestemme rammerne for dit barns i meget lang tid.

Hvis du får en sag i Statsforvaltningen, så husk at det ikke er en magtkamp. Dit barn går ikke efter, at enten du eller din eks. skal vinde. Dit barnet går efter at få ro, stabilitet og trygge rammer. Så tag udgangspunkt i barnets perspektiv når du skriver til Statsforvaltningen.

Hvad siger statistikkerne?
Den skræmmende virkelighed er, at 25.000 børn hvert år oplever, at deres forældre går fra hinanden. De fleste af disse børn er under tre år, når den ene forælder flytter. Faktisk bor hvert tredje barn i Danmark ikke sammen med begge sine forældre. Og tendensen med samlivsophør er stigende. Samtidigt er børn fra skilsmissefamilier overrepræsenterede i statistikkerne for "udsatte" børn. De har bl.a. en øget risiko for psykiske helbredsproblemer senere i livet.

En sag hos Statsforvaltningen viser en lige så skræmmende virkelighed. Statsforvaltningen behandler årligt 20.000 sager. I 38 % af disse sager er konfliktniveauet mellem forældrene så højt, at bare tanken om samvær er problematisk. Samtidigt føler knap en tredjedel af forældrene sig direkte utrygge ved sagsbehandlingen. De oplever den som uprofessionel og inkompetent. Og der er lange ventetider. Sagsbehandlingstiden er gennemsnitlig 3 måneder - og klager du over afgørelsen, så skal du lægge en sagsbehandlingstid på 6-9 måneder oveni. I 15 procent af sagerne er den helt op til 2 år suppleret af en eventuel klagesagsbehandling.

Om Hvert 3. barn
Hvert 3. barn har specialiseret sig i at hjælpe forældre ved skilsmisse og samværskonflikter. Vi er dem, som du og dit barn kan læne sig op af og søge støtte hos gennem hele processen - også udenfor almindelig kontortid. Vi er et team af børnesagkyndige psykologer og jurister med særlig indsigt i Statsforvaltningen, som har etableret et samarbejde med et netværk af familieretsadvokater rundt om i landet. Derfor dækker vi det fulde aspekt af viden og hjælp i forbindelse med skilsmisse eller samværskonflikter. Det uanset om I har behov for juridisk eller psykologisk hjælp. Vores ønske er, at du og dit barn skal komme igennem en skilsmisse som hele mennesker. Derfor tilbyder vi hjælp, som skræddersys til dine behov og ydes på dine betingelser - uden at ruinere dig.

Du kan læse mere om Hvert 3. barn på h3B

Læs også