https://imgix.femina.dk/media/websites/mama/parforhold/kunstenatlevesammenprim.jpg
Familieliv

Parforhold: Sommerferien truer!

8. juli 2014
af Lars Hartung Honoré
Vi glæder os til sommerferie, men den udfordrer mange parforhold.

Pludselig er den der - sommerferien. Vi har glædet os til at holde fri med vores nærmeste, og få tid til at gøre nogle af de mange ting, som vi ikke får gjort i en hektisk hverdag. Men hvad er det så lige der sker? Det skulle have været så godt, men ender for mange af os i konflikter og skænderier. Der kan være rigtig mange gode forklaringer, men måske bliver rigtig mange fortrængte udfordringer bare mere synlige, når vi pludselig er meget sammen.

Spark liv i parforholdet

Selvom det er sommerferie, og vi skulle nyde at have masser af tid sammen, er virkeligheden ofte en anden, hvilket tydeligt fremgår af skilsmissestatistikken. Parforholdet er ikke altid en dans på roser, og det kan til tider være svært at undgå trættende diskussioner og gentagne konflikter. De engang så varme følelser kan hen ad vejen blive til irritation, frustration og vrede. I stedet for at give næring til kærligheden, bruger vi masser af energi på at diskutere og skændes om mere eller mindre ligegyldige ting. Tænk hvis vi brugte lige så megen energi på at få det bedste frem i hinanden. Så ville vi føle os elsket og værdsat, og vores parforhold ville blive stærkt, sundt og lykkeligt. Vores livsglæde ville blive større og lykkefølelsen vokse.

Leverpostejssex holder ikke

Flere bliver skilt
Alt for mange par giver alt for hurtigt op i dag. Antallet af skilsmisser har været stigende siden 2005, og da man sidste år gav adgang til online skilsmisser, uden forudgående separation, steg antallet med 20 procent. Dette svarer til en stigning på 3000 skilsmisser alene i 2013. Desværre må vi formode at tendensen i de papirløse parforhold er den samme eller måske værre, fordi disse forhold ikke bygger på en psykologisk binding, som et ægteskab jo også er. Der kan være mange forklaringer på den kedelige udvikling, men en stigende fokusering på os selv og vores egne behov kan være en af dem.

En anden forklaring kan være, at vi vil det hele, og derfor ikke løbende nedprioriterer nogle ting for en periode. Mange af os vil have karriere og spændende jobs. Vi vil have børn, og tid til at engagere os i deres liv. Vi vil have tid til familie, venner, efteruddannelse, sport og andre typer af fritidsinteresser herunder TV og sociale medier. I en hektisk hverdag er der naturligvis også masser af praktiske gøremål som eksempelvis indkøb, madlavning, tøjvask, oprydning, rengøring og måske havearbejde. Med så mange prioriteter og nødvendige gøremål kan det blive svært at finde tid og overskud til at være kærester.

Vi risikerer derfor at miste vores nærhed og fortrolighed. Kærligheden visner langsomt, som en blomst uden vand, og vores hjerte lukker sig langsomt for vores partner. Vores evne og vilje til at forstå hinanden bliver mindre, og vores kommunikation dårligere. Konflikterne bliver flere og flere, og afstanden mellem os større og større. Vi udvikler kort sagt et dårligt parforhold uden sammenhængskraft, og med risiko for at vi kommer til at føle os ensomme.

Skilsmisse juridisk set

Vend udviklingen
Problemer i parforholdet er en af kilderne til stress for mange mennesker, hvilket ofte bliver overset. Stress er som en virus, og antallet af stress ramte mennesker stiger år for år ligesom skilsmisserne. Disse "tikkende bomber" er en alvorlig trussel for vores generelle folkesundhed, ligesom presset på de offentlige budgetter kan blive massivt, og få alvorlige konsekvenser for os alle.

At få vendt udviklingen er en stor udfordring, men coach og forfatter Lars Hartung Honorè håber at hans nye bog om kunsten at leve sammen kan bidrage, og at bogen kan hjælpe rigtig mange mennesker til at få et lykkeligt parforhold. "Kunsten at leve sammen" er en særdeles inspirerende bog fyldt med nyttig viden og praktiske øvelser, som gør det muligt selv at arbejde med sit parforhold. Bogen henvender sig til alle par, uanset om man er i et nyetableret forhold, eller om man har boet sammen i mange år. Bogen kan være en stor hjælp til at få etableret et stærkt og solidt fundament for livet sammen, ligesom den kan være nyttig, når man støder på udfordringer i sit parforhold, hvilket vi jo alle gør hen ad vejen.

Om bogen
Man kan læse mere på hjemmesiden www.kunstenatlevesammen.dk, og bogen kan købes hos den lokale boghandler eller på nettet.

Læs også