https://imgix.femina.dk/2021-05-03/nooryassin_3.jpg
Moderskab

Noor Yassin: ”Jeg følte, det var jordens undergang at sidde med min nyfødte dreng”

4. maj 2021
af Kristine Enevold Villadsen
Foto: Privat
Da Noor Yassin fødte en dreng med Downs syndrom for to år siden, blev hun ramt af chok og sorg. Det fik hende til ærligt at dele de mange tabubelagte tanker, hans fødsel satte i gang. 

Noor Yassin er mor til Gabriel og Daniel, som blev født i 2019 og fik diagnosen Downs syndrom seks uger efter fødslen.

På Noor Yassins Instagram taler hun åbent og ærligt om, at være mor til en søn med Downs syndrom, som hun ville have fravalgt, hvis hun vidste det inden fødslen.

Hvorfor deler du fotos og tanker om moderskabet på Instagram?

– Da jeg fik min anden søn, Daniel, opdagede vi efter hans fødsel, at han havde Downs syndrom. Det, der reddede mig i min sorg, var en anden mor på Instagram, der delte ud om hendes søn, der også har Downs syndrom.

Hun var meget åben omkring det og accepterede det. Sådan havde jeg det ikke.

Jeg følte, det var jordens undergang at sidde med min nyfødte dreng, som man naturligvis elsker, men som jeg også ville have fravalgt, hvis jeg havde vidst det noget før.

– Jeg ville være mere åben omkring det og begyndte derfor at dele både de gode og svære ting. Det er ikke lige ud ad landevejen, men det er et menneske af kød og blod, og jeg elsker ham lige så meget, som jeg elsker min anden søn uden Downs syndrom.

Manglede du nogen at spejle dig i i forhold til den situation, du stod i?

– De fleste på Instagram var mødre og fædre, der selv havde valgt barnet til og accepterede det. Jeg var derimod i chok og sorg. Jeg kunne ikke finde nogen, som sagde, at de ville have valgt en abort, hvis de havde vidst det.

– Hvis jeg skulle ændre noget, så blev jeg nødt til at være ærlig og sige til folk, at jeg selv ville have valgt abort. Når jeg sidder med min dejlige dreng i dag, kunne jeg dog aldrig finde på at vælge abort, hvis jeg bliver gravid igen.

https://imgix.femina.dk/2021-05-03/nooryassin_1.jpg

Hvordan føles det at dele en så privat ting?

– Det var meget grænseoverskridende at dele de tabutanker, som man har i sådan en proces. Jeg har fået så mange beskeder fra mødre i både Danmark og udlandet, som har stået i samme situation eller i en anden problemstilling.

Noor Yassin

34 år. Rekrutteringschef.

Gift med Talal og mor til Gabriel og Daniel, som blev født i 2019 og fik diagnosen Downs syndrom seks uger efter fødslen

Har 6.020 følgere på sin Instagram @nooryassin

Hvordan reagerer andre mødre på de ting, du deler?

– Jeg har kvinder, der skriver, at de ville ønske, at de havde fundet min profil, da de selv stod med resultatet af en nakkefoldsscanning, hvor deres barn havde Downs.

– Nogle har fået en abort, og de ville have ønsket, at de havde fundet min profil inden. Mødre skriver, at jeg har åbnet deres øjne for Downs syndrom. De er ikke skræmte på samme måde, når de kan følge med hos mig.

Hvordan reagerer du på de beskeder?

– Jeg bliver både meget rørt på en positiv måde, men også ked af det nogle gange.

– Rigtig mange skriver til mig, at hvis de får at vide til nakkefoldsscanningen, at det er et barn med Downs, så beholder de det, efter de har set med hos mig. Det er de beskeder, der betyder allermest.

Er der et tidspunkt, hvor det kan blive for privat til, at du vil dele det?

– Det kommer ikke naturligt til mig at dele alt. Det er noget, jeg har presset mig ud i at gøre for et større formål. Jeg skriver ikke om mos og amning, men jeg deler derimod de tanker, jeg har, om, at min søn måske ikke ville have været her i dag.

– Det er dog også vendt lidt nu, for nu er Daniel to år, og jeg er kommet ud med alle mine tanker omkring det. Jeg er kommet videre på min rejse.

https://imgix.femina.dk/2021-05-03/nooryassin_2.jpg

Der er mange, der har holdninger til, hvordan man skal være mor. Hvordan håndterer du det?

– Man hører meget om, hvor dårlig tonen er på sociale medier, men jeg har ikke fået en eneste dårlig besked i al den tid, jeg har delt ud. Jeg oplever heller ikke ”mom shaming”. Jeg synes faktisk bare, at det er en ren kærlighedskanal.

Læs også