https://imgix.femina.dk/media/d3e17d7f87024daa8f92e382f73b5343.jpg
Familieliv

Skænderier ødelægger barnets søvn

24. maj 2011
af Lisbeth Madsen, Alive.dk
Foto: All Over Foto
Er der ufred i hjemmet, vil selv helt små børn fornemme den dårlige stemning.

Er det en kamp på flere timer, når jeres barn skal falde i søvn om aftenen, og er I oppe igen og igen om natten, fordi barnet vågner adskillige gange? Så kan forklaringen være, at der er en dårlig stemning mellem forældrene.

Det viser en ny amerikansk undersøgelse af 350 forældrepar, der fastslår, at selv små helt små børn, bliver påvirkede af den stress, der opstår i hjemmet i kølvandet på skænderier.

Søvnproblemer senere i barndommen kan samtidig tilskrives dårlig stemning og skænderier i hjemmet.

Undersøgelsen er udført af Anne Mannering, Oregon State University og publiceret i tidsskriftet "Child Development".

Det går ud over andet end søvnen
Familieterapeut Vibeke Qvist Kring er ikke overrasket over resultatet af undersøgelsen. Men hun mener dog, at det ikke kun vil være børnenes søvnmønster, der bliver påvirket af den stress, der er i hjemmet.

- Der er ingen tvivl om, at stemningen i hjemmet har en betydning for børnenes trivsel. Men det vil ikke kun være søvnen, det går ud over, hvis der er mange skænderier. Det vil være på et helt generelt niveau, børnene bliver påvirkede, siger Vibeke Quist Kring til Alive.dk.

Et enkelt skænderi er okay
Familieterapeuten påpeger, at det ikke er et enkelt skænderi blandt forældrene, som giver stress i hjemmet, men derimod langvarig negativ stemning.

- Der er skænderier i alle familier, men det er de vedvarende skænderier, hvor der er mange aggressioner i luften og en generel dårlig stemning i hjemmet, som børnene bliver negativt påvirkede af. De tager ikke skade af et enkelt skænderi, siger Vibeke Quist Kring.

Ikke nok at gå i et andet rum
At fjerne sig fra børnene, hvis et skænderi presser sig på, er en god idé ifølge familieterapeuten. Men det løser ikke problemet, for børnene kan sagtens mærke, hvis stemningen stadig er anstrengt mellem forældrene bagefter.

- Det har selvfølgelig en positiv betydning, hvis forældrene ikke skændes foran børnene, men børnene har stadig en veludviklet evne til at opfange stemningen i hjemmet. Så forældrene kan ikke foregive, at alt er idyl, hvis det ikke er det, siger Vibeke Quist Kring og fortæller, hvordan man i stedet kan håndtere situationen, hvis en diskussion opstår:

- Det kan hjælpe, hvis mor eller far vender sig væk fra skænderiet og siger direkte til barnet, at det her ikke handler om barnet. Det kan selv spædbørn godt fornemme og forstå, siger hun.

Find kernen til problemet
En skilsmisse er heller ikke nødvendigvis den bedste løsning for at få ro på gemytterne. For hvis ikke forældrene kan kommunikere ordentligt sammen bagefter, er problemet og den dårlige stemning der stadig.

- Løsningen er ikke nødvendigvis skilsmisse. Det er bedre at få hjælp til at finde kernen i problemet. For det første vil skænderierne sikkert også opstå med en eventuel ny kæreste, og for det andet så forsvinder forældrerollen ikke, fordi man bliver skilt. Så man vil risikere, at skænderierne alligevel fortsætter sammen med den dårlige stemning.

Læs også