https://imgix.femina.dk/media/4103d627619b49cab481f185183549b2.jpg
Familieliv

Selv små børn kan godt lære bordskik

31. maj 2011
af Lisbeth Madsen
Foto: All Over Press
Selv helt små børn bør lære, hvordan man sidder ordentligt og spiser.

Vejen til god bordskik

· Beslut jer for, hvilke regler der gælder hos jer og overhold dem.

· Gå selv foran med det gode eksempel. Små børn elsker at kopiere far og mor.

· Spis samlet uden forstyrrelser fra radio eller tv, så der er ro til at tale om tingene.

· Barnet skal blive siddende, til måltidet er slut. Lad det eventuelt få lov til at lege lidt ved bordet.

· Sig fra, hvis dit barn gør noget, det ikke må, og afled så opmærksomheden fra emnet.

· Gør det til et mantra at rose maden, når de første bidder er taget. Det er en vigtig del af bordskikken, og det modvirker kræsenhed.

Er der ballade ved spisebordet, mad der flyver om ørerne og vrængen på næsen over det, der bliver serveret? Det kan undgås ved at lære barnet god bordskik. Og det skal man gøre allerede fra barnet er helt lille.

Det er allerede i de første leveår, at man skal lære sit barn god bordskik ifølge børnelæge og forfatter Vibeke Manniche. Hun siger også, at den egentlige udfordring ikke er at få barnet til at holde god bordskik. Det er at forældrene skal afstemme deres forventninger til, hvordan barnet skal arte sig ved bordet.

- Der er ingen, der bryder sig om, at fremmede børn smider med mad i deres hjem. Derfor gør man sine børn en bjørnetjeneste, hvis man ikke lærer dem at opføre sig ordentligt ved bordet, siger Vibeke Manniche til Magasinet Mor.

Forældrene skal være enige
Allerede når jeres barn er helt lille, skal I som forældre blive enige om, hvad, I mener, er kravene til god bordskik. Jo hurtigere børnene får sat rammerne, jo bedre. Og det værste er, hvis I som forældre sidder og er uenige om reglerne, mens barnet hører på det.

Det er fint at tage emnet op allerede, når barnet er helt lille. Der skal man bestemme sig for, hvordan man vil have, at tingene foregår og sætte rammerne for barnet, siger Vibeke Manniche.

Sig fra over for barnet
Hvis dit lille barn kaster med maden eller gør noget andet, som I har besluttet ikke er i orden, så skal I gribe ind. Men gør ikke en stor sag ud af det, så det ender i en kaotisk situation.

- Børn kan lynhurtigt se på os, om det, de gør, er okay. Sig "Nej, det gør vi ikke." Ignorer så optrinnet, og forsøg i stedet at aflede opmærksomheden ved fx at bringe fokus over på noget spændende ved bordet, siger Vibeke Manniche.

Må gerne røre ved maden
Når I spiser med jeres lille barn, så vær opmærksom på, at det ikke er alt, I skal forhindre det i, selvom det kan virke lidt grænseoverskridende som voksen at se på.

- Et barn skal under ingen omstændigheder kaste med kartoflerne, men det at sidde med hele hånden nede i maden er en naturlig udvikling. Nogle forældre mistolker det som leg eller frækhed, men det er forkert. At spise med kniv med kniv og gaffel, som vi forbinder med god bordskik, kan man ikke forvente, før barnet er fem-seks år, siger Vibeke Manniche.

Læs også