https://imgix.femina.dk/media/1a0f50769b5445e5a39da1a5666e0128.jpg
Familieliv

Seksualitet hos børn er tabu

31. marts 2011
af Marie Tromborg
foto: all over press
Seksuelle lege i børnehaven skaber uenighed mellem pædagoger og forældre, viser ny undersøgelse

Skal vi lege doktor eller far, mor og børn? Der kan være seksuelle toner i mange af børnehavebørns lege.

Og det er faktisk helt forståeligt, at forældre føler let ubehag, når de tænker på, hvad der egentlig foregår i puderummet, når pædagogerne ikke kigger.

Det mener i hvert fald Anna Louise Stevnhøj, der er en af forfatterne bag undersøgelsen "Doktorleg i børnehaven", som bl.a. er støttet af FOA.

- Det er et lidt tabubelagt emne. Og det er sådan for rigtig mange forældre, hvad jeg virkelig godt kan forså, at når man siger børn og seksualitet i samme sætning, så tænker de overgreb, siger Anna Louise Stevnhøj til DR Nyheder.

Uenighed mellem pædagoger og forældre
Halvdelen af børnehavelederne har - ifølge undersøgelsen - oplevet situationer, hvor børnehavens regler om børns seksuelle lege strider med forældrenes holdning.

- Det fylder mere og mere, og der opstår konflikter mellem pædagogerne og forældrene, siger Anna Louise Stevnhøj til DR Nyheder og fortæller om en børnehaveleder, der har oplevet, at det kommer fuldstændig bag på forældrene, at børnene kan finde på at interesse sig for deres egne og andres kønsdele.

For lidt dialog og viden
Problemet i forhold til diskussionerne mellem forældre og pædagoger er, at der mangler viden på området.

- Der er ingen, der har vist, hvad danske børnehavebørn leger af forskellige doktorlege og andre seksuelle lege. Det har man aldrig undersøgt, noget af det sidste materiale, der er lavet på emnet stammer tilbage fra 1980'erne, siger Anna Louise Stevnhøj til DR Nyheder.

For det er en helt almindelig del af børns udvikling at lege doktor og far, mor og børn. Så det er vigtigt, at hverken pædagoger og forældre er bange for at tage emnet op.

- Det skal på dagsordenen, og det skal helst ske før, der kommer en konflikt - før der er en situation, der tilspidser sig, siger hun.

Læs også: Forstå dit barns seksualitet

Læs også