Nikolaj Lie Kaas
Familieliv

Nikolaj Lie Kaas: ”Jeg tror, det er vigtigt, man opdrager sine børn ud fra, hvem de hver især er”

8. oktober 2018
af Susse Wassmann, redigeret til web af redaktionen
Foto: Carsten Seidel
Skuespiller Nikolaj Lie Kaas har to døtre, men de vidt forskellige, og derfor er han ikke tilhænger af, at de skal opdrages ens. Nu følger hans ældste datter Gerda i hans fodspor som skuespiller.

Nikolaj er ikke den eneste i familien Lie Kaas, der flipper over, hvor sjovt det er at være skuespiller: Hans 12-årige datter Gerda faldt også i gryden, allerede da hun var helt lille, og nu har hun fået hovedrollen i eventyrfilmen ”Vildheks”, som har premiere kun en uge efter fars ”Journal 64”.

– Jeg har kunnet mærke, fra hun var helt lille, at der ikke var noget at gøre, og jeg støtter hende fuldt og helt. Det er jo altid en balancekunst som forælder, hvorvidt man skal trække sine børn ind i en verden, hvor de bliver offentligt bedømt, men det er fint for mig, hvis det er det, hun vil. Nummer to, Esther, har aldrig haft de ambitioner, og det tror jeg heller ikke, hun kommer til.

Det er vigtigt, man har noget sammen

Hvilken slags far er du – hvad lægger du vægt på sammen med dine piger?

– Jeg er en ond far. Jeg lægger vægt på, at de skal frygte mig. Nej, jeg tror, det er vigtigt, man opdrager sine børn ud fra, præcis hvem de hver især er, og ikke tror, børn skal opdrages ens. Nu er mine børn også så forskellige, at det ville være psykotisk at behandle dem ens, så ville jeg have en hjernebrist. Men jeg ville gøre det samme, hvis de var meget ens.

LÆS OGSÅ: Maria er nybagt mor til trillinger: "Jeg er indstillet på, det kan blive hårdt"

Så du er ikke sådan en, der synes, de begge to skal have gaver, selv om det kun er den enes fødselsdag?

– Nej! Sådan noget er jo pisseirriterende. Og det må du gerne sige til dem, der gør det, hvis du kender nogen. Nå, så bliver hun ked af det, OG ..? Det er en del af livet.

– Jeg tror, det er vigtigt, de ved, de har et særligt forhold til mor og et særligt forhold til far. At man har noget sammen, hvor de andre ikke er med. Esther er for eksempel vild med heste, så vi tager ud og rider sammen, men det er egentlig ikke så vigtigt, hvad oplevelserne er, det handler om, at man har noget tid alene sammen med den ene af os, så det bliver vores tid.

LÆS OGSÅ: Sarah Zobel: "Nærvær er vigtigere end at være perfekt"

Hvem af dem ligner dig mest?

– Det gør Gerda. Vi er lige stædige, og så har hun også den dér indre ro. Men jeg synes, det er meget mere interessant at tale om, hvor stor en procentdel af børn der ikke ligner nogen af deres forældre, men bare er sig selv. Det er jo det fantastiske ved børn. Og dejligt befriende.

Nikolaj Lie Kaas, 45, skuespiller. Gift med stylist Anne Langkilde, som han har døtrene Gerda, 12, og Esther på syv år med. Familien bor i Hellerup.

Læs også