https://imgix.femina.dk/media/8f446c14dd6d4dd099c47cdae81b28cb.jpg
Familieliv

Sådan giver du dit barn mere selvtillid

3. februar 2011
af Anders Graverholt Nielsen,
Foto: Colourbox
Få ekspertens 10 råd til et selvsikkert barn, der hviler i sig selv og sine omgivelser.

Verden er så stor så stor … Og derfor ønsker vi at klæde vores børn så godt på, som overhovedet muligt.

Ifølge forfatter og psykoterapeut Rhonda Rabow er selvtillid hos et barn den største forudsætning for, at dit barn kan klare at stå på egne ben i voksenlivet, skriver Rabow har med baggrund i sine mere end 20 års erfaring som psykoterapeut lavet en liste over de ti vigtigste ting, du kan gøre for at øge dit barns selvtillid.

1. Forventninger
Lær dit barn at gøre sit bedste uden at forvente perfektion. Vi begår alle fejl, og børn har behov for at vide, at det er okay at fejle, uden at deres forældre bliver skuffede. Afstem forventningerne efter barnets alder og erfaring.

2. Konsekvens
Vær konsekvent. Sæt klare grænser. Hold, hvad du lover, og tru ikke med konsekvenser, du ikke kan følge op på. Hvis barnet ikke kan tro på dit ord, mister det respekten for dig.

3. Ordvalg
Vær opmærksom på dit ordvalg. Diskutér problemer uden at placere skyld. Det er meget svært for et barn at bevare en høj selvtillid, hvis forældrene ikke værdsætter og respekterer sig selv og andre.

4. Forbilleder
Vær et forbillede. Hvis du fx vil have din søn til at holde op med at mobbe sin søster, lytter han ikke, hvis din partner gør det samme mod dig - eller omvendt.

5. Kærlighed
Giv masser af kærlighed, og fortæl dit barn, at du elsker det. Børn har brug for at høre, at deres forældre elsker dem.

6. Ansvar
Giv dit barn ansvar. Barnet har brug for at vide, at det er en del af familien, og at der følger et ansvar med i form af pligter.

7. Interesse
Spørg ind til dit barn. Udvis en ægte interesse for dit barns liv. Konkrete spørgsmål som "hvem legede du med i skolen i dag?" kan afsløre, om dit barn trives. Barnet kommer ikke og fortæller den slags af sig selv.

8. Søskende
Undgå at sammenligne søskende med hinanden. Alle børn er forskellige og har deres egen personlighed. Det er okay at forvente en vis generel opførsel fra alle dine børn, men direkte sammenligning avler misundelse og sødkendehad.

9. Respekt
Respektér dit barn. Lyt opmærksomt, hold øjenkontakt, og lad være med at afbryde. Børn kopierer din opførsel.

10. Kvalitetstid
Brug tid på enehånd på dit barn.

Læs også: Opskriften på en god barndom

Lækkert badelagen på tilbud i mama.dk shoppen

Læs også