https://imgix.femina.dk/media/c1a99bb09e74447c891b212f5b0cefae.jpg
Familieliv

Online mødregrupper vokser

25. november 2009
af Gitte Sehedsted-Grove
Der er stadig masser af liv i mødregrupperne rundt om i landet. Alligevel vælger flere nybagte mødre at supplere de fysiske fællesskaber med virtuelle.

Ingen kan se de sorte rander under øjnene og bunkerne af vasketøj, når man sidder foran computeren. Og det er der flere og flere mødre, der ser en fordel i.

Hver dag tikker nye medlemmer ind på de elektroniske mødre-netværk. Det gælder ikke blot på Facebook og Mama.dk, men også online-fælleskabet på Netbaby.dk, hvor der eksempelvis var 3.520 indlæg i 2002 blandt mødre, der havde født i februar, mens antallet var 13.393 2009.

Mødregrupper er et prestigeprojekt
Én af kvinderne, der har fravalgt den traditionelle mødregruppe til fordel for en virtuel, er gravide Anne Katrine Sørensen: Hendes mødregruppe skal findes på Facebook og ikke andre steder.

- Fra mødre på Facebook og mine venner ved jeg, at mødregrupper er et stort prestigeprojekt, og det stiller jeg bare ikke op til, siger Anne Katrrine Sørensen.

Hun er medstifter af en mødregruppe, der ikke gider 'mor-fnidder', som hun udtrykker det.

- Jeg elsker at pille ved små babyer, hvem gør ikke det? Men det der med at stå op kl. 06 for at fikse bolledejen og polere lysekronen, inden mødrene banker på, det er bare ikke mig, siger Anne Katrine Sørensen.

Pletfri mødre på vej ud
Sociologen og forfatteren Emilie van Hauen er ikke overrasket over, at nogen melder sig ud af mødregruppefællesskabet og i stedet melder sig ind i eksempelvis Facebook:

- Der må komme en reaktion på de creme-farvede hjems perektion, og det, synes jeg, er godt. Dybest set handler en stræben efter at ligge i toppen om, at kvinderne undertrykker sig selv i jagten på at få topkarakterer på alle kvindelivets områder: madlavning, graviditet, amning, opdragelse, boligindretning og arbejde. Og det kan Ingen live op til, siger hun.

- På den måde er det positivt, at mødre kan mødes på nettet, hvor de kan være anonyme og måske mere ærlige, siger Emilie Van Hauen, som dog ikke tror på, at de virtuelle mødregrupper kan slette de fysiske fra landkortet.

Omkring 70 procent af de nybagte mødre siger stadig ja tak til at deltage i en mødregruppe. Det tal har stort set ikke ændret sig i løbet af de sidste par år til trods for, at fællesskaberne på nettet er eksploderet i samme periode.

Læs også:
Hvor længe bør man amme?
Tips til dig og babysitteren

Besøg Mama.dks eget community, hvor du kan melde dig ind i grupper - eller bare deltage i debatten.

Læs også